Foto van vroeger: Mijn eerste Computer

Redpoint XP (1989)
Mijn eerste PC - Redpoint XP (1989)

Mijn eerste Computer. Een IBM XT (kloon) van RedPoint. 4.77/9,7Mhz (omschakelbaar), 14″ monochroom monitor en maar liefst twee (2!) 5,25″ diskdrives. In de kast 2 jaargangen computerbladen.

Ik vond een foto terug van mijn eerste échte PC. De foto is gedateerd op 1989. Mijn computerhoekje. Geen idéé waarom ik ooit die foto heb gemaakt, maar het is wel ontzettend leuk om ‘m te hebben.

Mijn eerste Computer

Mijn eerste echt éigen computer kocht ik in 1988. Een XT. Van “RedPoint”. Een bedrijf die (gebruikte) IBM XT computers voorzag van NEC V20 en NEC V30 processor. Inclusief een ’turbo’ switch. Een hele snelle computer, voor die tijd, die het midden hield tussen een standaard XT en de, toen voor mij volstrekt onbetaalbare, computers met i286 CPU’s. Deze machine was ik toen al een maandsalaris(!) aan kwijt.

Deze werd begin jaren ’90 opgevolgd door een PC met een Intel 80286 processor, eveneens voor een vermogen aangeschaft bij (indertijd) Dynabite. Toen ik dan eindelijk wél het geld voor de 286 had, moest ‘ie natuurlijk komen! Ter vervanging van de XT die na een paar jaar trouwe dienst de geest gegeven had.

Intel i286

Inmiddels was ik getrouwd en mijn vrouw zat ook regelmatig op deze PC spelletjes te doen. Prince of Persia, vooral, en een game van De Flintstones. Zelf was ik meer bezig met programmeren in Turbo Pascal en gebruikte de PC voor mijn studie. Maar af en toe Prince of Persia was natuurlijk ook een leuk tijdverdrijf.

De i386 sloeg ik over. Ik zag de winst op dat moment niet zo en ik verwachtte dat er op enige termijn de i486 wel tegen een redelijke prijs beschikbaar zou komen. Veel toenmalige collega’s, die nog nooit een computer hadden gehad, kochten via een PC Privé project fiscaal voordelig een 386 maar ik vond ze, ondanks het fiscale voordeel, nog veel te duur.

Intel i486DX2

Ik kocht mijn 486DX2 bij Escom in Groningen. Als Operating System: OS/2 WARP. Die hield het lang vol om vervolgens te worden opgevolgd door een Pentium (P60). Nog steeds 32 bit en ik installeerde uiteraard OS/2 WARP er weer op. Ik had OS/2 sowieso nodig in verband met multitasking. Voor mijn BBS-systeem. In het éne venster draaide een “DOS” omgeving, met het BBS, in het andere draaide ik Windows 3.11! En natuurlijk ook native OS/2 applicaties.

OS/2 was in dat opzicht echt fantastisch. Superstabiel. Terwijl collega’s zich op hun i386 zaten te behelpen met Windows 3.1 draaide ik met echte serieuze multi-tastking 🙂

Pentium Processoren

Thuis studio Rudy Brinkman
Mijn eerste home-studio, gewoon in de woonkamer, draaide onder Windows2000

De introductie van de P60, tijdens de HCC dagen in Utrecht, vergeet ik nooit. Samen met mijn broers was ik gewoontegetrouw op de HCC dagen en er werd nogal een spectaculaire show van gemaakt.

Maar de HCC dagen werden meer en meer “meer van hetzelfde” en op een zeker moment hadden we het wel gezien en gingen er niet meer heen.

Eind 1999 sloot ik mijn BBS in verband met de Y2K-bug. De software kon daar niet mee overweg. Los daarvan was inmiddels internet al aan een flinke opmars bezig (in 1996 ging ik “online” en in datzelfde jaar maakte ik ook mijn eerste website).

Gaandweg moest ik noodgedwongen overstappen op Windows95. OS/2 WARP ondersteunde namelijk geen CDRom/Writer. Die had ik los aangeschaft (4speed maar liefst..!) en ingebouwd.

AMD Processoren

Na de P60, die ook weer lang meeging, kwamen er andere machines. Merkloze kloons. De CPU-types die ik na de P60 nam waren van AMD. Want: goedkoper, goede prestaties.

Als OS was ik na Windows 95 overgestapt naar Windows 2000 (eigenlijk Windows NT, dat weer code deelt met OS/2). Na Windows2000 heb ik nog een tijdje WindowsXP gebruikt en vervolgens Windows7. Toen daar de EOL (End of Life) van naderde ben ik overgestapt naar Linux. Dat gebruikte ik al jaren op mijn eigen servers en nu dus ook op mijn desktop, laptop en in de geluidstudio.

Ook in de servers van mijn bedrijf pastte ik een tijdje AMD toe. Inmiddels ben ik weer terug bij Intel**. Met name omdat ik nu met Linux werk en de Intel CPU’s altijd goed werken met Linux, waar dat bij AMD nog wel eens ‘gedoe’ oplevert. En dat risico wil ik niet lopen.

__
** Update mei 2023: en wederom terug bij AMD! Sinds een tijdje gebruikt mijn bedrijf systemen met AMD Ryzen™ CPU’s.

 

Delen op: