Biblical Studies Certificate

Waar ben ik weer aan begonnen“, dacht ik toen ik de doos met boeken en readers zag. En helemaal toen ik constateerde dat het nog niet eens álle boeken waren maar dat er nog wat nagezonden wordt. M’n oudste dochter vroeg zich hardop af: “Als het niet hoeft, waarom ga je dan nog naar school?“.. tja,.. Er is nu eenmaal één onderwerp waar ik nooit op uitgestudeerd raak. En het was altijd al de wens, een ‘echte’ opleiding te volgen via een bijbelschool.

In Nederland heb je -in mijn ogen- na het verdwijnen van de ‘Brandpunt Bijbelschool’ geen interessante deeltijdopleidingen meer, laat staan een mogelijkheid om thuis -in eigen tempo en wanneer het mij uitkomt- te studeren. Dus kwam ik na veel zoeken uit in de V.S., bij het Moody Bible Institute. De eerste indruk die ik kreeg was dat ik veel online zou moeten werken maar het blijkt een degelijke, ouderwetse, ‘corrspondence course’ te zijn! Verrassend, in deze tijd verwacht je dat materiaal op CDRom of electronisch beschikbaar is, maar niet bij Moody.. nou ja, hoe het ook zij: in elk geval een doos vol mooie boeken!

Dispensationalisme
Veel aandacht, bij Moody, voor het dispensationalisme c.q. verklaringen vanuit deze opvatting. Dispensationalisme is een theologisch systeem waar ik altijd grote interesse voor heb gehad. Ik reken mijzelf dan ook (grotendeels) tot de stroming van het ’traditionele dispensationalisme’. Sluit goed aan bij de Scofield Reference Bible die ik recent heb aangeschaft.

dispensationalismeHet is een opvatting welke in veel opzichten tegengesteld is aan de ‘Verbondstheologie’, het –om het maar simpel te zeggen– “Gereformeerde gedachtegoed”. Recent heb ik nog een schema (klik op de afbeelding) gemaakt van de oorsprong van deze opvattingen, zie de afbeelding. Enfin, de komende jaren zal ik er wel zoet mee zijn! Hopelijk zal er op termijn -als ik alle toetsen >70% score haal- zelfs een officieel certificaat aan me overhandigd worden… maar dan zijn we D.V. minimaal een paar jaar verder.

Diploma mills
Overigens, voor wie er nu ook wat gaat rondsneupen op internet naar “Bijbelschool opleidingen” die je thuis kan volgen: kijk goed uit voor de zogenaamde ‘diploma mills’. Ze beloven je een ’titel’ in allerlei studierichtingen maar zijn vaak niet erkend. Elke (zogenaamd) gratis opleiding die een diploma aanbiedt voor “een éénmalige vergoeding van examengelden” en daarbij beweert te zijn “erkend” (accredited) zónder dat je de “erkenning” kan verifiëren of een erkenning door een of andere vage instantie moet ernstig worden gewantrouwd…

En dan zijn er nog die “studiepunten” toekennen op basis van “levenservaring”. Die kun je maar beter helemáál mijden. De diploma’s en certificaten die ze uitgeven zijn het papier waarop ze gedrukt zijn niet eens waard. Wat dat betreft moest ik wel even hieraan denken toen ik laatst over de ‘erkenning verworven competenties‘ hoorde.. Want dat is feitelijk net zoiets.

Studeren via internet
Studeren via internet, helemaal zodra je over de grens gaat, is daarom een zaak van goed opletten bij wie je gaat studeren. Net als in het gewone leven is een diploma, ook als je via internet gaat studeren, iets waar je écht iets voor moet doen. En laten we wel zijn: het geeft toch ook véél meer voldoening als je na een paar jaar studeren een certificaat of diploma behaalt dan wanneer je zo’n vodje voor een paar dollar kóópt?

Het is jammer dat in Nederland, zeker op het gebied van (Bijbelse) theologie wat dat betreft totaal geen mogelijkheden of alternatieven zijn. De part-time opleidingen die aangeboden worden hebben niet het nivo wat ik zoek en zijn daarnaast ook nog eens relatief duur. Maar daardoor kwam ik uiteindelijk dan wel terecht bij een instituut welke een ongelofelijk goede reputatie heeft en inmiddels al meer dan 100 jaar ervaring in ‘afstandsonderwijs’. En dát merk je in alles!

Om het certificaat of diploma gaat het me overigens niet in dit geval. Het zou leuk zijn om het te halen, maar het gaat er voorál om dat ik mij verder ontwikkel op mijn favoriete studie-gebied: Bijbelse theologie. En dat is de reden dat er nu dus een doos vol boeken naast m’n buro staat,..!

Ps. voor wie op zoek is naar een gratis Bijbelcursus (zonder valse diploma’s), zie deze websites:

Veel (studie)plezier!

Delen op: