De gevaren van Soja melk en vleesvervangers

Rudy's Krabbels | sojaboon

Sojaboon giftig en slecht voor mensen sojamelk slecht voor mannen borstontiwkkeling hormonale verstoringSoja is een populaire vleesvervanger en Soja melk wordt veel gedronken door volwassenen en gegeven aan kinderen die lactose intolerantie hebben. Soja is gezond, zo claimt de industrie die deze producten als tofu en soja-melk maakt, al decennia lang.

Niet is minder waar. Soja is een giftige boon. Dat weten de volken die Soja oorspronkelijk gebruikten al heel lang. Al duizenden jaren, om precies te zijn. Daarom wordt fermentatie toegepast om de toxische (=giftige) stoffen te verwijderen en/of de werking er van te verminderen.

Babyvoeding

Soja wordt massaal gebruikt. Terwijl we eigenlijk niet eens goed weten wat de Sojaboon (of: bonen, want er zijn meerdere soorten) doet met het menselijk lichaam.

There are 20 million people in the United States alone who have consumed soy formula as infants. When people ask me about doing experiments, I tell them we already are—with a large chunk of the country’s population. Paul Cooke, Ph.D., reproductive biologist at the University of Illinois

In Israël, Frankrijk, Australië en Nieuw Zeeland is het dan ook inmiddels nagenoeg verboden om soja toe te voegen aan producten voor babies en peuters.

Dementie

Ook voor ouderen is het nemen van soja-producten niet zonder gevaar. Uit onderzoek is gebleken dat bij ouderen dementie versneld intrede doet wanneer zij bijvoorbeeld veel tofu eten.

In older men and older women alike, however, they found exactly the opposite indication: Participants over age 68 who were regularly eating the most tofu had double the risk of dementia and memory impairment as those consuming a more moderate amount – onderzoek Eef Hogervorst, Ph.D., Loughborough University, Engeland.

Hartziektes

De hartchirurg Dwight Lundell heeft na meer dan 5.000 open hart operaties te hebben uitgevoerd een aantal ontdekkingen gedaan met berekking tot hartziekten en cholesterol. Zijn ontdekkingen, in een boek gepubliceerd vijf jaar nadat hij stopte als hartchirurg, leidden tot een storm van kritiek. Toen hij ook nog eens de medische stand aan de tand ging voelen over het voorschrijven van cholesterol-remmers waren de rapen gaar en besloot men hem te schorsen (!) als arts. Inmiddels is het tij aan het keren. De bekende dr. Atkins (Atkins dieet), eveneens cardioloog en voorvechter van natuurgeneeskunde, was tevens er van overtuigd dat mensen koolhydraat-arme diëten moesten volgen. Dit, gecombineerd met de juiste vetten e.d. zorgt voor een laag cholesterol.

Enkele jaren geleden werd ontdekt dat ontstekingen in de aderwand de werkelijke oorzaak zijn van hartziekten. Langzamerhand vindt er een paradigmaverschuiving plaats. De diëtaire aanbevelingen hebben inmiddels wel een diabetes- en obesitas-epidemie veroorzaakt. Ondanks het feit dat 25 procent van de bevolking dure statines slikt en dat veel vet is verdwenen uit ons dieet, overlijden er meer mensen aan hartziekten dan ooit tevoren!

Uit de statistieken van de American Heart Association blijkt bijvoorbeeld dat 75 miljoen Amerikanen momenteel lijdt aan hartziekten en dat nog eens 20 miljoen diabetes hebben. De patiënten worden bovendien steeds jonger. [..] Door ontstekingen houdt het lichaam cholesterol gevangen.Een ontsteking is het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam om een indringer zoals een bacterie, gifstof of virus uit de weg te ruimen. Wanneer we het lichaam echter continu blootstellen aan gifstoffen of voedsel, dat het lichaam niet goed kan verteren, krijgen we last van chronische ontsteking.De schade en ontstekingen aan onze bloedvaten worden veroorzaakt door het vetarme dieet, dat al jaren wordt aanbevolen door de reguliere geneeskunde. Door het overmatig gebruik van bewerkte koolhydraten, zoals suiker en meel en de overconsumptie van plantaardige oliën uit sojabonen, maïs en zonnebloem ontstaat chronische ontsteking.

Becel Pro-activ werkt niet
In Nederland vinden we bijvoorbeeld Becel Pro-activ in de supermarkt. Unilever belooft dat de boter het cholesterol verlaagt en hart- en vaatziekten voorkomt. ‘Aanbevolen door de Hartstichting’ staat prominent op de zijkant. Becel Pro-activ bevat echter onnatuurlijk grote hoeveelheden plantensterol. De consumptie van plantensterolen in bijvoorbeeld sojaolie kan leiden tot een toename van het risico op hart- en vaatziekten en is een risicofactor voor het ontstaan van aderverkalking. De organisatie wil nu dat het product uit de supermarkten verdwijnt.
Bron http://www.scoop.it/t/voeding-en-het-effect-op-hart-en-bloedvaten

Ik ben natuurlijk geen arts en veel over dit onderwerp gaat mij boven de pet maar één van de opvallende citaten uit het artikel hierover is dus, en ik citeer de originele Engels tekst nog even ten overvloede:

What are the biggest culprits of chronic inflammation? Quite simply, they are the overload of simple, highly processed carbohydrates (sugar, flour and all the products made from them) and the excess consumption of omega-6 vegetable oils like soybean, corn and sunflower that are found in many processed foods.

Zie ook dit interessante artikeltje over cholesterol.

Vlees, vis of tofu?

Veganisten, vegetariërs, lactose intolereante babies en volwassenen, sporters,.. ze nemen allemaal Soja, in de veronderstelling dat het gezond is.

TofusEen kinderserie als “The Tofu’s” draagt dit ook uit. Een gezellig alternatief gezinnetje met een geit in de tuin die van dieren houden, aan yoga doen en tofu eten… Knap gedaan van de reclame industrie! Bij kinderen er al in  pompen dat dit de beste levenswijze is waar je gezond en gezellig oud mee kan worden..? Het doet mij denken aan de gehaaide speelgoedfabrikanten die gratis kinderseries beschikbaar stelden (Transformers!) om zodoende hun eigen speelgoed in de markt te krijgen,..

Maar die vermeende gezondheidsvoordelen wegen niet op tegen de enorme risico’s die je loopt als je de literatuur er op naslaat.

Op de site van Man’s Health verscheen bijvoorbeeld in 2009 al een artikel waaruit blijkt dat bij mannen de consumptie (3/4e liter per dag) van Soja-melk en andere proucten waarin Soja verwerkt zit kan leiden tot borstvorming (!) bij mannen, vruchtbaarheidsproblemen en allerlei andere hormonaal gerelateerde problemen. Wat doen wij, als we bij mensen al vanaf de babytijd soja-melk naar binnen gieten met hun hormonale huishouding, cholesterol en .. uiteindelijk de werking van hun hersenen?

Het is al sinds mensenheugenis een bekend feit dat vlees en vis gezond voedsel zijn voor een mens. Maar het promoten van het eten van vlees is tegenwoordig ‘not done’. De plofkip-campagne en andere anti-vlees campagnes zijn effectief geweest in het vrije Westen. Toch is het onmiskenbaar een feit dat af en toe vlees, veel vis (eh, helaas hou ik daar niet van) en een aantal eieren per week gewoon goed zijn voor een mens.

Ook de Bijbel is daar (al) duidelijk over; er zijn duidelijke richtlijnen over welk voedsel goed is voor de mens. Daarbij is het ook duidelijk dat bepaalde dieren ‘onrein’ zijn. En laat dat nu juist dieren zijn, zoals varkens, die we tegenwoordig massaal consumeren. Het is niet voor niets dat onderzoekers keer op keer concluderen dat de voedselwetten in de Bijbel er toe leiden dat mensen veel gezonder (zouden) zijn als ze die na zouden leven.

Varkens-vlees is al jaren een probleem omdat varkens alles eten wat ze voorgeschoteld wordt. Ons consumptie patroon is echt een probleem, en ook hier speelt Soja potentieel een rol. Eiwitten bijvoorbeeld zorgen er voor dat bij meisjes er lichamelijke problemen optreden. En laat nu juist de Soja-boon een bron van vet en eiwit zijn?

Kinderarts Hanneke Wennink is gepromoveerd op onderzoek naar kinderen waarbij de pubertijd al voor hun achtste jaar begint. Zij geeft aan dat de langzame vervroeging te maken kan hebben met een meer volwaardige samenstelling van ons voedsel. Wennink: “Wij eten veel meer eieren, bonen en vlees, waardoor we meer eiwitten binnenkrijgen. – bron: DokterDokter.

Dan toch maar liever vlees?

Eigenlijk is vlees dus gezonder. Het vervelende is echter dat onze vleesindustrie een industrie is geworden. Waar dierenwelzijn totaal ondergeschikt is geworden. Maar niet alleen dierenwelzijn! De dieren worden gevoerd met,… Soja-producten want: rijk aan proteïnen. Dus groeien ze lekker snel.En allerlei andere (gif)stoffen en “krachtvoer” wordt er in gepompt.

prognose dementieMaar ondertussen maken we de dieren daar ook ziek mee (alleen: omdat ze zo kort leven merken we dat niet als consumenten) en komt Soja en ander ongezond spul zoals massa’s antibiotica waardoor mensen daar resistent voor worden op die manier weer in de voedselketen, ook van de ‘vleeseter’. Daarnaast is het zo, dat voor één kilo vlees er vijf kilo Soja nodig is. Dus da’s nogal onrendabel. Maar liefst 90% van de Soja die geïmporteerd wordt, wordt gebruikt voor veevoer.

Per saldo zou het dus in mijn optiek het beste zijn dat Soja uit onze voedselketen wordt gehaald en verboden wordt. Of op zijn minst strikt gereguleerd. Want … ik wil geen Soja eten, en krijg het nu ongevraagd dus toch indirect binnen. Inclusief de schadelijke neveneffecten, met een beetje pech.

Wellicht verklaart vorenstaande mede de toename van hart- en vaatziekten, dementie (los van het feit dat mensen steeds ouder worden), en andere ziekten.

De beste oplossing voor ons, als mensen, is zoals altijd een evenwichtig dieet van groenten, fruit, eventueel (gezond) vlees (en met mate), vis, zaden, eieren .. en een beetje afstand houden van de industrieel geproduceerde producten als Soja-melk en Soja-vleesvervangers e.d. want uiteindelijk is de voedsel-industrie een industrie die meer slachtoffers en doden veroorzaakt dan de internationale wapenhandel (die bewering onderbouw ik graag later nog een keer)!

Bronnen/meer informatie:

Laleva.org, artikel over hartziekten
Man’s Health – artikel over Soja en de effecten er van op de gezondheid

Delen op: