De Inflatie giert de pan uit in 2022!

munten bankbiljetten geld en inflatie (Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay)

De inflatie giert de pan uit als ik om mij heen iedereen zo hoor en het nieuws lees. De gasrekening (eigenlijk: het vóórschot) is voor veel mensen niet meer te betalen, mensen klagen steen en been over de uitgaven in de supermarkt, benzine is nog steeds (veel) te duur.

In augustus was de inflatie in de eurozone maar liefst 9,1 procent. Huishoudens en bedrijven in Europa hebben daar veel last van, onder meer doordat gas, benzine en voeding fors duurder zijn geworden. Veel mensen komen hierdoor in financiële problemen.” (nu.nl)

Een inflatie van 9,1 procent in de Eurozone is natuurlijk ongekend hoog. De berekening van de inflatie door het CBS is een ingewikkeld verhaal.

Inflatie in de Eurozone

In 2003-2006 was de inflatie ook hoog. In de Eurozone maar liefst 6,9%. Gek genoeg hoorde je er toen “op de straat” niet zo veel mensen over. Integendeel, iedereen om mij heen was blij over de hoge spaarrentes (IceSave debacle). De spaarrentes nu zijn om te huilen.

De ECB houdt al jarenlang de geldpers vlotjes draaiende en de rentes waren zelfs lange tijd negatief. Waardoor ze de inflatie alleen maar aan het aanjagen waren. Daar wordt al héél lang tegen gewaarschuwd want het loopt de spuigaten uit:

De teller staat alleen tijdens corona al op 1850 miljard nieuwe euro’s. En de ECB is niet van zins het roer binnenkort om te gooien, maakte ze deze week opnieuw bekend. [..] Kwetsbare EU-landen als Italië, Griekenland en Spanje zijn afhankelijk geworden van de steun vanuit het ECB-hoofdkantoor in Frankfurt. Want hoe drukt die het geld bij? Door staatsleningen op te kopen uit de markt, van banken bijvoorbeeld, en die banken daarvoor te betalen met vers gedrukte euro’s. (Trouw, 29 januari 2021).

Iedereen met Economie op MAVO niveau kon op zijn vingers narekenen dat dat niet lang goed kon blijven gaan.

Gisteravond zag ik bij Op1 een aantal ouderen en gasten aan tafel die het hadden over de koopkracht problemen. Het is niet te ontkennen. Veel mensen hebben gewoon minder te besteden, we merken het zelf ook wel.

Regelmatig zie ik ook de roep om “#NEXIT” op social media voorbijkomen. Of zelfs weer “terug naar de gulden”. Stokpaardjes van de populisten. Maar dat lost helemaal niets op want de inflatie in bijvoorbeeld Groot Brittanië (eigen munt, de Pond) is ook extreem hoog, net als in andere landen met een eigen munt.

Energieprijzen exploderen

De prijs voor Benzine en Diesel is enorm gestegen afgelopen jaar. Ik ben afgelopen 2 jaar door thuiswerk >70% minder gaan rijden dus dat heft elkaar ruimschoots op voor mij. Sterker nog, ik geef veel minder uit aan benzine dan vóór de corona-crisis.

Het Energievoorschot dat Vattenfall van mij vraagt is 347% gestegen. Van een berekend (nieuw) maandvoorschot in mei jl. van €134,00 naar een huidig voorgesteld termijnbedrag van €465,00. Dat is op jaarbasis een verschil van bijna €4.000,–.

Ons verbruik houden we (slimme meter, Vattenfall’s “Mijn Vattenfall”) zeer goed in de gaten. Want besparen (op energie) begint bij bewustwording en monitoren!

De prijsopbouw bij energieleveranciers, in het bijzonder bij Vattenfall, vind ik overigens bijzonder ondoorzichtig en sowieso lastig te vinden! Je moet écht je best doen om te ontdekken wat je eigenlijk betaalt (om zo te kunnen inschatten hoe het allemaal gaat uitpakken). Op dit moment betaal ik bij hen € 2,243243 per m³. Inclusief een overheidsheffing van € 0,544161 per m³.

Op Sociale Media wordt heel vaak, ten onrechte dus, geroepen dat “de roverheid”(..) voor “meer dan de helft” van de rekening verantwoordelijk is. Dat is dus niet het geval.

De oplossing die vanuit met name “linkse hoek” wordt aangedragen is ‘subsidiëren’. Iets waar ik géén voorstander van ben.

De Dagelijkse Boodschappen

Op TV en Sociale Media hoor ik iedereen heel hard toepen dat de boodschappen zo duur zijn geworden. Sommigen claimen zelfs méér dan het dubbele kwijt te zijn, verspreiden horrorverhalen over- en van de voedselbanken.

De samenstelling van het inflatiecijfer bevat een aantal componenten. Opvallend genoeg is ontspanning, verzorging en “overige” verantwoordelijk voor een bijdrage van maar liefst 48% van dat cijfer. Voeding draagt voor 24% bij.

We hadden zelf ook de indruk dat de boodschappen aardig duurder zijn geworden. Dat ís voor sommige producten ook zo. Nu wil het toeval dat mijn vrouw de boodschappen altijd met de pinpas afrekent dus hebben we goed zicht op de uitgaven.

Ik heb de uitgaven bij de supermarkten van het afgelopen jaar (Albert Heijn, POIESZ, ALDI, lokale groenteman) eens gedownload bij de bank, in een spreadsheet gezet en daaruit komt onderstaande beeld.

Inflatie 2022 Uitgaven boodschappen

Waarbij moet worden opgemerkt dat we de laatste maanden een extra (tijdelijke) “kostganger” hebben én wij sowieso al duurder uit zijn omdat we in verband met onze gezondheid kiezen voor bepaalde producten (koolhydraat-arme producten, biologische producten, niet bezuinigen op verse groenten en fruit, enz).

Zoals je kunt zien is er opvallend genoeg, de diverse factoren er in meewegend, geen sprake van een extreme stijging van onze kosten. En als we er kritisch naar gaan kijken kan er vast wel hier en daar bezuinigd worden.

Inflatie is persoonlijk

Een inflatiecijfer of percentage zegt dus niet zoveel. Het zegt niets over je persoonlijke omstandigheden. Want je kunt meer of minder zijn gaan autorijden. Méér of minder energie gebruiken, méér of minder aan boodschappen uitgeven. Dat zijn, voor een groot deel, keuzes die je maakt.

Een groot deel van ons gedrag echter verloopt onbewust. De omgeving speelt een grote rol. Bijvoorbeeld in de supermarkt, waar ze proberen je te verleiden tot het doen van impulsaankopen. Maar daar kun je wel degelijk grip op krijgen.

Vaak zijn persoonlijke keuzes namelijk van véél grotere invloed dan de omgevingsfactoren. Dat wil zeggen: de omgevingsfactoren kun je, door persoonlijke keuzes en goed plannen, grotendeels buiten werking stellen.

  • Ga alleen winkelen als je iets nodig hebt….
  • Maak lijstjes vóór je naar de winkel gaat….
  • Laat je niet verleiden….
  • Stel een budget vast (en hou je eraan).

Dat ik nu bijvoorbeeld maar één dag per week met de auto naar kantoor ga en vier dagen thuiswerk, scheelt niet alleen ruim €200/maand aan benzine maar scheelt óók flink in onderhoud en afschrijving van de auto. Ik schat dat ik hiermee per maand zeker €250 tot €300 bespaar. Niet voor iedereen weggelegd, maar wel voor véél mensen.

Ik kán best meer op kantoor zitten. Maar los van het feit dat het voor mijn werk helemaal niet nodig is, het heel veel reistijd scheelt en ik op kantoor zitten (daarom) veelal als overbodig ervaar speelt het kostenaspect ook een rol voor mij.

Lekkende Waterleiding (Afbeelding van Holger Schué via Pixabay)

Het lek is boven

Een oude regel bij ondernemen is: de eerste winst is wat je niet uitgeeft. Dat geldt ook voor je privé situatie.

Ja. Prijzen stijgen. Er is sprake van hoge inflatie. Dat ontken ik niet. Ik ontken ook niet dat er veel mensen zijn die het financieel moeilijk, héél moeilijk, hebben.

Echter, in plaats van klagen, roepen en schreeuwen op sociale media en het aftreden van het kabinet en nieuwe verkiezingen te eisen(..) kun je óók kijken naar wat je zelf kunt doen.

Zet je uitgaven eens op een rij (download van de bank is zó gedaan). Hou een kasboekje bij. Waar blijft je geld? Ouderwets? Jazeker! Maar wél slim én noodzakelijk. Als je in geldnood zit moet je namelijk weten waar het geld gebléven is, zodat je kunt ingrijpen in je eigen gedrag.

Voor veel mensen is dit een echte openbaring. Het lek is dan vaak snel boven! Er is ook een grote categorie die dit helemaal niet wil doen. Want dan zien ze wat ze wel weten zwart op wit bevestigd. Bijvoorbeeld hoevéél roken, drank, uitgaan, eten bestellen, hobbies en (overbodig) shoppen –om maar eens wat te noemen– allemaal kosten.

Het is voor veel mensen confronterend om hun eigen uitgavenpatroon onder ogen te zien. Al helemaal als de partner meekijkt 😉 maar ik kan het je toch aanraden vóór je weer ten strijde trekt op social media.

Delen op: