Dell Inspiron 15 Laptop Linux Ubuntu pre-installed

Dell Inpiron 15 Linux Laptop Ubuntu Pre Installed

Mijn favoriete merk qua hardware was jarenlang Lenovo. Maar een paar jaar geleden was de aankoop van mijn laatste laptop een teleurstellende ervaring, welke ik Lenovo niet kwalijk neem.

Helaas is mijn Lenovo nu een (vroege) “dood” gestorven. En heb ik die moeten vervangen voor een andere laptop. Na enig zoeken kwam ik uit op een DELL Inspiron 15 Laptop met Linux Ubuntu pre-installed.

!! Update 12/2023: Ik heb dus een nieuwe laptop aangeschaft. Alweer een nieuwe? Ja. Want de DELL Inspiron 15 heeft mij in de steek gelaten. Geheel tegen mijn verwachting en ervaring met DELL producten in zijn er namelijk problemen met de laptop. De behuizing is spontaan gaan scheuren en het toetsenbord heeft problemen. Natuurlijk nét buiten de garante van één jaar.. » Lees hier verder

Het aankoopverhaal over mijn Lenovo Ideapad 330 Core i5-8250U, amper drie jaar geleden, kun je hier lezen. De ellende met deze laptop hield echter niet op na het aankoopverhaal.

» Liever kijken dan lezen? Hier is de video op Youtube te zien.

Lenovo Ideapad 330

Al vrij snel kreeg de Lenovo Ideapad 330 kuren. In het bijzonder dat het apparaat soms compleet ‘bevroor’ en nergens meer op reageerde. De enige optie was dan de aan-/uit-knop langdurig ingedrukt houden tot hij uit ging. Daarna even een paar minuten wachten en weer starten.

Ook was er sprake van een hardnekkige foutmeldingen die gedeeltelijk konden worden opgelost, maar soms na updates weer terug kwamen. Een ander minor-issue waar ik af en toe tegenaan liep was dat na het opstarten de wifi-verbinding niet werkte. Een reboot lostte dat dan op.

Een paar week geleden kwam daar een ander probleem bij. De behuizing van de laptop begaf het. Bij het opendoen hoorde ik “krak” en het minieme plastic randje boven de DVD speler brak. Waardoor een stuk van het toetsenbord min of meer los kwam te zitten. Dit moest ik fixen met DUCT tape en was de aanleiding rond te gaan kijken voor wat anders, ..

Lenovo Ideapad 330 DUCT tape

De druppel was echter dat ik recent ook geconfronteerd wordt met “black screens”. De Lenovo Ideapad 330 kan daarom met recht een slechte aankoop worden genoemd. Een laptop hoort niet na drie jaar zodanig uit elkaar te vallen en zoveel problemen te hebben!

De performance van de Lenovo Ideapad 330 was overigens erg goed, daar had ik niets over te klagen maar stabiliteit van het systeem en bouwkwaliteit laten overduidelijk te wensen over. Voor dit merk, en wat ik er voor betaald heb, is dat sub-standaard!

Uiteraard gebruik ik ‘m intensief maar altijd voorzichtig en eigenlijk alleen binnenshuis. Op vakantie of als ik naar het datacentrum ga voor mijn bedrijf? Altijd vervoeren in een stevige laptop-tas. Maar helaas, dit gaat zo niet meer. Noodgedwongen dus op zoek naar een nieuwe laptop.

DELL Inspiron 15 Laptop

Omdat ik met Linux werk moet een laptop daar geschikt voor zijn. De Lenovo was dat maar gaf toch af en toe problemen. Er zijn diverse leveranciers die speciale “Linux laptops” leveren maar daar betaal je vaak een flinke prijs voor. Dat vind ik niet in verhouding tot de hardware die men levert (net als bij Apple bijvoorbeeld).

Ik kwam terecht op de website van DELL omdat ik had gehoord dat die standaard Linux meeleveren met bepaalde modellen. DELL is een gerenommeerd merk dat bij veel zakelijke gebruikers in gebruik is. Omdat ik de laptop ook hoofdzakelijk zakelijk gebruik leek mij dit een goede keuze. DELL levert de laptop met één jaar on-site garantie, oftewel ze komen ‘m bij je thuis halen als er wat mis mee is.

Bestelproces

DELL levert laptops af met Linux voorgeïnstalleerd. Hoewel niet de goedkoopste leverancier vond ik via de website een mooie configuratie waarop de linux fora ook positief over werd gesproken. De laptop bestel je online, bij DELL zelf, via https://www.dell.com/.

Kiezen voor Linux in plaats van Windows scheelt overigens behoorlijk (meer dan 10%) in de prijs. Linux Ubuntu is voorgeïnstalleerd door DELL. De levertijd was veertien dagen.

Bij het selectiescherm op de eerste pagina kom je Linux niet tegen als optie voor besturingssyteem. Pas bij het kiezen van de configuratie zie je dat als optie. Helaas alleen voor de Intel CPU’s.

Ik had liever een AMD Ryzen 5 of Ryzen 7 gekozen maar besloot geen risico te nemen. Daar komt bij dat ik dan (extra) moet betalen voor een OEM versie van Windows die ik niet wil gebruiken,..

Dell Inspiron 15 Laptop Linux Ubuntu Configuratie kiezen
Dell Inspiron 15 Laptop Linux Ubuntu Configuratie samenstellen

Het bestelproces is eenvoudig en je kunt gewoon kiezen welke opties je wilt. Daar rolt dan deze laptop uit voor een concurrerende prijs, vergeleken met andere merken als Lenovo en HP.

Dell Inspiron15 Linux Laptop Ubuntu pre-installed
Dit is ‘m dan geworden! Een grotere harde schijf geeft een bescheiden meerprijs dus .. doen!

Die laatste, een HP laptop, overwoog ik ook omdat één van de dochters zo een heeft en die erg indrukwekkend is qua bouwkwaliteit en snelheid. Maar las op de fora toch veel probleemmeldingen in combinatie met Linux. Ik had geen zin in weer een paar jaar ergernis en koos dus voor de DELL laptop met, van de leverancier uit ondersteunde, Linux Ubuntu installatie.

Performance DELL Inspiron 15 Laptop

Wat mag je verwachten qua performance van een DELL Inspiron 15 Laptop met een 12th Generation IntelR CoreTM i5-1235U (12MB Cache, 10 cores/12 threads!!) CPU, 8GB DDR4 RAM (2666MHz), 512GB M.2 opslag en 41Watt accu?

Als eerste, voor mij van belang, dat je redelijk lang met deze accu kunt werken, dat ‘ie natuurlijk bloedsnel is (vooral met Linux als OS) door de CPU en het SSD geheugen. En dat het domweg een kwalitatief goede laptop is (qua hoe de laptop gebouwd is en levensduur). Voor wat betreft gebruiken op de accu was de Lenovo namelijk geen echt succes. Bij een beetje surfen op internet en een artikeltje in LibreOffice tikken was de accu meestal binnen 2 à 3 uur volledig uitgeput.

Over de levensduur kan ik nu natuurlijk nog niets zeggen maar DELL heeft wel een hele goede reputatie op dat gebied. Ik heb hier bijvoorbeeld nog een klein 13” laptopje van DELL liggen die inmiddels 12(!!) jaar oud is en nog steeds goed werkt!

Benchmarks en technische testen van dit type laptop en hardware (link komt niet helemaal overeen met mijn model) kun je overal wel vinden, dus die doe ik hier even niet.

Het gaat om het gevoel dat ik er bij heb. Als test dus het normale gebruik, inclusief even een video renderen e.d. – hoe is de performance dan, in het normale kantoor- en thuisgebruik?

Ubuntu Installatie
De meegeleverde Ubuntu installatie is verouderd. Die uiteraard eerst gecheckt moet worden op updates! Het updaten er van was geen probleem. Het plan was op termijn Linux Mint er op te zetten, dat plan heb ik laten varen (zie verder).

Wat mis ik?
Er zijn natuurlijk altijd concessies die je moet doen. Zo mis ik een ethernet-poort. Voor een (semi)zakelijke laptop had ik dat wel gehoopt te kunnen krijgen maar ik wist dat ‘ie er niet op zat. In mijn kantoortje is de wifi redelijk maar niet top. Dus is ethernet eigenlijk wel prettig. De Wifi-connectie op mijn kantoortje is echter prima!

Video: Unboxing en Review DELL Inspiron 15 Linux Ubuntu

Eindconclusie DELL Inspiron 15 met Linux Ubuntu

Mijn plan was Ubuntu er af te halen en Mint te installeren. Daar heb ik toch vanaf gezien. Reden? Met Cinnamon er op lijkt het sprekend op Mint en bovenal is Ubuntu voorgeïnstalleerd dus alle drivers e.d. zijn perfect geregeld. Als ik nu Mint installeer dan kan ik eventueel problemen krijgen met drivers en daar heb ik geen trek in.

Voor mij voor het éérst een computer die wél goed werkt met Ubuntu overigens. Alhoewel .. in de Gnome desktop heb ik toch al meerdere malen een crash gehad. Sinds in Cinnamon er op heb is dat verleden tijd.

Resultaten prakijktest

  • De accuduur is ca. 4 tot 5 uur, afhankelijk van wat je er mee doet uiteraad. Als ik een avondje op Facebook zit of wat aan het studeren ben dan houdt de accu zéker vijf uur vol. Ben ik iets intensiever aan het werk dan begint na zo’n vier uur de accu leeg te raken.
  • Het scherm is erg goed, ik ben onder de indruk van de kwaliteit, bijvoorbeeld bij foto- en videobewerking. De videoreview heb ik ook opgenomen (gedeeltelijk) met de webcam. De audio van dat gedeelte is niet super maar dat wijt ik aan de software voor de webcam. Audio op dezelfde manier opgenomen met Audacity klinkt namelijk uitstekend (gedeelte waar ik de verschillen tussen Gnome en Cinnamon desktop laat zien).
  • De webcam is eveneens prima. Het is geen ‘monster’ qua beeldkwaliteit maar voldoet prima voor online vergaderen en zelfs een filmpje maken. Ik heb voor de webcam de Cheese software geïnstalleerd. Dat doe ik via de commando-regel (net als bijna alle andere applicaties) omdat ik zo weinig mogelijk via ‘snap‘ wil installeren omdat dit toch erg lijkt op hoe “closed source” werkt. Een aantal apps had ik wel geïnstalleerd op die manier, maar de stabiliteit van sommige liet te wensen over. Dus weer verwijderd en op de ‘ouderwetse’ methode via de commando-regel installeren!

Eindconclusie

Eindconclusie is dat DELL een prima laptop met een fijne Ubuntu pre-install meegeleverd heeft.

Delen op: