Cranberries

De rugpijn die ik eerder meende te hebben blijkt iets anders te zijn; niet alleen de rug, ook de maag vertoonde flinke pijn (vorige weekend begonnen). Nu heb ik daar wel vaker last van en ik dacht in eerste instantie: “Ik zal mij wel te druk hebben gemaakt“.

Afgelopen donderdag waren de klachten echter nog steeds niet verdwenen, integendeel, en dus toch maar op weg naar de huisarts. Die constateerde een ‘maagontsteking’. Met de diagnose & een receptje voor de apotheek weer vertrokken. Zat mij toch niet helemaal lekker. Een paar jaar geleden had ik al een slokdarm-ontsteking gehad. En toen kreeg ik dezelfde medicijnen (in een lagere dosis). In de bijsluiter en op internet stond dat de medicijnen die ik had gekregen werden voorgeschreven bij “een ontsteking of zweer in de twaalfvingerige darm of maag”. Populair gezegd: “bij een maagzweer”.

Vroeger dacht men dat dit soort ontstekingen en maagzweren door ‘stress’ werden veroorzaakt. Sinds een tijd weet men dat dat meestal niet zo is; altijd wanneer er sprake is van een maagzweer is er ook sprake van de aanwezigheid van de Helicobacter pylori. Deze bacterie komt bij 10-20% van de mensen voor en kan meestal geen kwaad.

Bij veel mensen geeft de bacterie geen aanleiding tot klachten of ziekteverschijnselen; maar bij een klein percentage wel, namelijk vooral maagpijn, maagzweren en ontsteking van het maagslijmvlies. (Wikipedia)

Goed, dan maar aan de pillen en hopen dat het snel weer voorbij is.

cranberry.jpgCranberries
Het toeval wil dat een ‘internet-vriend‘, “Jim LeJaz”, uit de VS vertelde in een mailtje dat hij en z’n vriendin wat in de lappenmand zaten. Ik mailde terug over mijn probleempje. En toen mailde hij vervolgens dat hij daar enkele jaren geleden ook met een bepaalde regelmaat last van had. De oplossing die hij kreeg was ook: medicijnen nemen. Maar de onststekingen bleven terug komen. Zijn zuster, die verpleegster is, wees hem er op dat hij beter cranberrie-capsules kon gaan gebruiken. Dat advies heeft hij opgevolgd en een flinke tijd die dingen gebruikt. En inmiddels is hij al bijna 10 jaar vrij van pijn…

Hmm… dat zette me aan het denken/zoeken. Want ik heb liever een natuurlijke oplossing dan om de zoveel tijd maar weer een stoot chemicaliën te moeten nemen, zeker als dat niet nodig is. En inderdaad, op diverse sites kom ik informatie als onderstaand tegen:

Andere onderzoekingen maakten duidelijk dat de bacterieremmende eigenschappen van de Cranberry van grote betekenis zouden kunnen zijn in de behandeling tegen de Helocobacterpylori, deze is altijd aanwezig bij maagzweren, ook wordt deze bacterie geassocieerd met  andere maagklachten en maaglympfoon. [Bron]

De werking van de cranberries is niet 100% bewezen. Voor urineweg-infecties en blaasproblemen worden ze echter al jaren gebruikt, en als ik alle informatie zo eens doorneem (wat is Google toch een geweldige zoekmachine soms) en op een rij zet dan is het in mijn optiek meer dan aannemelijk dat het in elk geval een positieve bijdrage geeft in het remmen van de verkeerde, schadelijke, bacterieën in je lichaam. De werking van de medicijnen is wel bewezen, maar dat wil niet zeggen dat je dan weer gaat zitten afwachten tot het weer mis gaat, lijkt mij. Dus, … binnenkort maar over op het (preventief/t.b.v. verdere genezing) gebruiken van cranberry-capsules. Nu alleen nog even uitzoeken welke een zo hoog mogelijk, zuiver, concentraat bevatten.

Delen op: