Cigar Box Guitar, 6 String

Dit weekend “kreeg ik het op de heupen”… ik had nog wat restmateriaal van twee bouwpakketten die beide gedeeltelijk niet in orde waren. Eén hele mooie hals uit een DIY kit waarvan de body transport-schade had opgelopen en de andere onderdelen voor garantie waren gebruikt. De hals zelf was niet bruikbaar voor een reguliere kit/herstel werk, want de boorgaten waren niet goed. Daarnaast had ik nog wat onderdelen liggen, waaronder twee humbuckers en een brug, van een SAGA bouwpakket. En dan was er ook nog een oer-Hollandse houten Schimmelpenninck sigarendoos.. Toen ik die onderdelen zo eens wat aan het uitzoeken was op de zaak dacht ik,.. kom, dáár ga ik vrijdagavond eens mee knutselen!

De éérste versie van m’n Cigar Box Guitar was in ongeveer 2 uur klaar. In tegenstelling tot de traditionele sigarendoos-gitaren, die meestal 3- of 4-snarig zijn, is deze dus 6-snarig omdat ik een reguliere hals heb gebruikt. Dit betekent meteen dat de sigarendoos ook extra verstevigd moest worden, binnen in dus extra houtwerk.. het is de bedoeling om er nog klankgaatjes in te maken en een humbuckertje (!) in te zetten. Of, wellicht, een single coil elementje. Ik moet namelijk nog een gitaar repareren voor een goede bekende en daar hou ik wellicht nog een lipstick-elementje aan over..

Het projectje is uiteraard op de foto gezet.. 

Cigar Box Guitar 6 string

Hals en sigarendoos..  Omdat ik een goede klank/toon wil hebben en nu eenmaal de juiste verhoudingen daarvoor noodzakelijk zijn (ik wil een “reguliere” stemming) heb ik eerst bij een aantal gitaren de juiste afstand brug/kam gemeten en dit toegpast op m’n sigarendoos-gitaartje..

Cigar Box Guitar 6 string

De hals moet ín de doos komen, gedeeltelijk, om op de versteving te kunnen rusten,.. koffiebreak..

Cigar Box Guitar 6 string

De versteviging is in de kist aangebracht

Cigar Box Guitar 6 string

De hals is gemonteerd (geschroefd), hij ligt er perfect in!

Cigar Box Guitar 6 string

Tuners monteren..  De hals is (nog) ongelakt. Misschien dat ik die later in de was of olie ga zetten ofzo, of transparant ga spuiten. Vind ik nu nog niet zo relevant. Eerst maar eens kijken of dit wel wat wordt..

Cigar Box Guitar 6 string

Hollandsch Trots! Grappig detail: op de achterkant van de doos staat “Made in Holland”.

Cigar Box Guitar 6 string

De brug, van een Saga HT-10 pakket (PRS-style). Ligt iets aan de hoge kant, ik wil deze in een later stadium iets laten ‘verzinken’. Deze brug is erg mooi, kan per snaar zeer precies gesteld worden ivm de intonatie niet onbelangrijk natuurlijk!

Cigar Box Guitar 6 string

Schimmelpenninck kan net tussen de snaren doorkijken. 
Best wel degelijke kistjes overigens!

De geluidskwaliteit valt zeker niet tegen. Het is een beetje een apart, niet met een gewone gitaar te vergelijken, klank. Natuurlijk ontbreken de klankgaten nog, en de versterking is nog niet geregeld. Maar de eerste indrukken zijn erg goed. Tot mijn verbazing, ik had dit nooit verwacht. Het komt erg dicht bij de (meer traditionele) Cigar Boxen die ik hier en daar ook op deze site heb geplaatst. En met een metalen aansteker als slide heb ik eens geprobeerd of ik die typische jaren ’30 blues-sound er ook uit kon krijgen. Ja dus!

Overigens zit ik nog te denken aan een wat grotere kist (meer volume!); ik heb laatst namelijk in een winkel voor restant-partijen een paar mooie houten thee-dozen zien liggen..  Wellicht dat ik deze week eens ga kijken of ze er nog zijn!

Delen op: