Dat wil je niet zien: Linux Read Error

Read Error. Problemen Desktop

Dat wil je niet in beeld zien als je ’s ochtends je computer opstart: “Read Error”. Toch zag ik het afgelopen dinsdag toen de werkdag begon. Mijn Linux desktop computer, die ik zelf heb gebouwd, had kennelijk een disk read error.

Had ik ‘m natuurlijk ook maar niet op 1 april moeten bouwen. Dan vraag je er ook om. Maar enfin, grappig was dit niet. Om de werkdag met succes te kunnen afronden snel de laptop gepakt en daar mee aan het werk.

Disk Read Error

Lenovo Ideapad 330 Laptop
Lenovo Ideapad 330 Laptop

Na het werk de desktop open getrokken en, vermoedend dat het de SSD-schijf was, die er uit gehaald en de SSD van mijn oude Lenovo laptop er in gestopt. Precies hetzelfde probleem, een disk read error. De SSD was het dus niet.

En toen bekroop mij het vervelende gevoel dat het de SATA disk was, waar de /home partitie op staat. Dat betekent: de schijf met alle data.

Nu maak ik regelmatig backups van alle belangrijke bestanden. Maar toch lang niet elke dag (is ook veel te veel data om elke dag weg te schrijven). Dus dat zou dan wel vervelend zijn. En ook wel wat vreemd, want het is een Seagate Constellation (een schijf speciaal voor servers) en normaliter gaan die echt wel wat langer mee. De kabel van de disk losgehaald, opnieuw opstarten en… de desktop start op.

Het moederbord van deze computer heeft 6 SATA-poorten, dus toch nog maar eens inpluggen in een andere poort. En alles start weer normaal op! De schijf zelf is dus niet kapot, maar het moederbord heeft kennelijk een issue.

Problemen Desktop
Genoeg SATA poorten op dit moederbord

Eerder had ik al een paar keer meegemaakt, in de week ervoor, dat tijdens het werk opeens alles ‘bevroor’ en alleen een harde reboot het systeem weer aan de praat kreeg. Ik dacht dat dit aan de software waarmee ik op afstand inlog op een netwerk lag, want het deed zich steeds voor als ik op die citrix-client werkte en daar had ik wel vaker issues mee gehad. Maar het is dus toch de hardware.

Een read error is eigenlijk een erg algemene, generieke, foutmelding. Natuurlijk, het is een read error (leesfout). Maar hoe interpreteer je die foutmelding? Sommige mensen zullen mogelijk nooit op het idee komen dat het wel eens een corrupte sata-poort of zelfs sata-kabel kan zijn (dat was de volgende stap die ik van plan was te ondernemen). En daardoor wordt je op het verkeerde been gezet en gooi je wellicht zelfs een goed werkende schijf, vol met belangrijke prive-data, zomaar weg..!

DELL Inspiron Desktop PC

Het moederbord, een Intel DH55TC, is natuurlijk al flink oud. Minstens 12 jaar, waarvan het zo’n 8 jaar in de kast heeft gelegen en niet altijd onder de meest optimale omstandigheden (vocht, hitte, kou) dus de kans is groot dat er toch wat oxidatie is opgetreden of een ander probleem is ontstaan. Het ‘bevriezen’ en nu het kapot gaan van het SATA-poortje heeft me doen besluiten mijzelf voor de kerst een nieuwe Desktop “cadeau” te doen, een DELL Inspiron Desktop.

Nouja, cadeau… Het is natuurlijk wel noodzaak, want mijn bedrijf moet gewoon door draaien. De desktop pc is mijn belangrijkste werkpaard daarvoor, naast mijn laptop.

Wel jammer dat mijn “Doe Het Zelf” computer weg moet. Want deze desktop computer bevalt mij wel, ondanks de “bescheiden” specificaties van het moederbord en de CPU. Dat wil zeggen: vergeleken met de computers van nu dan. Want toen ik de moederborden kocht, voor de servers, waren dit soort moederborden behoorlijk prijzig! Ik had natuurlijk het moederbord kunnen vervangen maar wanneer geeft het volgende component op? Vroeger deed ik dat wel, maar die tijd heb ik wel een beetje gehad. Kuren, instabiliteit, staat nu gelijk aan vervangen bij mij.

De goede ervaringen met de DELL Laptop, de prijsstelling van DELL en, na vergelijking met andere merken, de mogelijkheden van de desktop deden mij besluiten deze te bestellen. Een relatief ‘eenvoudige’ i3/QuadCore met 8GB Ram. Maar meer dan voldoende voor het maken van websites, de boekhouding, op afstand werken met TeamViewer en Citrix enz. Zeker onder Linux.

Dell Inspiron Desktop Windows11

Helaas wel inclusief Windows11 en geen Linux voorgeïnstalleerd. Jammer. Betalen voor een software-licentie van Windows terwijl je die niet gaat gebruiken. De machine gaat (dual boot) ingericht worden, zo mogelijk, en dan kan ik weer met Linux werken. En eventueel, in voorkomend geval, kan ik ook eens wat op Windows doen. In elk geval heb ik een courante Windows-versie achter de hand ‘voor het geval dat’.

In 2020 kocht ik voor mijn studio, voor audio- en video-bewerking, een nieuwe desktop computer van Acer. Die wilde ik ook dual-boot inrichten maar dat gaf teveel gedoe en heb ik daarom Windows volledig verwijderd. Bij deze DELL wil ik dat niet gaan doen, ..

Uiteraard zal ik van deze DELL Inspiron en mijn ervaringen er mee later verslag doen. Vooralsnog moet mijn oude zelfbouw nog even volhouden, want de nieuwe DELL is (nog) niet bezorgd.

Delen op: