Bestanden hernoemen in Windows

Rudy's Krabbels | startingmsdos

Logo_MS-DOS-430x700Er zijn soms van die momenten dat je blij bent dat je opgegroeid bent met “good old MsDos 3.x” (en latere versies). Zo’n moment had ik recent toen ik een website van een klant moest migreren van ’t ene naar het andere CMS systeem.

Wat was het geval? 

De klant had in het oude CMS systeem zo’n 1000+ afbeeldingen en het oude CMS “trok het niet meer”. Dus moest het overgezet worden naar een nieuw en beter CMS, in dit geval WordPress.

Alles ging vlekkeloos echter het overzetten van zoveel afbeeldingen “met de hand” (downloaden, en via WordPress weer uploaden) was niet alleen een aanslag op m’n tijd (“je klikt je suf”) maar ook op de site en server. Want WordPress is een mooie omgeving, als je zó veel afbeeldingen in één keer wilt uploaden van een redelijk formaat, dan gaat het gewoon mis.

Dus had ik een mooie plugin gevonden waarbij je de volgende werkwijze toepast:
1. zet alle afbeeldingen in de uploads-map van WordPress;
2. importeer ze vervolgens met de plugin…

In theorie werkt het prachtig, alleen is er één kleine “maar” in dit verhaal. Alle afbeeldingen waren met de extensie .JPG (in hoofdletters). En webservers begrijpen dat niet. Tenzij je ze als zodanig benoemt hebt in (bijvoorbeeld) het oude CMS. Zo’n importscript leest alles keurig in, echter kan vervolgens de afbeeldingen in WordPress niet tonen omdat WordPress, draaiend op een linux server, de hoofdletters niet ziet/herkent.

Enfin, techniek terzijde – het moeten dus kleine letters zijn, dus .jpg.

Hoe hernoem je alle bestanden in Windows in een keer?

Wat ik dus moest doen is alle bestanden, de “extensie”, wijzigen van hoofdletters naar kleine letters. Als je zoekt via Google hoe je dat doet, kom je diverse oplossingen tegen, géén van alle werken. Want, wat je ook doet, Windows maakt er automatisch steeds weer hoofdletters van. Het “snapt” namelijk niet dat er een verschil is tussen hoofdletters en kleine letters.

De oplossing is echter gelukkig eenvoudig. Windows heeft nog steeds een “command” venster, een soort van MsDos interpreter waar je Dos-commando’s in kan geven,..

  • ga naar [START] en type in het vakje waar staat “programma’s en bestandsnamen zoeken” het volgende commando in:

    CMD  (druk op [enter])

  • ga vervolgens met het “CD” commando naar de map waar je afbeeldingen staan, bijvoorbeeld

    cd documents  (druk op [enter])

  • tik vervolgens in:

    ren *.JPG  *.jpg  (druk op [enter])

Alle bestanden met de .JPG in hoofdletters zijn nu hernoemd naar .jpg in kleine letters. Voor Windows maakt het niet uit, voor je website maakt het het verschil tussen niets zien en je honderden mooie foto’s wel tonen aan de rest van de wereld 🙂

Hoe het hele proces verder in z’n werk ging is iets wat ik natuurlijk voor mijzelf houden zal, iets van geheimen van de smid en zo maar ik hoop dat ik hiermee toch een aantal mensen geholpen heb!

 

 

Delen op: