Decathlon Riverside 520 E – de eerste 500 km’s zitten er op!

Decathlon Riverside 520E

De Decathlon Riverside 520 E, door mij in april 2024 aangeschaft, heeft de eerste 500 kilometer op de teller staan sinds vanmiddag. Een mooi moment om eens een eerste update te geven over de kwaliteit en ervaringen met de Riverside 520 E.

Eerder schreef ik al: “Hoe de kwaliteit van de componenten van een dergelijke fiets zijn, zal natuurlijk op de lange termijn moeten blijken. De fiets voelt heel degelijk aan. Het frame, stuur, zadel, remmen: het is degelijk uitgevoerd en de remmen zijn krachtig (..). Ook de velgen zien er goed uit.”

Eerste 500 kilometer

Vanmiddag maakte ik, omdat het onverwacht opeens mooi weer was, de eerste 500 kilometer vol tijdens een fietstochtje door de Kollumerwaard, in het Lauwersmeergebied. Een tochtje van ruim 42 kilometer. Met een fiets als deze is dat prima te doen!

Riverside 520 E 500km
(Riverside 520 E display)

De ervaringen tot nu toe zijn absoluut positief. De vering in de voorvork is wel wat aan de stugge kant, maar ik vermoed dat dit op den duur wel wat zal veranderen door het gebruik.Het gebruiken van de derailleur-versnelling moest even een beetje wennen maar ik ben er tot nu toe zeer tevreden over.

De fietsstandaard is een klein beetje los gaan zitten, die moet ik even opnieuw vastzetten. Maar dat is dan ook het énige wat ik kan opmerken over de fiets tot nu toe. Sowieso wil ik binnenkort even met een inbussleutel langs alle boutjes en die even ‘natrekken’.

De eerste indrukken die ik had blijken te kloppen. De fiets is stevig gebouwd en kan tegen een stootje! Onverharde paden of wegen zijn geen enkel probleem.

Rijgedrag en Actieradius Riverside 520 E

De actieradius van de Riverside 520 E is als beloofd en conform mijn eerste ervaring. Per kilometer verbruik ik ongeveer 1% van de accucapaciteit. Ook als het erg hard waait, zoals de afgelopen tijd vaak het geval is, en ik dus met flinke tegenwind wel eens op ‘stand 2’ fiets is het energieverbruik niet veel hoger. Ik had het niet verwacht dat 100 kilometer actieradius écht haalbaar was, maar in de praktijk blijkt dit dus wel zo te zijn.

Konikpaarden Kollumerwaard
(Konikpaarden Kollumerwaard)

De langste rit, 49.9 kilometer, die ik tot nu toe heb gemaakt was eveneens naar de Kollumerwaard (Strava).

De fiets nodigt echt uit om er mee op pad te gaan. Zodra ik kan zit ik er dan ook op om ‘even’ een ritje te maken. Perfect rijgedrag: fijne wegligging, soepel schakelen, uitstekende remmen, een fijn  stug frame en bovenal een hele goed en natuurlijke trapondersteuning.

Doordat het frame een stukje verlaagd is, stap je ook makkelijk op- en af. Het relatief smalle zadel was even wennen maar ik zou nu eigenlijk niet anders meer willen!

Zoals eerder al gezegd kan ik over de duurzaamheid pas echt iets zeggen als ik de fiets langer in gebruik heb gehad. Op basis van de huidige ervaringen echter maak ik mij daar geen zorgen over!

 

Delen op: