Zoals onze Minister President ook al weet en doet; aflossen is beter dan “investeren” middels een hypotheek. Hij rijdt in een twintig jaaar oude Saab en heeft een hypotheekje van “maar liefst”… 23.000 (nee, geen nul te weinig!) euro.
Dat schiet niet op, qua consumeren. Maar hij heeft wel gelijk. Ik keek het net nog even weer na in de GeldGids van februari jl. van de consumentenbond:
Als je niet aflost op een aflossingsvrije hypotheek, schieten na 30 jaar de woonlasten omhoog. De rente is na die termijn namelijk niet meer aftrekbaar.
De maandlasten voor veel mensen zullen dan met honderden euro’s (niet aftrekbaar!) per maand stijgen, terwijl het inkomen daalt (pensioen). Aflossen is nog altijd de beste methode.
Een tijd terug was hij nog op TV, en nu een artikel in het Reformatorisch Dagblad.
Gerhard Hormann gooide het in 2008 over een andere boeg en hij loste in vier jaar tijd 80.000 euro af op zijn hypotheek. Sindsdien geniet hij meer en werkt hij minder. [..] Wij betalen nu bruto minder voor onze hypotheek dan destijds netto. Niemand kan me wijsmaken dat we daarmee iets doms hebben gedaan. Maar hoewel ik mensen vaak meteen zie opveren wanneer je het hebt over de lagere lasten die je krijgt door af te lossen, merk ik ook dat ze vrij snel weer afhaken als je ze vertelt wat je er allemaal voor hebt moeten laten.”
En Gerhard heeft nog wat meer wetenswaardige informatie voor ons, over de pensioenen.
Als je lagere woonlasten hebt, kun je het je plots permitteren om na te denken over wat je wilt met de rest van je leven. Je bent niet langer gedwongen om de rest van je leven fulltime te werken. Eerder stoppen wordt nu echter afgeschilderd als asociaal. Vanwege de vergrijzing moeten we allemaal langer doorwerken. Ik verwacht dat dit juist een probleem wordt. In de huidige wereld raken mensen immers steeds eerder opgebrand. Tegenwoordig zitten zelfs dertigers al thuis met een burn-out. En ouderen krijgen op hun werk te horen dat gewoon goed je best doen niet langer voldoende is, en dat ze moeten willen excelleren. Bovendien: een op de vijf Nederlanders haalt zijn pensioendatum niet eens. En van de mensen die dit wel doen, heeft een op de twee tegen die tijd minimaal één chronische ziekte. Als je die realiteit afzet tegen de gemiddelden die politici ons voorhouden, besef je dat langer doorwerken voor veel individuen nét zo onrealistisch is als die rendementen die ons ooit zijn voorgespiegeld door bankiers.”
Mijn streven de komende jaren? Ach, dat had ik al een tijdje in de planning: aflossen van het aflossingsvrije gedeelte van onze woning (een zeer kleind gedeelte overigens) zodra het kan/mogelijk is, en, als tweede: zelf maatregelen genomen om te zorgen dat ik een pensioen heb – of zo mogelijk zelfs eerder kan stoppen met werken. Want een minister-president die roept dat we moeten spenderen met z’n allen om de economie op gang te krijgen maar zelf in een auto van 20 jaar oud rijd en een hypotheek ter hoogte van anderhalf maal zijn maandsalaris heeft? Die vertrouw ik niet en geloof ik al helemaal niet.