CentOS

centos_logo_45.pngEr is, naast Windows, natuurlijk best wel meer te beleven op het gebied van Operating Systems (OS). Zo draaien mijn webservers, althans de drie die nu online staan, op FreeBSD – een unix variant. Een bekender alternatief OS is natuurlijk Linux. En die heb je in soorten en maten. Was Linux eerst iets wat als ‘voor de geeks‘ gezien werd, tegenwoordig is het een OS dat ook voor de huis-, tuin- en keukengebruiker heel geschikt is. De ‘geeks’ hebben namelijk ontzettend hun best gedaan om ook Linux te voorzien van een prettig ‘schilletje’ om mee te werken.

Ik heb vandaag m’n 4e server, die binnenkort online moet gaan, maar eens op de keukentafel gezet met de bedoeling een testinstallatie te doen van Linux met ISPConfig als webbased schil voor het aanmaken van hostingaccounts e.d. Met name omdat deze server eigenlijk alleen maar voor m’n eigen sites, projecten en testwerk gebruikt wordt (alsmede voor het maken van backups van de andere servers) leek het me leuk om deze zelf te installeren. En dan kies ik toch het liefst voor Linux omdat ik daar al vele jaren ervaring mee heb. Ik heb al eens met Ubuntu geprobeerd een server te installeren maar dat werkte niet zo lekker. Wel heel geschikt als desktop-versie.

Omdat ik ook ervaring had met CentOS op een server, in het verleden, en daar eigenlijk best wel tevreden over was heb ik dat gedownload. M’n 4e servertje heeft bescheiden specificaties. Het bakje is 2e hands gekocht -met name vanwege de 1U kast- maar moederbord, voeding en geheugen waren ook nog prima dus voorzien van nieuwe DVDspeler + 2x 500Gb HDD’s en hij is weer klaar voor gebruik. Het is een ‘single cpu’ machine. Voor de doelstelling prima. Dat betekent dat ik CentOS 5.3 in de 32-bits versie heb gedownload.

Installatie
Na het downloaden van de CentOS DVD ISO image en die te hebben gebrand heb ik de server opgestart, DVD er in gedaan en opnieuw opgestart. Na het invullen van een paar standaard waarden begon de installatie te lopen. En.. ± een half uurtje later was hij klaar! De machine herstarte en daar stond CentOS op het scherm. Schitterend. Zonder enig probleem werd alles geïnstalleerd. Wel volgde er nog een grappige foutmelding; ik had nog geen internetverbinding er aan. Tijdens het booten kwam er even in beeld dat de LAN-verbinding niet gevonden was en de vraag verscheen: “Is de netwerkkabel wel aangesloten?“. Desondanks startte hij gewoon op. Na het inprikken van de UTP-kabel en die aangesloten te hebben op de router opnieuw opgestart. En daar was de netwerkverbinding!

Tijdens de installatie was al aan me gevraagd welke poorten de firewall open mocht zetten (hoe anders dan Windows!!  Daar staat standaard alles “open” en moet je zelf de firewall activeren!!). Vervolgens kies je voor het (eventueel) updaten van software. Die wordt van internet gedownload en geïnstalleerd voor je. In mijn geval was dat alleen firefox. De rest was nog behoorlijk up-to-date.

Desktop
De desktop ziet er gelikt uit en alles werkt prettig en intuïtief. Natuurlijk, voor de echte die-hard commando freaks is er ook altijd nog de terminal. Een noodzakelijkheid, voor mij althans, bij serverbeheer op afstand.  Zelfs mijn jongste dochter, die de installatie met enige nieuwsgierigheid volgde, vond het er schitterend uitzien. Terwijl zij niet beter weet dan dat een PC of laptop op Windows Vista of Windows XP werkt. Wat dat betreft ligt er voor scholen (en overheid!) een schone taak weggelegd. Want waarom betaalt de overheid zich blauw aan licenties van Micro$oft en aanverwante leveranciers terwijl ze het ook gratis kunnen krijgen?

Dat er uitstekende alternatieven zijn,.. dat is niet alleen bij de gemiddelde 9-jarige niet bekend. Meer en meer krijg ik de neiging om dan ook Windows, in elk geval op m’n eigen machine, de deur uit te doen en over te stappen op een van de Linux-varianten. Al was het alleen al vanwege de stabiliteit en de prijs. Maar ook het gebruiksgemak is tegenwoordig groot geworden, ook voor thuis. Om met Natasja te spreken: “ik zou zeggen: doen!“. Want het is in elk geval hét alternatief voor iedereen die ‘geen cent te makken’ heeft…

Delen op: