Elektrisch roken – de ervaringen

Rudy's Krabbels | ego t joyetech

Inmiddels ben ik twee maanden gestopt met roken. Nouja, met ‘analoog’ (zoals ze dat noemen in e-rokers kringen) roken in elk geval. En daar ben ik eigenlijk best wel blij mee. 

De voordelen van het stoppen met tabak roken (wie kent ze niet, maar ik noem maar even de bekende)…

 • goed voor de gezondheid;
 • goed voor de gezondheid van je omgeving (niet “meeroken”);
 • geen nare geur meer aan je kleding, haar en voor je omgeving dus een stuk frisser;
 • het scheelt een smak geld.

Joyetech Ego-T elektrische sigaret ervaringenAls alternatief was ik in eerste instantie overgestapt op de eRoll. Op zich een prima keuze, alleen als je voorheen vrij stevig rookte, dan blijf je bijvullen met nicotine vloeistof en dat vond ik irritant. De smaak en ‘beleving’ is goed. De vloeistoffen zijn een beetje ‘chemisch’, maar de behoefte aan roken is snel weg met deze apparaatjes! De chemische smaak kun je oplossen door bijv. een smaakje toe te voegen (Koffie, chocola, toffee, enz).

Joyetech EgoT
Na een tijdje wilde ik dus toch iets praktischers, en veel mensen waren erg te spreken over de Joyetech EgoT. En die heb ik inmiddels aangeschaft. Behoorlijk groter, meer een soort van ‘sigaar’ formaat. Maar het werkt nog beter.

Rookte ik met de eRoll er af en toe nog een ‘gewone’ sigaret bij, met de EgoT ben ik inmiddels zover dat ik sigaretten eigenlijk helemaal niet lekker meer vind (ja, heel soms steek ik nog wel eens op als ik ‘m aangeboden krijg). Nu merk je pas wat voor rotzooi je in zat te ademen die dertig jaar lang…

De EgoT heb ik wederom bij HappyDamp aangeschaft. De eRoll wordt af en toe overigens nog steeds gebruikt. Het blijft een handig klein meeneem-dingetje en heeft dus ook z’n voordelen.

Voordelen van de Joyetech EgoT (en elekronisch roken)
De voordelen van het elektronisch roken en de EgoT in het bijzonder zijn:

 • Geen stank — er is geen sprake van verbranding van rook, het apparaat geeft waterdamp af. Dus ook voor de omgeving zeer prettig en veilig!
 • behoefte aan roken wordt volledig weggenomen;
 • het is veel minder schadelijk, waarschijnlijk is de schadelijkheid ten opzichte van ‘gewoon’ roken, zie eerdere onderzoeken, nog niet 1/100e (1%) er van. Dat betekent niet dat het geheel onschadelijk is, want je krijgt nog steeds lichaamsvreemde stoffen binnen — maar op een dag hoop ik ook een punt achter dit ‘dampen’ fenomeen te zetten,.. dus ook dat lost zich wel vanzelf op;
 • meer smaak aan het eten;
 • geen nare hoest meer;
 • je voelt je veel fitter en hebt ‘meer’ adem en uithoudingsvermogen.

De nadelen die ik ervaar(de):

 • De “atomizers” (die voor de verdamping van de vloeistof zorgen) zijn vrij kwetsbaar. Deze vergen een goede behandeling voor een langere levensduur, want goedkoop zijn ze niet. Over het algemeen helpt het ’s avonds de atomizer even goed door te blazen en op een stukje keukenpapier te laten drogen – op het forum van de e-rokers kun je meer informatie en tips vinden;
 • de smaak is even wennen en ook dampen werkt een beetje anders als roken. Maar een beetje experimenteren heeft er toe geleid dat ik een smaakje heb waar ik tevreden mee ben (1/4e toffee met willekeurig welke andere smaak doet het bijna altijd goed voor mij!)

De ‘nadelen’ wegen niet op tegen de voordelen. Uiteindelijk is ‘dampen’ een keuze; feitelijk stop je met roken. Sommigen menen een aantal andere ‘nadelen’ te ervaren maar dat zijn ‘nadelen’ die zich ook voordoen als je ‘gewoon’ stopt met roken. Zoals bijv. de eerste week ‘een vervelende hoest’. Dat klopt, je longen (longhaartjes) werken de viezigheid naar buiten. Waardoor er een soort kriebelhoest ontstaat maar na een weekje is dat weg.

In mijn omgeving zijn ook diverse mensen inmiddels overgestapt. Sommigen zijn na een tijdje, meestal na een paar dagen al, weer gaan roken maar de meeste houden gewoon vol, net als ik zelf doe. En zij hebben dezelfde (positieve) ervaringen. Want, ik benadruk het maar even extra: overstappen naar ‘dampen’ is een keuze die je bewust moet maken. En dus: géén sigaretten of shag meer kopen, want “als het er toch ligt,..”. En dan ben je dus weer snel de klos. Nodig heb je het niet. Dus die knoop doorhakken en de knop omzetten is de enige oplossing!

Financieel
En, hoe is de financiële stand van zaken?

Roken EUR  Dampen *) EUR
4 pakjes/week, kosten/mnd 147,– Vloeistof, +/- 30 ml/week à 6,50 28,–
Atomizer, +/- 1x 14 dagen à 7,50 16,25
Totaal 147,– Totaal 44,25

*) exclusief éénmalige aanschaf van de damper zelf. Deze is dus, bij 4 pakjes shag à 8,50 (prijs: Drum Classic, 50 gr.) al in één maand ruimschoots terug verdiend. Af en toe zul je wellicht eens andere accessoires of onderdelen nodig hebben, maar het financiële verschil is gigantisch.

In deze tijd is besparen op vaste lasten het slimste wat je kunt doen, financieel gezien. En dat roken een enorme financiële aderlating is, zal duidelijk zijn. Per maand scheelt het mij ruim € 100,-. Dat noemen ze dan ook wel een “significant” (kan ik dat woord ook eens gebruiken) verschil! En wie kant-en-klare sigaretten rookt kan nog véél meer besparen. Dan hebben we het alleen nog maar over het financiële aspect. Maar alleen al vanuit dát oogpunt bezien kan ik het de (verstokte) rokers aanraden over te stappen. De gedachte alleen al dat ik mijzelf zo’n dikke duizend euro per jaar aan accijns bespaar, … heerlijk, kan ik van genieten, meneer Rutte!

Conclusie
Na de eerste twee maanden kan ik zeggen dat het elektronisch roken voor mij een succes is. Veel beter dan verwacht. En dan hoop ik over een tijd de volgende stap te zetten: ook hier mee stoppen…. In elk geval is het stoppen met roken, het roken van tabak, voor mij een feit. En daar ben ik niet alleen blij mee, ook mijn gezin en collega’s!

Delen op: