De benzineprijs & je huis…

Omrekenen in guldens mag niet meer, maar 3,49 gulden voor een liter benzine had nog niet zo lang geleden een opstand betekend.
GeenStijl.nl

Voor wat het waard is, heeft de president van Iran deze keer wél een punt denk ik.. De dollar ís op dit moment niet meer waard dan het papier waar het op gedrukt is en het zal m.i. écht niet lang meer duren voordat de VS niet alleen technisch bankroet is maar ook in de werkelijkheid van elke dag. Hoog tijd om de €uro als standaardvaluta te introduceren voor de olie, ’s kijken of we dan minder betalen?

De vergelijking met de benzineprijs naar de gulden laat echter zien dat dat niet veel opleveren zal. Want ook de euro is zwaar gedevalueerd. Ook al ontkent iedereen “die er toe doet” het om het hardste; want zeg nou zelf, kan een huis van (in 2000) NLG 125.000 (€56.818,18) nu écht in 8 jaar tijd opeens 294.800 gulden (€134.000) waard zijn? Oftewel een factor 2,4 in waarde zijn gestegen?

Woningschaarste is volgens de NVM één van de belangrijkste redenen hiervoor. Maar in de regio waar ik woon, staan er zelfs koopwoningen maandenlang leeg.. Toch denken ‘de bankiers’ dat het einde van de kredietcrisis in zicht is. Zo las ik in de Telegraaf (..) het volgende: “We staan dichter bij het einde van de kredietcrisis dan aan het begin”.

Tja,… wie het weet mag het zeggen, vooralsnog heb ik op mijn huis een fictieve rente van maar liefst 235% gehad. Als dát geen geldontwaarding *) meer is, dan weet ik het niet meer (want als ik het te gelde maak, kan ik maar amper weer een vergelijkbare woning wéér kopen voor datzelfde geld – dus is het écht niet in waarde gestegen)!

________
*) Nu is mijn situatie uitzonderlijk, dat geef ik toe, omdat onze woning onder de marktwaarde is verkocht aan ons. Voor de meeste mensen geld over dezelfde periode een rendement van ongeveer 200%. Het punt blijft daardoor echter onveranderd.

Delen op: