De beste WordPress page builder themes

Wordpress

Welke WordPress Website builder is de beste? Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden! Door de jaren heen heb ik heel wat themes en builders gebruikt. Een paar wil ik hier uitlichten.

Rudy's Krabbels | website yarah make pagebuilderDoor een ongelukkige samenloop van omstandigheden (..) moest ik noodgedwongen dit blog ‘even snel’ voorzien van een nieuw theme (thema a.k.a. jasje of visuele schil om de wordpress software heen).

MAKE – “Your friendly WordPress page builder theme”
Ik had net de website van de Stichting Yarah met behulp van Make WordPress page builder theme voorzien van een nieuwe layout en daarom besloot ik het ook voor deze site te gebruiken. Want met MAKE maak je heel snel even een redelijk toonbare website maar, het biedt ook opties om het bovengemiddeld mooi te doen.

MAKE is voorzien van een pagebuilder die goed samenwerkt met de Customizer (en uitbreidingen er op biedt) en je kunt alles vrij goed naar je hand zetten. Zeker handig om snel een blog of (kleine) zakelijke website te maken!

Het heeft meer dan voldoende voorzieningen voor het instellen van kleuren, menu’s/achtergronden, een logo, sliders (bij zakelijk gebruik: niet toepassen!), typografie, lay-out enzovoorts.

Klinkt als “een kind kan de was doen”. Dat is, tot op zekere hoogte, ook zo: als je er maar genoeg tijd in steekt ontdek je vanzelf hoe alles werkt en hoe je een redelijk leuke site er mee kunt maken. Voor wie tijd kostbaar is, is het laten maken van een website natuurlijk veel goedkoper.

BBE – “BootStrap Building Engine for WordPress”
Voor mijn website van de Solid Rock Blues Band gebruik ik BBE. Dit is echt een super visuele ‘pagina bouwer’ en ik was er altijd heel enthousiast over. Helaas is mijn enthousiasme nogal gedaald de laatste tijd en om twee redenen. De éérste is dat hij steeds een melding geeft dat een voorkeur geeft aan Chrome.

Toen ik onder Windows werkte vond ik dat prima, ik gebruikte Chrome als mijn default browser.. Maar ik gebruik nu FireFox. En, als het echt niet anders kan en voor testen, daarnaast Chromium.

Daarnaast komt er al enige tijd een storende melding dat ik moet updaten om te zorgen dat de code-editor werkt, maar zelfs na (handmatig!) updaten volgt deze foutmelding. Er moet wel handmatig worden gedownload en een update worden uitgevoerd want in het weergave-venster komt geen update tevoorschijn.

Rudy's Krabbels | srbb bbe pagebuilder

Een gemiste kans dus van BBE. Want zonder deze rare meldingen zou deze editor nog zeker bovenaan mijn lijstje staan.

Elementor
Elementor staat, als het gaat om serieus en ietwat gecompliceerder website ontwerp, bij mij op de eerste plaats. Het biedt zéér veel opties en bovendien een optie om zelf templates (aan) te maken. Kijk, “now we’re talking”!

Rudy's Krabbels | elementor

Voor mijn bedrijfswebsite, Brinkman.IT, gebruikte ik lange tijd Elementor – net als voor een groot aantal andere websites, waaronder andere sites van cliënten (doordat er onder FireFox op een zeker moment veel issues mee kwamen ben ik daar voor mijn eigen site afgestapt).

Zoals je kunt zien bevat het veel opties (“blokken”) voor de opmaak van een pagina, invoegen shortcodes, is visueel (WYSIWYG editor!) en is gewoon heel intuïtief in het gebruik. Ik zie wel eens wat verschil in de uiteindelijke pagina tussen Windows computers en Linux. Maar dat zijn hele minieme verschillen.

Daarnaast is deze pagebuilder, overigens net als MAKE, zeer geschikt om volledig responsive websites mee te maken. Het bevat (links onder nog net te zien) een preview optie voor computerscherm, tablet en telefoon. En ook deze zijn redelijk accuraat.

Wellicht vraag je je af waarom ik Elementor dan niet voor alle websites gebruik en soms MAKE gebruik? Dat heeft alles te maken met het feit dat MAKE een echte “lichtgewicht” is en heel geschikt voor de iets minder veeleisender sites.

ANDERE BUILDERS?
Er zijn ook nog heel veel andere builders. zoals WP Bakery. WP Bakery heeft echter een prijskaartje. Er is een gratis versie, klik hier, om te proberen hoe het werkt. Helaas echter kun je daar, zo heb ik gemerkt bij cliënten die managed wordpress afnemen van mijn bedrijf en WP Bakery gebruiken, geen software updates op doen. En dat vind ik een ernstig minpunt. Want zo kun je dus geen security updates e.d. uitvoeren. En op een dag gaat dat potentieel problemen opleveren.

Bij MAKE, Elementor en BBE is dat niet het geval. Deze zijn gewoon gratis te downloaden. Wel kun je upgraden naar een uitgebreidere versie, voor een kleine vergoeding. Maar de gratis basis-versies blijven gewoon werken zoals het hoort en updates hiervoor worden gewoon beschikbaar gesteld.

VOORDELEN/NADELEN
Een pagebuilder heeft grote voordelen:

  • snel ontwikkelen;
  • visueel;
  • proven technology;
  • veel gebruikers. Een vraag? Antwoord is snel gevonden!

Maar er is ook één groot nadeel, zoals ik bij BBE bijvoorbeeld al aanstipte. Zodra het pakket niet meer voldoende ondersteuning biedt heb je een probleem. Want: overstappen naar een andere gaat niet zomaar zonder slag of stoot. De builders zijn onderling niet zondermeer compatible. Dat zijn ze immers ook niet verplicht? Maak je dus de keuze voor een builder, dan zit je daar in principe aan vast… Tenzij je kiest voor “uithuilen en opnieuw beginnen” 🙁

Natuurlijk is dit slechts een kleine greep uit de page builders die er zijn. Er zijn er nog heel veel andere beschikbaar. Dit zijn de builders waar ik echter de afgelopen jaren het meeste mee heb gewerkt en dus een mening over kan geven.

 

 

Delen op: