75 soorten vogels in vijf jaar tijd!

Visdief - 75 soorten vogels waarneming

Sinds mei 2019 heb ik een account op de website waarneming.nl waar ik vogels, insecten, vlinders en andere dieren die ik tijdens mijn ‘fotofietstochten’ tegenkom doorgeef. De afgelopen vijf jaar waren dat 1215 vogels en 75 unieke soorten.

Vijfenzeventig soorten! Dat had ik nooit verwacht! Die 1215 is nog niet eens het werkelijke aantal. Ik heb er namelijk veel méér gezien maar alleen de vogels waar ik een foto van heb meldt ik. En dan nog niet eens allemaal. In de praktijk heb ik dus vele duizenden vogels gezien in een paar jaar tijd.

Ik ben geen ‘vogelaar’. Maar vind vogels van alle diersoorten wel de meest interessante. Het maken van de foto’s combineer ik met het fietsen. Ik noem dat ‘fotofietsen’ en veel van die fietstochten en de foto’s die ik dan maak kun je hier vinden. De routes zijn (meestal) ook te vinden op Strava.

De fietstochten maak ik overigens sinds kort op een nieuwe fiets, de Riverside 520E. Ik heb er inmiddels al weer heel wat kilometers mee gemaakt. Zodra ik daar de 500 km. mee heb aangetikt komt daar een update over.

Kramsvogel, Keulen

75 soorten vogels

Deze waarnemingen zijn alleen van vogels die ik heb gezien in Nederland. De waarnemingen van buitenlandse dieren en vogels kun je namelijk niet invoeren bij waarneming.nl. Het afgelopen weekend waren we bijvoorbeeld in Duitsland, Keulen. Daar kwam ik voor het eerst een Kramsvogel tegen. Maar die kan ik dan niet doorgeven via waarneming.nl, helaas.

1215 vogels 75 soorten
Statistiek Waarneming.nl

Niet geheel toevallig steeg het aantal waarnemingen die ik heb gedaan in de periode van de corona-pandemie. Ik ben toen (veel) meer gaan fietsen en foto’s gaan maken in de natuur omdat andere sporten, zoals zwemmen, vaak niet doorgingen wegens sluiting van ondermeer het zwembad.

Grutto (weidevogels)

Afname vogels

Wat ik heel zorgwekkend vind is, nu ik mij de laatste jaren hier meer mee bezighoud en wegens de fotografie veel achtergrondinformatie lees, dat veel vogelsoorten op de rode lijst staan in Nederland. Het lijkt enorm veel wat ik heb gezien qua soorten en aantallen, en dat is het ook vind ik, toch gaat de vogelstand achteruit. Vooral de weidevogels zoals de Grutto hebben zwaar te lijden.

Sommige soorten zijn inmiddels al verdwenen of worden ernstig bedreigd. De bedreiging van weidevogels in Nederland heeft ook nogal te maken met de landbouw en veeteelt. Wat dat aangaat (en ook op andere gebieden) vind ik het zeer zorgwekkend dat BBB en PVV in de regering komen… dat belooft, zo ben ik bang, weinig goeds voor de weidevogels.

 

Delen op: