20 miljoen euro in het water

Balkenende “teleurgesteld”De waterschapsverkiezingen kostten dit jaar ongeveer 20 miljoen euro, meldt de Telegraaf. Voor dat geld had oud-minister Zalm 26,6 jaar kunnen werken als topman van ABN Amro. Om het even in perspectief te plaatsen..

De verkiezingen konden ondanks de hoge kosten, en het feit dat het stemmen de mensen wel zéér makkelijk gemaakt was doordat ze per post konden stemmen, desondanks maar weinig kiezers trekken; een ‘opkomst’ van slechts 24 procent. Van die 24 procent werden veel stemmen ook nog eens ongeldig verklaard.

De reden voor het ongeldig verklaren is te onnozel voor woorden, zo lijkt het: “Veel mensen hebben geen geboortejaar ingevuld bovenaan het formulier, waardoor deze ongeldig zijn verklaard” meldde Sybe Schaap, voorzitter van de Unie van Waterschappen. En men gaat een -vast heel duur- onderzoek starten naar de reden waarom de gemiddelde Nederlander kennelijk z’n eigen geboortedatum niet weet.

Vergeten wordt dat er juist campagne gevoerd is, door tegenstanders, tegen het vermelden van de geboortedatum. De SP en diverse bloggers claimden namelijk dat de verkiezingen niet anoniem waren (en dat zijn ze ook niet) en de privacy daardoor in het geding was (en ook dat is juist). De’foutstemmers’ lijken daarmee bewust te hebben gekozen hiervoor om zodoende de waterschappen dwars te zitten en te zorgen voor vervuiling van de stemming of de opgeslagen data. **)

Daarmee heeft men er waarschijnlijk voor gezorgd dat de waterschapsverkiezingen in de toekomst anders zullen worden georganiseerd. Want 20 miljoen euro in het water laten vallen is in deze financieel moeilijke tijden natuurlijk niet te verkopen. Vandaar ook dat JP Balkenende zei dat hij “teleurgesteld” (is dat een nieuw synoniem voor “furieus”?) was…

___
**) kan ik voor deze analyse wellicht een tonnetje toucheren?

Delen op: