Boss Micro BR 4Track

Eén van de leuke dingen als je in een kerk of groep verantwoordelijk bent voor het maken van de geluidsopnames is, dat er soms eens iets nieuws gekocht of vervangen moet worden. Recent begaven –helaas!– 2 Mp3-spelers/recorders het vlak achter elkaar (na beiden 6 jaar trouwe dienst) en dus moest er een nieuwe, digitale, recorder worden gekocht.

Na lang zoeken vond ik bij (wederom) Thomann.de een hele nette aanbieding: de Boss Micro BR met daarbij tevens een hoofdtelefoon en dasspeldmicrofoon. De afhandeling bij Thomann was supervlot. Binnen een week waren de spullen gearriveerd, netjes verpakt en schadevrij. De recorder wordt voornamelijk gebruikt voor opnamen van bijbelstudie-avonden en kerkdiensten. boss micro brIn principe volstaat dan een eenvoudiger recorder, maar de eisen die we aan de geluidskwaliteit én gebruiksgemak stellen zjin hóóg. Mede gezien de vorige recorders, die een fantastische kwaliteit hebben (hadden..). Je raakt dan toch wat ‘verwend’.. En daar voldoen de meeste eenvoudige mp3-(voice)recordertjes niet aan. Een optie zou dan de ‘minidisc’ van Sony zijn maar het grote nadeel van zo’n apparaatje, zo heb ik in het verleden ervaren, is de slijtage in de mechanische, bewegende, delen. Met als gevolg nare tikken in het geluid (onder andere). Daarnaast wil ik de audio-opnamen direct op de PC zetten en bewerken. Dat kan bij een minidisc niet.

Voordeel van de Boss is dat deze tevens 4 sporen heeft, zodat in een later stadium er ook voor andere doeleinden gebruik van gemaakt kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld een keyboard of gitaar ook rechtstreeks op de recorder aansluiten. Voor standaard spraakopnamen kan volstaan worden voor het opnemen op één track, mono dus. Neem je zoals wij doen via een stereomicrofoon -of mengpaneel- op dan kun je eventueel ook twee sporen gebruiken. Stereo-opnamen zijn voor spraak echter overdreven en zoals gezegd: dan neem je twee sporen op én dus ben je twee keer zoveel ruimte kwijt op de schijf. Aangezien de stem een ‘mono-instrument’ is, is dit overbodig.

Voor muzikanten is dit de ultieme, betaalbaare, mini-studio. De principes zijn gelijk aan de oude Tascam en Fostex 4-Tracks, die op cassettebandje de vier monosporen gebruikten zodat je een goedkope 4-sporen recorder had. Nu wordt er op genomen op een SD-schijfje. Het bijgeleverde 128 Mb schijfje is overigens te klein (veel te snel vol). Die wordt dus a.s.a.p. vervangen voor een 1 Gb-schijfje.

Voordelen
De belangrijkste voordelen van deze recorder zijn met name:

 • geweldige geluidskwaliteit, digitaal, voor een zeer redelijke prijs;
 • portable (zeer klein);
 • redelijk tot goed te bedienen;
 • goedkoop en goed verkrijgbaar geheugen (SD);
 • ingang voor gitaar en externe/line-in. Dus er kan ook een cd-speler of microfoon worden aangesloten;
 • ingebouwde microfoon met prima kwaliteit. Stukken beter dan de gemiddelde mp3-voice recoder!

Daarmee is het de ideale ‘demo-studio’ voor bandjes, solo-artiesten enz. maar tevens zeer geschikt voor het doel waarvoor wij het voornamelijk zullen gebruiken: het maken van geluidsopnamen van kerkdiensten. Ook is het zeer geschikt om bij bijvoorbeeld concerten digitale opnamen te maken (aansluiten op mixer).

Voor gitaristen leuk:

 • ingebouwde ritme’s beschikbaar;
 • een aantal gitaareffecten beschikbaar.

Nadelen
Er zijn ook een paar kleine nadelen, in mijn optiek:

 • er wordt in een eigen digitaal formaat opgenomen dat niet op de PC te bewerken is (geen software beschikbaar). Daarvoor moet je het op de speler éérst naar MP3- of WAV-formaat converteren (dit converteren duurt overigens erg lang maar de geluidskwaliteit van de gegenereerde mp3 is wel uitstekend). Dat is vooral lastig als je geheugenkaart vol is! Daar moet je dus rekening mee houden.
 • er was geen USB-kabel bijgeleverd;
 • voor hen die op de speler zelf willen afmixen is de bediening niet erg handig en het kost wat tijd om daarmee bedreven te raken.

Bijgeleverde extra’s
De door Thomann bijgeleverde dasspeldmicrofoon was overigens écht beneden de maat! Absoluut niet geschikt voor deze recorder. De ingebouwde microfoon is stukken beter maar gelukkig had ik de oude microfoontjes van de mp3-recorders nog (microfoontjes van Archos, met eigen voorversterking). Een goede micofoon mét voorversterking (line-in of EXT kiezen) is dus een must.

De bijgeleverde hoofdtelefoon daartegenover was (is) subliem!

De door Boss geleverde 128 Mb SD-kaart is eigenlijk te klein. Deze heb ik dan ook vervangen door een 1Gb SD-kaartje (dat is het maximum, groter kan niet!) van SanDisk. Bij de MediaMarkt voor nog geen €15,- te koop.

Eindconclusie
Voorzover ik na de korte tijd dat ik er mee gewerkt heb, een weekje nu, kan ik maar één slotconclusie geven: absoluut waar voor je geld! Boss (= Roland) heeft hiermee een uitstekend product in de markt gezet waar we hopelijk nog jarenlang plezier van zullen beleven.

Delen op: