Dus toch: besmet met corona (Omikron XBB)

zelftest besmet met corona corona besmettingen

Drie jaar lang hebben we het kunnen voorkomen. Maar helaas. De test was onverbiddelijk: besmet met corona.

De oorzaak is mogelijk, gezien de incubatietijd, dat ik de vorige week één dag naar kantoor was geweest en daar kennelijk ben besmet met corona. Waarschijnlijk Omikron XBB want dat is de variant die nu rondgaat.

De eerste besmettingen in Nederland met corona waren in februari 2020. We zijn nu drie jaar verder. We hebben ons steeds goed aan de maatregelen gehouden, zijn gevaccineerd. En we waren dus ook de dans ontsprongen tot nu toe. Maar de huidige corona-variant Omikron XBB (en XBB. 1.5 en XBB. 1.9) trekken zich van die vaccinaties niets aan. En dus ontkwamen wij er ook niet aan.

Het loslaten van de maatregelen en corona ‘endemisch’ verklaren is helaas voor sommigen een vrijbrief om, ook als ze klachten hebben, toch maar vooral niet te testen. Dat je een ander besmet met corona? Who cares want “het is maar een griepje”. Nee. Dat is het nog steeds niet.

besmet met corona - virusdeeltjes in rioolwater

De cijfers omtrent de besmettingen heb je eigenlijk weinig meer aan. Zeker nu de GGD niet meer test. Het enige dat nog een beetje een indicatie geeft zijn de virusdeeltjes in het rioolwater.

Besmet met corona

Corona is géén griepje. Zo hebben we zelf ervraren. Koortsig, dan weer ijskoud, een hoest die van “diep uit de longen” moet komen, kortademig, heel erg slecht slapen, zware hoofdpijn, onzeker lopen en duizelig, spierpijn over- en in het hele lichaam, de zakdoeken in de aanslag uiteraard af en toe flinke niesbuien.

De verschijnselen zijn zo’n beetje weer voorbij maar we hoesten nog wel vaak en veel, voelen ons nog steeds niet helemaal fit. Ik ben nog wat kortademig bij inspanning. Dus het sporten (zwemmen) gaat ook de komende week nog even niet door.

Maar alles bij elkaar genomen zijn we opgelucht dat het hier bij is gebleven want ik heb van verschillende mensen, ook recent nog, gehoord en gelezen dat ze er nog flink ziek van zijn geweest. Ook al wordt de huidige variant als “minder ernstig” gezien.

besmet met corona - moe en kortademig
Afb: Oldtimers | Facebook

Vaak voorkomende klachten van het huidige coronavirus zijn:

  • verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn;
  • hoesten;
  • benauwdheid;
  • verhoging of koorts.
  • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).

Het is, qua verschijnselen, toch écht wel iets anders dan “een griepje”!

Vorige week donderdag begonnen bij mij de eerste verschijnselen; een hele rare, pijnlijke, hoest en niesbuien. Wat ‘druk op de longen’, een lichte benauwdheid. Eerst dacht ik dat het gewoon een verkoudheid was. Maar de volgende ochtend merkte ik: dit was geen normale verkoudheid of griep, hier is mogelijk iets anders aan de hand… De zelftest was duidelijk: besmet met corona. Mijn vrouw kreeg, niet verwonderlijk, in het weekend eveneens klachten.

Voor ons is het vervelend want je bent liever niet ziek en daar komt bij dat als je besmet met corona raakt dit ernstige schade op de langere termijn kan veroorzaken. En als er mensen afhankelijk van je zijn, ingeval er een noodsituatie is, is dat nog vele malen vervelender. Dat is mijn grootste ergernis. Dat mensen kennelijk weigeren na te denken over de indirecte gevolgen, het keteneffect, van hun gedrag.

Preventief handelen en medicatie

Kruidvat Broomhexine Hcl 8mg Hoesttabletten Kruidvat NLWij nemen al tijden vitamine D, pterostilbeen (mede vanwege een aantal andere positieve effecten op je gezondheid) en leven gezond. Goed eten, voldoende bewegen. Om het hoesten wat binnen de perken te houden als je bent besmet met corona: broomhexine. Verkrijgbaar bij de Kruidvat voor een paar euro. Ik heb een hele fles leeg gemaakt in één week tijd..

Daarnaast zijn we dus gevaccineerd, hebben de boosters genomen.

Zorgen dat je fit bent is heel belangrijk. Maar het is niet afdoende. Zelfs vaccinatie kan je niet 100% beschermen en werkt natuurlijk ook maar tijdelijk. De laatste booster was van oktober, dus die is inmiddels wel (grotendeels) uitgewerkt neem ik aan. Daarnaast muteert het coronavirus continue en de vaccinaties werken niet tegen de huidige corona-variant Omikron XBB (en XBB. 1.5 en XBB. 1.9).

Van verschillende mensen had ik gehoord en gelezen dat bij hen de corona-besmetting er toch behoorlijk in gehakt heeft. Zo las ik van verschillende mensen dat ze nog tijden last had van desorientatie en van een bekende dat die sinds de corona-besmetting al wekenlang uitgeput is en de conditie totaal ondermaats is.

Recent las ik nog iets ‘nieuws’ (maar het blijkt bij meerdere infectie-ziekten voor te komen): mensen die waren besmet met corona, ook zeer mild verlopen besmettingen qua verschijnselen, hebben last van ‘brainfog’ en soms ook woede-aanvallen.

Dit soort verschijnselen zijn niet opgenomen in de lijst met standaard kenmerken omdat ze pas na verloop van tijd zich kunnen voordoen.

Ernstige schade lichaamscellen door Covid

Het is bekend dat SARS-CoV-2 via je bloed cellen door het hele lichaam infecteert, met als gevolg vaatschade, embolieën, beroertes en hartproblemen.

Daarnaast kan als gevolg van Covid eveneens hypoxie, nierfalen, schade aan darmen, schade aan de lever, schade aan het zenuwstelsel (hersenen) veroorzaakt worden/zijn.

Ook als er sprake is van een ‘milde’ besmetting kan deze schade zich al voordoen. Het een en ander is gebleken uit meerdere (grootschalige) onderzoeken.

  • “De incidentie blijft verhoogd tot 49 weken na de diagnose van COVID-19. Deze resultaten ondersteunen beleid om ernstige COVID-19 te voorkomen door middel van COVID-19-vaccins, vroege beoordeling na ontslag, controle van risicofactoren en het gebruik van secundaire preventieve middelen bij patiënten met een hoog risico.”
  • Uit een onderzoek in Nederland ,waarbij 13.000 mensen onderzocht werden, blijkt dat 12,7% van Covid-patiënten longcovid heeft gekregen. In de USA kreeg 15% van de volwassenen die waren geïnfecteerd  longcovid.

Meer hierover in de Covid FAQ.

Doe een zelftest!

Dus, alsjeblieft mensen… neem het niet té lichtvaardig op. Hou rekening met de zwakkeren in de maatschappij.

Heb je ‘verkoudheidsverschijnselen’? Vermoed je dat je bent besmet met corona? Pak even die zelftest en controleer. Kleine moeite toch? Ben je besmet met corona? Blijf thuis. Je weet namelijk nooit of jouw besmetting, die voor jou heel ‘mild’ kan uitpakken, bij een ander grote problemen veroorzaakt. Direct of indirect.

Delen op: