Aangifte met Windows 98 niet mogelijk

Duizenden particulieren die hun belastingaangifte over 2008 elektronisch willen invullen, lopen daarmee vast, omdat ze op hun computers nog met Windows 98 werken. De Belastingdienst staat dat „om veiligheidsredenen” niet langer toe – zo meldt de Telegraaf.

Windows foutmelding
(afb. een windows ’98 foutmelding,..)

De belastingdienst was altijd al een beetje eenkennig (understatement).. alleen Windows 2000 (pfew! ik heb nog mazzel) of beter, zo staat op de site. Verbaast me dan wel weer dat mensen, in het artikel klaagt ondermeer een belastingadviseur er over, het tóch downloaden en vreemd opkijken dat Win ’98 niet werkt.

Enfin, tegenwoordig kan je ook Linux- of zelfs Apple aangifteprogramma’s downloaden. Dus keus genoeg. De klacht dat men ‘gedwongen’ wordt om een nieuwe Windows-versie voor “enkele honderden euro'” is dan ook niet echt gegrond. Ik vind het gewoon gezeur, eigenlijk. Niet dat ik een vriend van die jongens van de belastingdienst ben maar kom nou zeg! Windows ’98! Wie gebruikt dat nou nog in z’n bedrijf! Als ik een administratiekantoor zou hebben dat zulke oude, onveilige, troep gebruikte dan zou ik ‘gillend naar huis‘ gaan! Een bedrijf dat Win ’98 gebruikt en een internetverbinding heeft? Ik kan mij niet voorstellen dat de beveiliging daar op orde of up-to-date is.

Verder kost Windows XP ten eerste nog geen € 150,- en ten tweede kun je ook gewoon het gratis besturingssysteem Linux installeren, in diverse smaken. En dat is best wel een slim idee. Als je hardware hebt die met Win ’98 werkt, is dat bijna zeker hele oude meuk. Daar draait WinXP, en Vista sowieso, mogelijk niet op. Dus zet je er Linux op.. klaar toch? Helemaal gratis een top Operating System, multitasking, veel (bijna alle) software gratis.. wat wil de gemiddelde Nederlander nog meer?

Maarja, dan heb je weer niets meer te klagen.. en als er twéé woorden in één zin vaak gebruikt zijn is dat wel: belastingdienst en klagen (en nu maar hopen dat ze Windows 2000 nog lang blijven ondersteunen of gewoon een webbased aangifteprogramma maken, veel handiger en compatible met iedereen’s software!).

Delen op: