Corona, Oversterfte en Vaccinaties – Oude wijn in Nieuwe Zakken! (2)

desinformatie kritiek leveren

Daar zijn ze weer. Berichten over oversterfte en vaccinaties, #vaccinatieschade en veranderingen in #dna door het #coronavaccin. Oh, waarom die rare #-tekens er bij? Dat zijn ‘hashtags’ daarmee vragen mensen aandacht op Twitter, Facebook en LinkedIN voor hun bericht. Zodat het makkelijker gevonden kan worden.

Het zal geen verbazing wekken dat, zoals ik eerder schreef, het voornamelijk oude wijn in nieuw zakken is wat er wederom rondgaat.

Pepijn van Houwelingen

Zoals bijvoorbeeld gisteren weer van FvD kamerlid Pepijn van Houwelingen, de man van de nazivlag, die een abonnement heeft op allerlei desinformatie-feeds en dit met graagte blijft delen ook al wordt het elke keer maar weer in reacties weerlegd.

Pepijn van Houwelingen op Twitter

 

Dat interesseert hem niet want negatieve aandacht is óók aandacht en een deel van zijn volgers gelooft blind alles wat hij zegt en ‘retweet’ het met graagte. In ongeveer 24 uur bijna 1.000 keer geretweet en ruim 2.000 ‘likes’. Dáár doet Pepijn van Houwelingen het voor! Want dat betekent namelijk dat het sneeuwbaleffect zijn werk weer doet.

Natuurlijk kan ik niet aan elke hersenscheet van deze man aandacht besteden. Maar gisteren deelde hij weer eens een heel oud nieuwtje en doet alsof hij een enorme ‘ontdekking’ heeft gedaan waar iedereen steil van achterover zou moeten slaan: Zweeds onderzoek bewijst dat vaccin het DNA verandert.

Een onderzoek gepubliceerd in Februari 2022. Waarbij men in een lab een paar cellijnen heeft bewerkt met het coronavaccin en ‘DNA-mutaties’ claimt te hebben waargenomen. En wat blijkt: het onderzoek heeft dat niet aangetoond. Althans, niet zoals Pepijn c.s. dat zo graag willen doen laten geloven.

Factcheckers en andere onderzoekers hebben het onderzoek namelijk al lang weerlegd. Zoals bijvoorbeeld dit bericht uit Maart 2022 laat zien. Nog geen maand later! Men heeft het coronavaccin namelijk losgelaten op kankercellen. Gekweekt in een laboratorium.

Maar dát is niet vergelijkbaar met onderzoek op gezonde (lever)cellen, laat staan dat het effect er op ook maar enigzins relevant is!

Study by Lund University researchers COVID-19 mRNA vaccines change our DNA
Study by Lund University researchers COVID-19 mRNA vaccines change our DNA

Zoals ook in de FAQ te lezen is, is uit vele onderzoeken gebleken dat mRNA-vaccins ons DNA niet aanpassen. Dat is een broodje aap.

Oversterfte en Vaccinaties

Een ander onderwerp dat maar blijft rondgaan is dat de huidige “wereldwijde oversterfte” zou worden veroorzaakt door het coronavaccin. Zo werd het overlijden van Julie Powel door de complotaanhangers en anti-vaxxers meteen aangegrepen om te claimen dat ze zou zijn overleden door de coronavaccinatie.

Niet is minder waar. Zo laat een goede bekende (voorzover ik kan nagaan collega van haar man) via Twitter weten dat Julie Powell corona had gehad. Zoals bekend kan  corona bij mensen vitale delen aantasten zoals het hart, longen en hersenen met (vreselijk genoeg) de dood tot gevolg.

Julie Powell Corona Overleden

Ook het plotseling overlijden van topkok Gerhard Müller werd weer aangegrepen om de coronavaccinaties en ‘de oversterfte’ onder de aandacht te brengen (door de anti-vaccinatie lobby).

Reacties zijn dan vaak, zeer suggestief, “je hoort het vaak hè, plotseling……” of “alweer iemand plotseling…….”. Ja, die puntjes hè, wat vul je daar op in? De suggestie is duidelijk vooral als je kijkt wie het plaatsen (bekijk voor de aardigheid de facebook of Twitterfeed van de schrijvers eens!).

Er is echter geen toename van het aantal hartaanvallen. Dat aantal is al jarenlang stabiel. En er is ook (nog) geen oorzakelijk verband tussen de oversterfte en de vaccinaties tegen corona.

“In het onderzoeksdeel dat uitgevoerd is door het RIVM is gekeken naar het risico op overlijden kort na COVID-19 vaccinatie, en hieruit is geconcludeerd dat er geen
oorzakelijk verband tussen vaccinaties en een verhoogde kans op overlijden kon worden aangetoond. Deze conclusie onderschrijf ik.” (Antwoord kamervragen aan Minister Kuipers)

Elke dag, elke dag, sterven er zo’n 100 mensen aan hart en vaatziekten. In zéér veel gevallen is dat inderdaad ‘plotseling’ en heeft dat dan ook helemaal niets met de vaccinaties te maken. Je kunt tegenwerpen: “Ja, maar! De meeste mensen waren écht wel gevaccineerd of hadden een booster gehad”. Dat klopt! Want, het overgrote deel van de mensen is ook gevaccineerd.

Het enige dat relevant is in dit soort cijfers: hoeveel procent van de mensen die overlijden aan hart en vaatziekten is gevaccineerd, hoeveel procent is niet gevaccineerd en dat vergelijken met de totale vaccinatiegraad. Zie je dan verschil? En dan nog, als er al een verschil is: mensen met hart en vaatziekten zijn risicopatiënten en zullen daarom een hogere vaccinatiegraad kennen.

Maar er is veel meer oversterfte!!

Inderdaad is de oversterfte in Nederland en veel andere landen op dit moment ietsjes hoger. Daar zijn heel veel verschillende redenenen voor te geven. Helaas loopt het onderzoek daarnaar moeizaam in verband met de AVG-wetgeving.

Complotdenkers claimen “RIVM wil de waarheid niet aan ons laten weten”. Dat is niet waar. De RIVM wil wel, maar is met handen en voeten gebonden door wetgeving hieromtrent en kán dus bepaalde cijfers niet geven of beschikt er domweg niet over. De nabestaanden moeten namelijk in veel gevallen toestemming geven. Maar hoe kloppend zijn die oversterfte-cijfers? Swiss Policy Research, beschuldigd van verspreiden QAnon opvattingen(!) en andere desinformatie schrijft:

“In verschillende landen zijn er sinds begin 2022 meldingen van mysterieuze oversterfte die niet verklaard kunnen worden door officiële covid-sterfgevallen. Mogelijke verklaringen zijn onder meer niet-gemelde omicron-sterfgevallen, Europese hittegolfsterfgevallen, covid-gevolgen van de gezondheid, lockdown-gerelateerde verstoringen van de gezondheidszorg, vaccin-gerelateerde sterfgevallen, maar ook statistische artefacten als gevolg van valse baselines en voorspellingen.” (Swiss Policy Reserach)

Ondanks hun ‘verdachte’ achtergrond concluderen zij:

“Toch blijkt uit een blik op de Zwitserse sterfte per leeftijdsgroep dat er, met uitzondering van de leeftijdsgroep 85+, helemaal geen sprake is van oversterfte; in feite was de mortaliteit bij mensen jonger dan 65 jaar onder het gemiddelde. De oversterfte bij zeer senioren (85+) viel samen met drie hittegolven tussen juni en augustus en een ommicrongolf die zich uitstrekte van juni tot augustus. Er waren ook een paar boostervaccinaties tussen juni en augustus die ongeveer 3% van de bevolking bereikten..”

Ook hier hebben we hittegolven gehad en daarnaast corona-uitbraken. Maar ook (inderdaad) verstoring van de zorg. Zo las ik recent dat de aanrijtijden in de UK voor ambulances door de naweeën van de corona-golven ernstig in gevaar waren (personeelsgebrek). Met als gevolg hogere sterftecijfers. Want de ambulances komen niet op tijd bij hartaanvallen en ongevallen.

In sommige gevallen moet men wel twee en halve dag wachten op vervoer naar het ziekenhuis! Mensen die “112” telefoontjes plegen staan soms wel bijna een uur in de wacht.

“50,000 extra deaths from heart attacks and strokes since the start of the pandemic while 999 calls take up to 52 minutes to be answered”

Dit zijn zomaar een paar voorbeelden waardoor oversterfte ernstig kan toenemen. Dat heeft niets, maar dan ook helemaal niets, met vaccinaties te maken. Maar alles met een overbelast gezondheidssysteem – net als in ons land bij diverse doktersposten het geval is, vooral in Friesland speelt dit probleem al meer dan een jaar.

oversterfte in europa
Oversterfte in Europa (Euromomo).

Daarnaast zijn er ook landen waar de oversterfte véél lager is of zelfs een negatief(!) saldo laat zien. Bijvoorbeeld in Zweden, Denemarken, Griekenland, Hongarije en Frankrijk.  Terwijl óók in deze landen grote aantallen mensen gevaccineerd zijn met mRNA vaccins tegen corona.

Er is dus geen enkele causaliteit, geen enkel verband, tussen de gestegen sterfte in veel landen en de coronavaccinatie. Eerder valt te denken aan andere problemen zoals genoemde problemen in de zorg als gevolg van de corona-pandemie, uitgestelde zorg daardoor bijvoorbeeld (mensen die niet werden behandeld en nu sterven als gevolg daarvan), long-covid gevallen en ga zo maar door.

Daling coronabesmettingen

Ondertussen daalt, mede door de boosters, het aantal coronabesmettingen én de ziekenhuisopnames.

“Het aantal positieve coronatests daalt voor de derde week op rij en ook de ziekenhuizen krijgen het steeds rustiger. De najaarsgolf zwakt af. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dat door ‘opgebouwde immuniteit’ door herhaalprikken en door mensen die nog antistoffen hebben na de zomergolf”. (deStentor)

Want, dat schijnt maar niet door te dringen bij veel mensen, tot en met gisteren lagen er nog bijna 1.200 mensen in het ziekenhuis wegens een coronabesmetting (volg hier de cijfers) waaronder een aantal op de IC.

Het is goedkoop effectbejag waarmee de verspreiders van desinformatie proberen mensen angst aan te jagen. Angst is een verdienmodel. Is het niet om views en kliks te genereren dan is wel, zoals in het geval van Pepijn van Houwelingen, om de achterban ‘gek’ te maken en in angst te laten leven. Want mensen die angstig zijn zoeken houvast. Mensen als Pepijn van Houwelingen c.s. grijpen dat aan om (negatieve) aandacht en invloed uit te kunnen blijven oefenen.

Delen op: