Review DELL Inspiron 15 Desktop compatible met Linux Mint?

Rudy's Krabbels | DELL Computer scaled

Recent heb ik een nieuwe DELL Inspiron 15 Desktop PC gekocht ter vervanging van mijn oude, zelfgebouwde, computer. Is de DELL Inspiron 15 Desktop compatible met Linux Mint?

Je kunt niet zomaar op elke computer Linux installeren. Op oudere computers Linux installeren is meestal geen enkel probleem. Maar op een gloednieuwe desktop of laptop Linux Mint, Ubuntu Linux of andere Linux-variant installeren kan tot onverwachte problemen leiden. Bijvoorbeeld met je WiFi-adapter, geluidskaart, printer of andere zaken.

Levering

Ik heb de DELL Inspiron 15 online bij DELL besteld. De levertijd was ongeveer twee week. De aflevering ging helaas niet helemaal goed, maar daar kon DELL niets aan doen. Speciaal op thuis gebleven op de leverdag vond ik toch een briefje in de bus dat wij “niet aanwezig” waren volgens de pakketbezorger. Dus werd de DELL Inspiron 15 vijf dagen later (in verband met kerst) alsnog bezorgd. Ik had met “oud en nieuw” dus een klusje.. De Dell Inspiron 15 in gebruik nemen!

De DELL Inspiron 15 Computer zat uitstekend verpakt in dikke blokken verpakkingsmateriaal in een stevige doos en werd geleverd inclusief een muis, toetsenbord en netwerksnoer.

Windows 11 OEM

Mijn nieuwe DELL Inspiron 15 werd geleverd met Windows 11. Ik heb deze voorzien van een dual-boot installatie met Linux Mint (lees hier hoe ik dat heb gedaan). Na testen met een Live USB was ik al snel overtuigd dat dat probleemloos zou moeten kunnen.

Zoals ik eerder al schreef: “De goede ervaringen met de DELL Laptop, de prijsstelling van DELL en, na vergelijking met andere merken, de mogelijkheden van de desktop deden mij besluiten deze te bestellen. Een relatief ‘eenvoudige’ i3/QuadCore met 8GB Ram.”.

De laptop is voorzien, af fabriek, van Ubuntu Linux. Helaas was een OEM Linux installatie voor de DELL Inspiron 15 desktop niet beschikbaar. Maar gezien de specificaties ging ik er vanuit dat dit geen probleem mocht zijn (A-merk computer, A-merk componenten).

Omdat veel Linuxgebruikers op fora vaak vragen stellen of een bepaald type of model goed werkt met Linux bij deze mijn ervaringen, zoals eerder beloofd. Spoiler alert: het werkt probleemloos.

DELL Inspiron 15 Desktop met Linux Mint

De hardware van de Inspiron Desktop is compatible met Linux Mint. De ingebouwde Intel® Wi-Fi adapter (ondersteunt 2.4G en 5G) en , de geluidskaart, drivers die nodig zijn: het werkt allemaal soepel en vlot. Dat is niet altijd het geval wanneer je Linux installeert (vandaar dat ik altijd aanraad het eerst eens met een Live-USB stick te proberen). Ook mijn multifunctional printer/scanner (Epson EcoTank ET-2650) werd wederom zonder problemen direct herkend.

De performance is prima! Het is niet de allersnelste CPU die ik gekozen heb maar voor mijn gebruiksdoel (kantoor, webdesign, foto- en video-bewerking) is het een prima keuze. Mijn oude PC had wat moeite met het grote scherm (beetje trage opbouw van grote afbeeldingen) dat ik heb. Met deze DELL Inspiron is dat “probleem” eveneens volledig opgelost. De ingebouwde grafische kaart kan het allemaal prima aan.

Natuurlijk heb ik de kast even open gemaakt om te checken of alles klopt en of er ruimte is voor een extra harde schijf. Open maken gaat heel makkelijk door 2 schroefjes los te draaien en vervolgens de zijkant naar achteren te schuiven.

De computer heeft drie SATA poorten, genummerd als 0, 1 en 3. Poort 2 ontbreekt dus. Op een van de poorten zit een kabel aangesloten maar die is nergens aan gekoppeld. Die is kennelijk bedoeld voor de CDR/DVD-speler (daar zat de kabel losjes in een klemmetje net als een voedingskabel) maar die bay is leeg. Een DVD-speler is ook helemaal niet verkrijgbaar als optie voor deze desktop.

Er is geen bay beschikbaar voor een extra harde schijf en ook geen ruimte voor. Het wordt wel als optie aangeboden. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig waar die dan wel niet gemonteerd moet worden in deze behuizing.

In de voorkant van de PC heb ik, in het rooster achter het front, vier montagegaatjes(?) gevonden waar zo te zien een harde schijf aan zou kunnen. Maar daar zou ik geen SATA schijf aan durven hagen.

Ik denk dat ik in de bay voor de CDR/DVD-speler een SSD-schijf (extra) ga bijplaatsen of deze aan het frontrooster ga monteren zodat ik met TimeShift een volledige backup van de systeemschijf in de PC zelf, automatisch, kan (laten) aanmaken en niet afhankelijk ben van backups (die handmatig gemaakt moeten worden) op mijn NAS. Daarnaast beschik ik dan voor extra ruimte waar ik bestanden neer kan zetten die ik incidenteel nodig heb of wil archiveren.

Er is alleen een HDMI-aansluiting voor één monitor beschikbaar. Gebruik je een oudere monitor die nog een VGA-aansluiting heeft dan kun je die dus niet zondermeer aansluiten. In dat geval heb je een HDMI naar VGA adapter nodig.

Toetsenbord en muis

Bij de DELL Inspiron 15 Desktop krijg je standaard een toetsenbord en muis meegeleverd. De muis ligt redelijk goed in de hand maar ik vind ‘m persoonlijk iets te plat en te groot. Ik ben al jarenlang fervent gebruiker van Logitech muizen en heb dan ook, na even een uurtje werken met de door DELL meegeleverde muis te werken, besloten mijn oude logitech muis weer aan te sluiten.

Het toetsenbord heeft een vrij prettige aanslag echter zitten sommige toetsen op afwijkende plaatsen. Normaliter zit bijvoorbeeld de @ op dezelfde toets als de 2. Nu niet. Aangezien ik gewend ben aan die plaatsing en 99% blind type, is zo’n afwijkende plaatsing erg onhandig. Daarnaast zit er ook geen toets voor het Euro-teken op. Dat is opmerkelijk, want het geleverde toetsenbord is een Nederlands toetsenbord volgens de website.

dell kb216 toetsenbord meegeleverd bij DELL Inspiron 15
DELL kb216 toetsenbord US/International

De US/international variant (afb.) heeft de toetsen wel op de juiste plaats.. dat is erg bijzonder. Ik ga hierover nog met DELL contact opnemen want aan Nederlandse klanten een toetsenbord verkopen zonder het euro-teken is wel heel bijzonder,.. vooralsnog heb ik ‘m vervangen voor een (bijna nieuw) Trust-toetsenbordje dat ik nog had liggen. Je hebt ook geen keuze voor het type toetsenbord. Dat vind ik wel jammer. Wel kun je tegen meerprijs iets anders bestellen maar of je dan een juiste keyboard lay-out krijgt weet ik niet.

Slotconclusie: DELL Inspiron 15 & Linux

Ik gebruik de DELL Inspiron nu bijna een week (5 dagen) en heb er intensief mee gewerkt (voornamelijk “kantoorwerk”), backups op terug gezet van mijn oude computer en de NAS, programma’s geinstalleerd voor fotobewerking, mijn bijbelprogramma, het office-pakket gebruikt, printen, scannen. Allemaal onder Linux Mint. Windows is totaal niet gebruikt.

Ik ben zeer tevreden over de DELL Inspiron 15 Desktop. Performance is uitstekend, compatibiliteit met Linux is zoals gezegd eveneens prima! Ik hoop hier nog jarenlang mee vooruit te kunnen!

 

Delen op: