Action Navigatie – De RoadNavigator RN200 (II)

Rudy's Krabbels | rn200 roadnavigator action

Eén van de meest populaire artikelen op deze website is het artikel over de Action RoadNavigator RN200. Een navigatie-systeem dat ik in 2014 heb gekocht voor minder dan veertig euro en sindsdien met veel plezier gebruik.

Naar aanleiding van mijn vorige bericht kreeg ik via Facebook nog een tip over het instellen van de taal van de RN200. Ik had het “probleem” (wat ik niet echt een probleem vond) dat de gewijzigde taal-instelling niet definitief werd opgeslagen. De oplossing ligt in het afsluiten van de software. Daarna zet je de RN200 uit en na opnieuw opstarten bleek de taalinstelling opgeslagen te zijn. De website heeft een handleiding beschikbaar waar het in uitgelegd staat. Zie http://www.road-navigator.com/

Kaart- en software update

Aangezien ik de software en kaarten nog nooit een update had gegeven heb ik dit de afgelopen week gedaan. De RN200 kaarten en de software begonnen na twee jaar namelijk wat verouderd te raken. Een rit naar Duitsland (Berlijn) maakte dit vooral duidelijk maar ook in de regio waren een aantal gewijzigde verkeerssituaties die natuurlijk niet in de oude software en kaarten waren opgenomen.

De update procedure is vrij bewerkelijk, maar wie de instructies aandachtig doorleest en precies volgt kan het vrij eenvoudig uitvoeren. Enige kennis van Windows is wel nodig (aanmaken mappen, de juiste oude inhoud verwijderen, kopiëren nieuwe software en kaarten naar de navigatie, e.d.). De handleiding is voor Windows, maar ik denk dat met een Mac of Linux-systeem het ook prima te doen is. Alle software en kaarten worden als .ZIP-bestand aangeboden en je moet ze (na uitpakken op de computer) gewoon kopiëren naar de Navigator die zich als “externe schijf” voordoet aan de computer.

Helaas werd de update in mijn geval wel twee keer afgebroken bij het kopiëren van de bestanden. Een standaard USB-kabeltje leek het probleem te veroorzaken. Daarom verving ik die voor een andere USB-kabel en vervolgens ging alles vlekkeloos.

De nieuwe software wijkt niet erg af van de oude software. De kaarten zijn in elk geval op het eerste oog behoorlijk goed up to date. Een nieuwe rondweg werd goed aangegeven, de snelheidslimieten klopten.

Historie verdwenen

Een puntje van aandacht wellicht: na de update van de software (en de kaarten) was de historie verdwenen. Da’s lastig, want ik moet soms naar bepaalde adressen – een paar keer per jaar – die ik dan uit de historie ophaal. Op zich kan het natuurlijk geen kwaad dat dit eens geschoond wordt met het oog op de ‘performance’ (opgeslagen gegevens nemen schijfruimte immers).

Bedieningsgemak

De RN200 blijft een prettig navigatiesysteem. Het bedieningsgemak is door de software-update iets verbeterd. En de website biedt in elk geval elk jaar een simpel te installeren update aan. Die ook nog eens gratis te downloaden is!

Software problemen

De software “blokkeerde” de laatste tijd af en toe (“bevriezen” na verliezen contact met satelliet), vooral tijdens de rit naar Berlijn werd dit duidelijk. De software haperde een aantal malen en pas na opnieuw opstarten werkte het weer goed. Ik vermoed dat er een probleem was met de schijfruimte. Ik heb bij deze update alle oude kaarten verwijderd en alleen die kaarten er op gezet van landen waarvan ik zeker weet dat ik ze nodig heb en nog een paar landen waarvan ik vermoed dat we er misschien nog eens komen. De tijd zal het leren of hiermee — naast de update van de software — dit probleem is opgelost. Dit was trouwens maar een zeer indicenteel probleem.

Overigens viel het mij, tot slot, op dat na de software- en kaart-update het systeem veel sneller opstartte. Het was al niet heel traag, maar het is nu dus duidelijk sneller. De software is dus (ook) op dat punt verbeterd.

Delen op: