In het artikel “13 vragen over sparen” op zibb.nl interessante informatie over ondermeer welke banken onder het DNB depostitostelsel vallen (waaronder ondermeer de Turkse banken zoals Credit Europe) en welke niet (zoals ondermeer IceSave, inmiddels bekend, en het Belgische Argenta, zie eerdere post en reacties hierop).
Overigens wil ik even iets rechtzetten. Ik heb niets tegen Argenta. En ook geen reden die bank te wantrouwen, integendeel. Maar ik ben dan ook geen financieel expert! Wel constateerde ik eerder eenvoudigweg dat ze niet onder het Nederlandese garantiestelsel vallen. Maar ach, België is redelijk om de hoek 😉
Overigens heb ik beloofd terug te komen op Credit Europe en m’n ervaringen er mee. Tot nu toe positief met één uitzondering. Hun website is wat krakkemikkig in die zin dat er wel wat vaak storingen zijn. Daarnaast kan je ’s avonds ná 20:00 en in het weekend vaak geen overboekingen doen (dat vermeldt de website helaas niet). Dat kan hinderlijk zijn. De reden hiervoor werd mij, na een vraag per email, keurig uitgelegd; men doet dan de batchjobs voor de verwerkingen van de boekingen. Oké, verklaarbaar. En er werd beloofd dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen, men is al bezig een verbeterde versie van de website te maken. We wachten nog even af.
Positief is dus de vlotte en uitgebreide manier waarop men op email reageerde. CE had namelijk de reputatie op diverse fora helemáál niet te reageren of erg laat. Dit blijkt dus inmiddels achterhaald.
Toch zijn er mensen die om niet zulke rationele redenen hun geld weghalen bij banken als CE. Uit angst. Maar angst is altijd een slechte raadgever. Want zolang je spaarbedrag onder de 20 mille blijft (voor gehuwden: 2x dus 40 mille!) is er de garantie van DNB, waaraan ook de Turkse banken deelnemen. Dus blijf ik voorlopig (bescheiden) sparen bij CE. Want als het mis gaat, is de DNB verantwoordelijk voor teruggave.
Schuld = Geld.
Overigens, wat veel mensen niet weten: hoe wordt geld eigenlijk “gemaakt”? Zie deze video voor een (lange) uitleg hierover. En alternatieven. Ik wist al jaren dat een hypotheek betekende dat een bank “fictief geld” kon maken, maar dat het zó erg was?! Je vraagt je af waar mensen hun vertrouwen eigenlijk op stellen. Stomme papieren. Afschriften. Virtueel geld, cijfertjes op je internetbankrekening. Die geen daadwerkelijke waarde maar een ‘afgesproken‘ waarde vertegenwoordigen. Wat heb je er eigenlijk aan…
Ik moet wel eens denken -gezien de huidige bancaire problemen- over wat er in de Bijbel staat over geld.
“Als jullie onbetrouwbaar blijken in de omgang met de valse mammon, wie zal jullie dan werkelijk belangrijke dingen toevertrouwen?” (Luc. 16:11).
Misschien iets om over na te denken: de persoon die dit zei, Christus Jezus, werd voor een paar zilverstukken (geld) verraden, verkocht, en ter dood gebracht op grond van valse beschuldigingen. Volgens mij kan ik mij maar beter weer met andere dingen bezig gaan houden. Geld is uiteindelijk maar geld.