De Energierekening omlaag! Besparen op stroom en gas.

Besparen op Stroom en Gas - De verwarming lager
(Image by ri from Pixabay)

De tips en trucs voor besparen op stroom en gas die je tegenkomt op internet zijn in grote lijnen allemaal hetzelfde. Hoe breng je die energierekening omlaag? Met de hoge energieprijzen is besparen op stroom en gas voor veel mensen immers geen luxe maar bittere noodzaak.

Wij hebben vorig jaar in November al de eerste maatregelen genomen. De oude CV-ketel was aan vervanging toe, dus in mei 2021 is er ook een nieuwe CV-ketel geplaatst. Daardoor zagen we al een daling in het gasverbruik.

Besparen op stroom en gas

Ook onze contractperiode was in mei 2022 afgelopen en Vattenfall kwam een tijdje geleden met een nieuw termijnbedrag op de proppen. Van een termijnbedrag van 130 euro per maand naar een nieuw (voorgesteld) termijnbedrag van meer dan 450 euro. En dat terwijl we in mei nog een flinke teruggave hadden ontvangen!

Tijd om meer maatregelen te nemen dus. Want we vertikken het om zoveel geld te betalen.

Naast de eerder genomen maatregelen (folie achter de radiatoren, radiatorventilatoren en de nieuwe ketel) tochtstrips en deurborstels bij de deuren aangebracht. Ook bij een aantal binnendeuren, vooral die deuren die grenzen aan koudere ruimtes in de woning (hal, aanbouw).

Verwarmen waar nodig
Daarnaast staat sinds het stookseizoen is begonnen de radiator in de keuken (vooral ‘s avonds maar meestal ook overdag) uit.

We verwarmen alleen nog die ruimtes die we écht gebruiken. In de avond is dat alleen de woonkamer, overdag (in de ochtend, om het even op temperatuur te brengen) ook in het kantoortje van mijn bedrijf. Met andere woorden: in principe nog slechts twee ruimtes overdag verwarmd en ‘s avonds maar één ruimte. Slaapkamers stoken we sowieso al niet.

Je denkt er eigenlijk niet zo over na (..) maar als je kritisch gaat kijken kan het, in elk geval in ons geval, echt wel anders.

Het betekent ook een beetje verandering in gedrag; normaliter zat ik regelmatig ‘s avonds in de keuken wat te studeren (ik ben weer druk met mijn theologie-opleiding) of soms nog wat te werken. De deur tussen woonkamer en keuken open .. nu studeer ik met mijn laptopje in de woonkamer. Het is maar een kleine aanpassing maar wel met groot effect op je verbruik.

Temperatuur omlaag
Nog een belangrijke maatregel is dat we de temperatuur verlaagd hebben. Normaliter stond de verwarming in het stookseizoen altijd zo rond de 20C en ‘s avonds op 21C.

Sinds het begin van het stookseizoen staat de verwarming nu op 18C en ‘s avonds eventueel een halve of hele graad hoger. Bijvoorbeeld in het weekend. Maar meestal vinden we dat niet eens nodig.

Minder warmte in huis was de eerste tijd even wennen en eerlijk is eerlijk, heel comfortabel was het niet in het begin. Maar het went snel én.. je kúnt je er domweg op kleden!

Wat ook opvalt is dat wannéér de verwarming dan aan gaat je dit ook echt voelt. De horrorverhalen van mensen dat ze bij 18C met drie truien en een fleecedeken op de bank zitten? Kan ik niet onderschrijven.

Daarnaast hebben we ook de temperatuur van het water verlaagd. Die stond ingesteld op 75C (door de leverancier), daar hebben we 65C van gemaakt. Er wordt veelal aangeraden om er 60C van te maken maar we hebben een oude woning (ca. 1890) dus ik heb het zekerheidshalve iets hoger afgesteld.

Aanpassen stookprogramma

Normaliter ging op werkdagen de verwarming aan rond 6:30 ‘s ochtends en ‘s avonds uit om 22:30.

Dat hebben we met een uur verkort, half uur later aan in de ochtend, half uur eerder uit in de avond. In het weekend hebben we andere tijden, maar ook verkort met een uur. We merken er niets van(!). Dat levert dus 7 uur per week minder stoken op (uitgaande van een stookseizoen van +/- 8 maanden is dat zo’n 240 uur minder stoken).

Aangezien ik zelf veelal thuiswerk is het helemaal niet nodig de verwarming ‘s ochtends al zo vroeg aan te hebben. En als ik al een keer vroeg op moet vind ik het niet erg als de woning (nog) niet warm is, integendeel, ik houd persoonlijk niet van té veel warmte ‘s ochtends.

Belangrijk ook is dat je, als het stookprogramma is ingeregeld, er gewoon vanaf blijft. Niet om de haverklap (“ik heb het koud”) op basis van gevoel de thermostaat omhoog of omlaag draaien. Laat het programma het gewoon regelen, dat is het meest efficiente.

Minder gas = minder elektriciteit

Wat veel mensen niet weten is dat de CV ketel aardig wat stroom verbruikt. Als je minder stookt, verbruik je automatisch minder elektriciteit. Wij zien dit terug in de verbruikscijfers. Dat komt omdat de pomp die het warme water door het systeem laat circuleren op elektriciteit werkt.

Meten is weten!
Je kunt van alles ondernemen om gas en stroomverbruik onder controle te brengen, als je niet meet wat de resultaten zijn dan doe je maar een slag in de lucht.

Besparen op Stroom en Gas - statistieken

Wij hebben een slimme meter, net als zoveel mensen inmiddels, en laten deze dagelijks uitlezen. Zo kunnen we via Vattenfall mooi zien wat ons verbruik is. Inclusief de kosten er van. Dat maakt je pijnlijk bewust dat het geld hard de schoorsteen uit gaat!

Daarnaast hou ik het op maandbasis bij in een spreadsheet waarbij ik vergelijk met vorig jaar en ook andere factoren zoals de gemiddelde temperatuur vastleg.

De Energierekening omlaag!

Doel is immers: “de energierekening omlaag”. Nou valt dat nog niet mee want de prijzen voor gas en elektriciteit zijn méér dan verdrievoudigd. Je energieverbruik met >65% verlagen is nagenoeg niet te doen voor de meeste mensen.

De energierekening omlaag is dan ook niet of nauwelijks haalbaar. Je probeert de schade te beperken. Dat is ons tot nu toe vrij goed gelukt.

In augustus was het een warme maand (-56% gas), in september hebben we het nieuwe stookregime aan onszelf opgelegd (-36% gas) en in oktober volgehouden (-62% gas).

Zoals je ook in de grafiek (boven) kunt zien tot nu toe dus een significante daling in het verbruik van stroom en gas.

Verwarmen met Airco (inverter verwarming)

Een ander plan dat we al een tijd hadden was ‘verwarmen met airco’. Ondanks dat het, door het prijsplafond voor gas en elektriciteit, en het daarin opgenomen veel te lage elektriciteitsplafond, nu wat minder gunstig is gaan we daar wel mee door.

Daarnaast kan er niet altijd maar door de overheid gesubsidieerd worden. Dat verhaal is volgend jaar echt wel afgelopen.

De installatie staat gepland voor januari 2023. Immers, op termijn moeten we toch -voorzover mogelijk- stoppen met gas gebruiken?

Dat was ook de reden dat we voor de CV ketel hadden gekozen voor een huurketel en geen ketel in eigendom omdat we op langere termijn toch van het gas af willen (moeten).

Voor mijn kantoortje kan ik volstaan met ‘s ochtends even aanwarmen met een elektrisch kacheltje. Dat deel van de woning is sowieso goed geïsoleerd en ik heb het daarnaast eigenlijk nooit snel koud.

Mocht het een keer een echt barre horrorwinter worden (wat met de klimaatverandering niet erg aannemelijk is) is het nog altijd een optie met de laptop naar de keuken te verhuizen en daar te gaan werken!

Door de enorm hoge gasprijzen werd dit alternatief extra aantrekkelijk. Op Youtube is er een leuke serie over gemaakt van een gezin die verwarmen met airco en hun ervaringen daarmee. Na wat rekenen bleek dit een goed alternatief te zijn.

Het idee was om deze inverter verwarming (die vele malen efficienter is dan verwarmen met gas!) als hoofdverwarming voor ons huis (met name woonkamer en keuken) te gaan gebruiken en gas alleen als bijverwarming ingeval het echt té koud word en de inverter verwarming het niet aan kan. Overigens garandeert de leverancier dat met een buitentemperatuur van -10C het apparaat nog steeds voldoende warmte levert.

Het is dus ‘spelen’ met de mogelijkheden. Berekenend, bewust en al metende te werk gaan.

Terugverdientijd verwarmen met Airco
Door de invoering van het prijsplafond voor gas en elektriciteit is de terugverdientijd nu heel anders geworden. Maar anderzijds, .. wie garandeert ons dat volgend jaar er volgend jaar überhaupt nog (enigszins betaalbaar) gas beschikbaar is?

Daarnaast werkt een dergelijk systeem twee kanten op: in de zomer kun je er mee koelen (goedkoper dan met een losse, verplaatsbare, airco), in de winter verwarmen. Win-win dus.

Wij hebben gekozen voor het laten aanleggen van een systeem van LG. Niet de allergoedkoopste maar de ervaringen en tests van de consumentenbond wijzen uit dat dit een uitstekend merk is.

Andere opties, die een paar honderd euro goedkoper waren, vielen af door de reviews en vanwege het land van herkomst (vaak vanuit China). Ik wil de chinese economie en overheid zo weinig mogelijk steunen.

Besparen op Stroom en Gas
NAM locatie, Grijpskerk (c)2022 R. Brinkman

Tips besparen op stroom en gas

Algemene tips voor besparen op stroom en gas die je overal kunt vinden, en ook werken, zijn:

  • alleen ruimtes verwarmen die je ook echt gebruikt;
  • minder warm water gebruiken (korter douchen bijvoorbeeld);
  • temperatuur een graadje (of zelfs 2, zoals wij doen) lager;
  • radiatorfolie;
  • radiatorventilatoren;
  • raamfolie, tochtstrips, deurborstels, enz.
  • isoleren..!

Wordt vervolgd…

Delen op: