30.000 huisbezitters in nood

De Telegraaf meldde vandaag dat er (voorzichtig geschat) ca. 30.000 woning-bezitters in grote problemen zijn geraakt. Oorzaak: dubbele woonlasten. Sommige mensen hebben zelfs al meer dan 2 jaar dubbele lasten omdat ze een nieuwe woning hebben gekocht zonder dat hun oude woning verkocht was.

Op zich is het niet bepaald verrassend te noemen dat mensen in de problemen komen. Iedereen kan, kon, toch op zijn vingers natellen dat het een flink risico is om een ander huis te kopen als je je oude woning nog niet verkocht hebt? En dat is niet iets wat ik nu achteraf zeg; dat standpunt heb ik al jaren. Oók toen het nog “zo goed” ging op de woningmarkt. Ook toen waren er al mensen die soms met het zweet in de handen stonden en slapeloze nachten hadden wegens een nauwelijks te verkopen woning terwijl ze de nieuwe woning –zich rijk rekenend aan de overwaarde– totaal over-the-top gefinancieerd hadden.

Nu de woningmarkt al geruime tijd geen vraagmarkt meer is, er is meer aanbod dan vraag, maar een kopersmarkt (voor elke 14 woningen is er slechts 1 koper, zie deze PDF-link) is de bodem feitelijk onder de huizenprijzen weggeslagen. Terwijl de NVM nog steeds doet alsof haar neus bloedt bereiden de banken zich voor op de klappen die onvermijdelijk gaan komen.

Een oplossing die men nu voorstelt is: laat mensen die twee woningen hebben er één verhuren. Banken staan dit echter vaak niet toe. En terecht; want een woning die verhuurd is of wordt (onderhuur) brengt extra risico met zich mee. De huurder kan een wanbetaler zijn, de woning ‘uitwonen’ (= nóg lagere waarde) – ook al denk je nog zo’n goede huurder te hebben, etc., etc.

Vooral een wanbetalende huurder kan voor de eigenaar van 2 woningen op een regelrechte ramp uitdraaien. De huurder uitzetten, als particuliere verhuurder, is zomaar niet geregeld! Ondertussen draai je als eigenaar wel voor de (hypotheek)lasten, onderhoud e.d. op, moet een advocaat inschakelen, of een incasso-dienst (die meestal niet voor particulieren wil werken), enz.. Je verlies wordt alleen maar groter, de waarde van je woning daalt verder, je schulden lopen op en in het slechtste geval zit je na een dergelijke verhuurperiode met een onverkoopbare woning…

De ‘verhuur’-oplossing is dus geen goede oplossing. Maar wat dan? Er is geen enkel alternatief voor de bezitter van twee woningen dan de rit uitzitten en het beste er van hopen. Of je woning laten veilen. Dan krijg je er niet veel (meer) voor, maar blijft de schade wellicht nog bepekt.Want een executoriale veiling is wel het laatste waar je het op aan moet laten komen want daarmee verlies je gegarandeerd meer dan 1/3e deel van de waarde!

Persoonlijk vrees ik dat we binnenkort ‘Amerikaanse toestanden’ krijgen. Mensen die uitgezet worden, hun woningen bij opbod verkocht voor een fractie van de prijs, voor de rest van hun leven betalend voor… ja, toch,.. helaas moet ik het maar zeggen: naar mijn mening tóch een beetje hun eigen hebzucht (meer, groter, mooier, luxer, nog groter..) en onverantwoord  gedrag?

Delen op: