Digitech RP50 – Test!

De Digitech RP50 is gisteren gearriveerd, en meteen op de testbank gegaan. Anderhalf uur (!) gitaarspelen later is de conclusie: wát een wáár voor je geld!

DIGITECH RP50Leverancier Thomann.de had wat meer tijd nodig dan noodzakelijk, omdat ze een foutje hadden gemaakt in de bevestigingsmail, na enig over en weer mailen kreeg ik eindelijk het rekeningnummer waar het geld heen moest (dat had in een 2e mail moeten staan die kennelijk nooit verzonden is) maar afgelopen maandag kon ik het geld dan overmaken en woensdag kreeg ik een SMS-je dat de Digitech verzonden was (netjes!). Donderdag kwam het apparaatje -goed verpakt en schadevrij- per post aan.

De Digitech heeft als voeding 6 AA batterijen of een adaptor nodig. Beide zijn niet meegeleverd, dus eerst nog even op fietse (vanmorgen nog op de radio, mooi nummer) naar de fixet om een universele adaptor te halen. Daarna -geheel tegen mijn gewoonte in- toch maar even de handleiding doorgebladerd en de zaak ingeplugd. Het apparaatje komt met veel mogelijkheden en weinig knopjes, dus de bediening lijkt eenvoudig maar dat is slechts schijn; als je niet weet welk knopje wanneer ingedrukt moeten worden, dan krijg je er niet uit wat er in zit en dus is het lezen van de korte handleiding aanbevolen..

Een muziekvriend uit de Verenigde Staten reageerde zeer enthousiast toen hij hoorde dat ik een Digitech had aangeschaft; zelf gebruikte hij er namelijk ook een, al jaren geleden gebruikt aangeschaft via e-Bay, en nu weet ik dus wat “zijn geheim” is!

Hij had me wel eens verteld dat hij een “pre-amp effect” gebruikte,.. maar ik dacht -gezien het geluid- dat hij zoiets bedoelde als een BossGT8 ofzo, en “die dingen zijn monsterachtig duur”. Dus dat was voor een rommelaar (ik beschouw mijzelf niet als een goede gitarist) als mij zwaar overdreven. Jim aka Le Jaz liet me weten dat ik verbaasd zou staan…

Spelen!
De Digitech heeft een stereo hoofdtelefoonuitgang, dus perfect voor oefenen of aansluiten op de computer annex ’thuisstudio’. Gitaar aansluiten, hoofdtelefoon erin en de presets langs gaan om even een lekker ritme te vinden. Daar valt het meteen al op dat de 30 drum presets best goed klinken. Natuurlijk, het blijft een ingeblikte drummer maar het is best een mooi geluid. In het boekje staat vermeld dat de drumcomputer bedoeld is voor ‘development of a sense of timing’ maar ik vind dat té bescheiden (zie onder voor geluidsbestanden). Daarnaast kan je de drumpresets ook bewerken. Daar ben ik nog niet aan toegekomen natuurlijk want het ging om de effecten.

De Digitech is naast een serie effecten uitgerust met Amp/Cabinet Modeling. Daarmee ‘simuleer’ je bepaalde (oude, populaire) typen versterkers. De verschillen daarin vond ik niet zo groot(s) klinken, maar daar had ik ‘m niet voor gekocht want ik heb een goede, mooi klinkende, buizenversterker. Met die instellingen heb ik dan ook nog niet zo veel gespeeld. Misschien dat ik daar meer uit kan halen dan wat ik gedaan heb..

Het belangrijkste zijn natuurlijk de effecten: 40 “factory presets”, 2x uitgevoerd. De informatie op de site van Thomann is dus achterhaald, zij spreken over 20!

Twéé keer zijn de effecten er in gezet. De éérste serie van 40 kun je zelf bewerken en opslaan, de tweede serie van 40 zijn niet aanpasbaar. Het aanpassen heb ik wel gedaan, maar niet opgeslagen (nog). De Digitech biedt tevens een functie om alles te resetten naar de fabrieksinstellingen. Daarnaast kunnen de 40 voorgeprogrammeerde effecten nog gecombineerd worden met allerlei andere instellingen (reverb, wah, delay, whammy, pitch shift, vibrato, enz) en kunnen er maximaal 10 effecten ‘in serie’ worden gezet. Het aantal combinaties is dus enorm (amp/cabinet models x effecten x serieschakelingen!). Na anderhalf uur was ik nog steeds niet ‘uitgespeeld’ maar de getergde RSI-polsen lieten het afweten..

WMA PlayerEn, hoe klinkt dat dan… ?
Het spelen ging steeds minder soepel en werd pijnlijk, toch nog even wat opnamen gemaakt aan het einde van de test-sessie (met de mp3-recorder) om het te kunnen laten horen.

Ik heb drie opnamen hier neergezet, in WMA-formaat. De eerste en derde zijn slaggitaar, de 2e een halfslachtige lead-gitaar poging.. ik weet helaas niet meer exact wat ik allemaal (gelijktijdig) geselecteerd heb maar het geeft een aardig beeld van de diversiteit aan effecten die deze spotgoedkope maar mooi klinkende “Modelling Effect Preamp”. In mijn optiek een must have voor elke gitarist..

1. slaggitaar, beetje ’the Cure meets de Havenzangers’ ofzo..
2. leadgitaar, althans, een poging er toe..
3. slaggitaar, voor de verandering een andere beat..

Alle stukjes zijn ingespeeld mbv. de Steinberger Spirit en opgenomen met de RipFlash MP3-recorder (128Kbps/44Khz) en daarna geconverteerd naar 96Kbps/WMA.

Delen op: