Covid terug van weggeweest: Omikron BA.4 en BA.5

meisje mondkapje corona bij kinderen

Omikron BA.4 en BA.5 eisen in Amerika, India en andere landen veel slachtoffers dan eerdere varianten. In de USA is het aantal ziekenhuisopnames in één maand tijd verdubbeld, zo meldt Yahoo NEWS. Het “verspreid zich als een bosbrand” volgens de media.

Omikron BA.4 en BA.5

De nieuwe varianten lijken volgens de WHO (World Health Organization) niet ziekmakender dan de BA.2-variant die recent het meest in Nederland voorkwam (RIVM). Geconstateerd wordt dat de nieuwe varianten gevaccineerden en mensen die al corona hebben gehad gewoon wéér raken met een besmetting.

‘We have a ton of transmission right now’

(Yahoo)

“Lab studies of antibodies from the blood of people who’ve been vaccinated or recovered from recent Covid-19 infections have looked at how well they stand up to BA.5, and this subvariant can outmaneuver them. So people who’ve had Covid as recently as winter or even spring may again be vulnerable to the virus.” (CNN).

Het aantal infecties explodeert volgens de Amerikaanse media: “The result is that we’re getting sick in droves.” (CNN). In de Verenigde Staten gaan daarom al weer stemmen op om, om Omikron te weren en het aantal ziekenhuisopnamen te temperen, de draagplicht voor mondkapjes in gebouwen weer in te voeren.

Meer dan zes miljoen mensen gestorven door corona

Inmiddels zijn, voor zover bekend, meer dan zes miljoen mensen wereldwijd gestorven aan corona. Waarschijnlijk zijn het er veel meer omdat er niet alleen een onderraportage is maar ook omdat sommige landen helemaal niet rapporteren.

In de Verenigde Staten is het aantal sterfgevallen (meer dan 1 miljoen mensen) het hoogste. In Peru is het aantal sterfgevallen procentueel het hoogste tot nu toe (0,63% van de totale bevolking).

Delen op: