Code Zwart en B.1.1.529 Variant (Omikronvariant)

code zwart en corona variant B.1.1.529

Vandaag, vrijdag 26 november 2021, gaat de overheid nieuwe maatregelen bekend maken. Want de ziekenhuizen dreigen richting code zwart te gaan. Daarnaast is er een paar dagen geleden bekend geworden dat er een nieuwe coronavariant is opgedoken vanuit Botswana en Zuid Afrika.

In eerste instantie werd de nieuwe variant nog als niet zo’n grote bedreiging gezien. Inmiddels is de stemming omgeslagen. Het vliegverkeer naar Zuid Afrika is stopgezet, wetenschappers slaan alarm. In twee week tijd is het aandeel van B.1.1.529 al 50% van de nieuwe besmettingen.

Inmiddels heeft de variant een naam: de Omikronvariant.

“De nieuwe variant combineert het slechtste van alle vorige, of vanuit het perspectief van het virus: het beste. B.1.1.529 beschikt over een groot aantal mutaties. Die bleken bij eerdere varianten zowel gelinkt met een transmissievoordeel als met een groter vermogen om ons immuunsysteem te verschalken. Alleen al in het zogenoemde stekeleiwit, cruciaal bij het binnendringen van onze cellen, beschikt B.1.1.529 over ruim dertig mutaties.”– Biostatisticus Tom Wenseleers, De Morgen.

B.1.1.529 Variant

De B.1.1.529 Variant is eind november 2021 ontdekt. In eerste instantie waren er niet veel zorgen over, maar dat is snel veranderd omdat de variant veel mutaties bevat.

(zie verder de corona faq)

Noodtoestand in Israël

“De nieuwe coronavirusvariant uit Zuid-Afrika is nu ook vastgesteld in Israël. Volgens premier Bennett balanceert Israël “op de rand van een noodtoestand”. Ook in Zuid-Afrika zijn er grote zorgen over de uitbraak van B.1.1.529. De mutatie is vooralsnog niet vastgesteld in Europa.”, zo meldt 112Vandaag.

Israël loopt al geruime tijd voorop met vaccinaties en boostershots. Daardoor houden ze het virus tot nu toe redelijk onder controle. Of de nieuwe variant gevoelig is voor de vaccinaties, c.q. er door gestopt kan worden, is nog maar de vraag.

Lachen man, lachen!

Op Sociale Media wordt er door sommigen nog steeds ‘gelachen’. Op berichten die je deelt of op (reacties op) artikelen van diverse (serieuze) media verschijnen regelmatig de “smileys” waarmee je uitgelachen wordt als je over dit onderwerp informatie deelt. De ontkenners blijven vol ontkennen. Ook al lopen de ziekenhuizen over. Dansen op de Vulkaan schijnt de nieuwe hobby te zijn van sommigen. Zelfs zijn er nog regelmatig mensen die op de Covid-afdeling liggen en desondanks blijven zweren dat ze er niet liggen vanwege hun covid, zoals bijvoorbeeld deze post op instagram laat zien.

De ontwikkelingen zijn zorgelijk. Zéér zorgelijk. Niet alleen rondom Covid-19 maar ook rondom het blijvend ontkennen van de ernst door de corona-ontkenners. Met allerlei drogredenen wordt geprobeerd te ontkennen dat we een probleem hebben. Daarnaast geven veel mensen op social media de schuld aan de vaccinaties(!) als oorzaak voor de mutaties. En komen naar aanleiding van deze berichten meteen de samenzweringstheorieën weer boven drijven.

corona-social-media-01

corona-social-media-02

(voorbeelden publieke reacties op social media, naar aanleiding van de berichtgeving)

Het virus is echter ontstaan in Botswana (waar nauwelijks gevaccineerd wordt). Deze varianten kunnen de vaccins (gedeeltelijk) en niet te vergeten inmiddels in sommige gevallen al getrainde immuunsysteem van mensen(!) ontwijken, overleven daardoor en worden de meest voorkomende.

Hopelijk neemt de regering een wijs besluit en zullen de maatregelen die ze gaan aankondigen effect sorteren. Al vrees ik persoonlijk dat het weer “pappen en nathouden” wordt gezien wat er inmiddels is uitgelekt. Zeker als we B.1.1.529 binnen de grenzen krijgen (het is niet de vraag of, maar wannéér uiteraard) zijn de rapen gaar vrees ik…

 

Delen op: