Een fietshelm in de vorm van een pet!

Outdoor Veiligheidshelm - Fietshelm in de vorm van een pet

Ik dacht niet dat ik het snel zou doen, maar ik heb een fietshelm gekocht. Een fietshelm in de vorm van een pet!

In 2022 belandden 88.800 fietsers in Nederland op de spoedeisende hulp. 57.000 van hen liepen ernstig letsel op, waarvan 15.000 te maken kregen met hersenletsel. Directeur-bestuurder Martijntje Bakker van VeiligheidNL: “Onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met een derde verlaagt. De kans op hoofdletsel wordt 62 procent lager.” (EenVandaag).

Fietshelm verplicht stellen

Steeds vaker hoor en lees je berichten over het verplicht stellen van een fietshelm. Vooral voor kinderen en mensen op een e-bike. Ik ben sceptisch over het nut van het verplicht stellen van een fietshelm.

Anderzijds, zoals ik eerder ook al eens schreef: “Ik geloof zeker dat het veiliger kán zijn (ik overweeg de aanschaf inmiddels omdat ik tijdens mijn vele fietstochten een hoop gekken in het verkeer tegenkom)”.

Veel mensen verzetten zich tegen het verplicht stellen van een fietshelm. Ze vinden het allemaal maar ‘betutteling’. Tja, dat vonden mensen in de jaren ’70 ook van autogordels en kijk eens hoe we nu rondrijden? Niemand koopt meer een auto zonder ABS, bij voorkeur ook Lane Assist en zonder gordels rijden? Dan wordt je voor gek versleten. Dat is nu ook met de fietshelm al zo in veel landen. En dat gaat hier ook gebeuren denk ik.

Fietshelm voor eigen veiligheid

Voor mijn eigen veiligheid wilde ik dus een fietshelm. Het nadeel van die fietshelmen vind ik dat ze niet echt mooi zijn. Nu ben ik niet erg ijdel, maar zo’n dop op je hoofd op een gewone toerfiets maakt dat je nogal opvalt. En daar hou ik niet van. Daarnaast moet ik er dan ook nog weer een petje onder dragen (want: voorkomen dat mijn hoofd verbrand).

De prijs van een gemiddelde fietshelm is ook best hoog. Alhoewel veiligheid natuurlijk best een behoorlijk prijskaartje rechtvaardigt! Alles bij elkaar was ik er nog steeds niet aan toegekomen.

Recent echter, nu voor mij het ‘fietsseizoen’ weer is begonnen, merkte ik weer dat ander verkeer, vooral auto’s en motoren, veel te weinig rekening met fietsers houden. Ze suisden soms rakelings met hoge snelheid langs mij heen op wegen waar je maximaal maar 60 kilometer mag rijden.

Nadat recent bij een fietstocht iemand dusdanig dicht langs mij heen ging dat ik op een paar centimeter na geraakt was, en de motoren weer met een bloedgang langs mij gingen, was de maat vol: “Ik ga een fietshelm kopen!”.

e-bike

Op Amazon vond ik een fietshelm in de vorm van een pet. De aanbieder zegt dat het ook geschikt is voor op een motorfiets, maar daar geloof ik helemaal niets van. Lijkt mij totaal niet toegestaan en volstrekt ongewenst in Nederland want het heeft daar ook helemaal de vereiste keurmerken niet voor. Een helm voor bestuurders van een motor, bromfiets, snorfiets of snorscooter moet een specifiek keurmerk hebben: ECE-22.05 of ECE-22.06. Dat heeft deze helm niet.

Deze fietshelm zal waarschijnlijk ook niet aan alle eisen voldoen voor een fietshelm wanneer je deze bijvoorbeeld met een speed-pedelec wilt gebruiken.

Voor reguliere fietsen en e-bikes is er echter geen helmplicht en daarom ook geen keurmerk. Je mag dragen wat je wilt. Of niet(s). Deze fietshelm heeft wel een stevige constructie en een uitneembare en uitwasbaar binnenwerk. Daarnaast een vormgeving die de fietshelm voor mij zeer praktisch maakt. Een mooie leren buitenkant ook. Makkelijk schoon te houden van buiten.

De fietshelm is niet geschikt voor mensen die een vrij klein hoofd hebben. Meet eerst je hoofd op om te zien of zo’n fietshelm in de vorm van een pet je past, want een te ruim zittende fietshelm is ook gevaarlijk. Los van het feit dat het onprettig is. Ik denk dat mensen met een helmmaat van 58-60 deze fietshelm prettig zullen kunnen dragen (mijn helmmaat is 58).

Ik heb ‘m vandaag getest door tijdens een fietstocht van zo’n 40 kilometer de fietshelm in de vorm van een pet te dragen. De helm is comfortabel, lichtgewicht, en ondanks dat het redelijk warm weer gaat je hoofd niet snel zweten want er is voldoende luchtdoorlating.

Of het nog steeds zo prettig draagt als het een hele warme zomerse dag is, weet ik (nog) niet maar de eerste indruk was zeer positief. Toen ik onderweg ook nog een flinke regenbui had, was ik extra blij met deze fietshelm in de vorm van een pet want een normale pet was kletsnat geworden.. nu liep het water er mooi vanaf!

Outdoor Veiligheidshelm - Fietshelm in de vorm van een pet

Reacties
Voorbijgangers reageerden verschillend. Iemand riep mij lachend toe “Je zit niet op een paard hoor!”. Typisch Nederlands om een willekeurige voorbijganger een belediging toe te roepen? Ik ervaar dat soort vreemde reacties onderweg vaker.

Een ander stel echter kwam naar mij toe, toen ik even pauzeerde om wat foto’s te maken, en ze vroegen waar ik de helm gekocht had want de man wilde ook wel zo een hebben.

Conclusie? Ik ben er blij mee!
Hoe andere mensen er over denken (want ik ben immers niet zo ijdel) zat mij een worst zijn. De zekerheid dat ik bij een aanrijding aanzienlijk minder kans maak op hersenletsel vind ik veel belangrijker! Ik ben er in elk geval blij mee. Waarschijnlijk ga ik binnenkort een tweede fietshelm er bij kopen als reserve.

Delen op: