Audio Technica ATH-M20x Studio Hoofdtelefoon

Audio Technica athm20x Test en Review

Test en review van de Audio Technica ATH-M20x studio hoofdtelefoon: de ultieme budget hoofdtelefoon voor muziek luisteren, monitoring en als studiohoofdtelefoon.

Recent was de hoofdtelefoon welke ik gebruik voor luisteren van muziek en monitoren zover versleten dat deze toch echt vervangen moest worden. Het was een goedkope Behringer (€ 9,95) die ondanks de prijs toch redelijk klonk en in elk geval geschikt was voor monitoren bij opnames en video kijken e.d. via youtube.

Naast de Behringer hoofdtelefoon heb ik ook nog een Sennheiser HD202. Die gebruik ik in m’n studio voor monitoring en mixen maar perfect is deze niet. Tot slot gebruik ik voor de eindmixes een Fostex hoofdtelefoon; die is subliem maar het draagcomfort is niet erg hoog. De Sennheiser is ook tot op de draad versleten. Maar daar kan en wil ik nog geen afstand van nemen!

AudioTechnica-ATHm20x Review en TestIk zocht dus een betaalbare all-round hoofdtelefoon voor het luisteren naar muziek, monitoring en mixen. Na wat zoeken en (engelstalige) reviews op Youtube kijken kwam ik, mede op aanraden van een bekende, uit op een Audio Technica M30. Helaas, op het moment dat ik die wilde aanschaffen nergens te krijgen. Ik las dat de M20 in principe dezelfde hoofdtelefoon is, maar iets minder luxe. Staat tegenover dat die wel iets goedkoper is. Voor nog geen 50 euro die dus besteld bij een webshop onder “niet goed, gratis retourzending”-levering.

Levering

De hoofdtelefoon werd binnen 2 dagen aan de deur geleverd. Keurig en stevig verpakt, in originele doos, geheel compleet. De hoofdtelefoon heeft een 3,5mm mini-jack plug en een extra goudkleurige stereo verloopplug van 3,5 naar 6,3mm.

Studio hoofdtelefoon?

De hoofdtelefoon wordt aangeboden, door onder andere BAX Shop, als “studiohoofdtelefoon”. Aangezien ik heel wat hoofdtelefoons heb versleten de afgelopen jaren, en beschik over een “referentiemodel” als de Fostex T50RP, ben ik behoorlijk kritisch als het gaat om hoofdtelefoons voor in de studio. Daarnaast noemt Audio Technica het een “Professional Monitor Headphones”. Dat zou betekenen dat deze hoofdtelefoon vergeleken moet worden met de Sennheiser HD’s. In die prijsklasse zitten ze (dan) ook.

De ATH heeft om te beginnen prima specificaties. Dat begint al bij de prettig grote drivers (40mm). De hoofdtelefoon past goed over het oor en draagt comfortabel. Ik heb ‘m inmiddels echt al heel veel uren gebruikt de afgelopen weken. Zo’n 2 à 3 uur bijna continue gebruik is goed te doen. Hij weegt slechts 190gram (de HD202 is 130gr). Het materiaal voelt goed aan, en lijkt mij redelijk slijtvast. En de wat langer dan gemiddelde kabel is ook erg prettig. De Frequency Response is 15 – 20,000 Hz (HD202 18-18,000).

Op papier is er dus sprake van meer laag en hoog weergave bij de ATH. De Sennheiser HD202 is een hoofdtelefoon waarvan ik altijd de middentonen te hard vind. Met als gevolg dat je vaak ziet dat in situaties waar deze worden gebruikt voor monitoring men de bas “te ver open” zet. Bij de ATH hoef je daar niet bang voor te zijn, de bas-weergave is prima en, belangrijker nog, natuurgetrouw. Je hoort een bas-gitaar en geen ‘gedreun’.

De Luistertest

Het eerste dat ik deed was mijn “referentienummers” beluisteren. En dat is een collectie liedjes die toch wel persoonlijk gekleurd is natuurlijk. Maar, belangrijker, het zijn liedjes die allemaal heel specifiek qua mix en klankkleur zijn.

De volledige referentielijst (en natuurlijk niet via Youtube!):

  • The Knack – My Sharona
  • Mazzy Star – Lay Myself Down
  • Stuck In The Middle With You – Stealers Wheel
  • Lou Reed – Pale Blue Eyes (live)
  • Bob Dylan – Foot of Pride
  • Gomorrah – Jerry Garcia Band – Live at Keystone Palo Alto
  • Bob Dylan – Long and Wasted Years
  • Squalor Folk – Go (Recorded by Jesse Gimbel’s Basement)
  • David Gilmour and Rick Wright – Barn Jam 121

Daarna nog een paar van Rory Gallagher er doorheen blazen.. en nog meer.. BB King, U2, .. ik blééf luisteren! Wat een ongelofelijk fijne hoofdtelefoon qua weergave van muziek! Daar kon de Sennheiser totaal niet aan tippen, laat staan m’n Behringer van ’n tientje.

Monitoring, mixen

Vervolgens beluisterde ik een aantal van m’n eigen opnames en was blij verrast. Ze klonken beter dan ik had verwacht! De ATH geeft meer detail, de weergave is ‘vlak’ (geen enorme boost in het laag of hoog). Mooi evenwichtig geluid.

Voor monitoring kan deze hoofdtelefoon zeker veel anderen in deze prijsklasse met gemak overtroeven. En mixen? De weergave van detail is prima. De weergave is “vlak”. Dus ook voor het mixen van muziek, in m’n thuisstudio, prima te gebruiken. Voor de eindcontrole zal ik natuurlijk wel de Fostex blijven gebruiken.

Eindconclusie

De Audio Technica ATH-M20x is een uitstekende hoofdtelefoon voor het luisteren van muziek, monitoring en ook voor mixen/studio-gebruik. Voor een professional zou ik echter een M40 of M50 aanraden vanwege de afneembare kabel en het feit dat de oorschelpen flexibeler zijn.

De eindconclusie moet zijn dat de prijs/prestatieverhouding ongelofelijk is. De ATH steekt de Fostex naar de kroon maar verliest nipt omdat hij toch enige “kleuring” aan het geluid geeft. Die is echter vrij minimaal te noemen. Zeker als je dat vergelijkt met de Sennheiser’s en AKG’s die ik heb gehad en gebruikt de afgelopen jaren. Een absolute aanrader! Ik acht de kans dan ook erg hoog dat ik, voor de studio, er nog één bij koop zodra de Sennheiser echt niet meer kan.

Voor wie Mazzy Star niet kent, .. hier zijn ze (tot slot).

 

Website Audio Technica
http://www.audio-technica.com/

Delen op: