Epiphone-style Jazz Guitar..

Jazz Guitar, hollow body
klik voor volledige foto

Voor m’n online shop ontving ik kortgeleden een aantal unieke, nieuwe, bouwpakketten en ook een aantal reeds afgebouwde gitaren (update: inmiddels uitverkocht). Deze (foto boven) gitaar móest natuurlijk even mee naar huis, om te vergelijken met m’n Johnson en te testen. Ik was onder de indruk van hoe de gitaar is gebouwd!

Een volledig van hout gemaakte -aan de achterzijde gewelfde- hollowbody. Een absoluut uniek instrument! Het enige wat je als koper nog kunt doen of verbeteren is ‘m lakken, want de body en hals zijn ongelakt. Af fabriek was de gitaar zelfs al goed afgesteld en geïntoneerd, petje af voor de makers uit het verre oosten!

Jazz Guitar, hollow bodyDaarnaast een Bigsby tremelo (klik op de foto rechts voor een meer gedetailleerd beeld), goede tuners -na een half uurtje spelen en een nachtje staan was de gitaar nog bijna helemaal op stemming!- en een fantastische klank. Zowel “droog” als via de versterker heeft de gitaar een heel fraai, warm, geluid. Het “droog” kunnen bespelen waarbij er zelfs een aardig volume uit komt is best wel een aparte ervaring.

M’n Johnson heeft dat in veel mindere mate. Nu is dat ook een “thin” hollowbody én.. de gitaar is van een (nog steeds) onduidelijke hout- annex materiaalsoort (een soort van geperst iets, denk ik).

Voor de aardigheid heb ik de Johnson én de bijgaande -naamloze- Jazz Guitar eens even ingeplugd in de versterker (zie onder voor een mp3-tje). Voor mij eindigde de competitie in een ‘onbeslist’ eigenlijk. Wat ik hoorde, maar je mag er uiteraard heel anders over denken:

Johnson Jazz Guitar
+ Goede sustain, iets meer dan de Jazz Guitar;
+ Warm geluid;
– Minder output, vooral in de hoge noten
+ Mooiere ’treble’ klank
+ Goede sustain;
+ Mooi warm geluid, iets teveel bas?
+ Meer output, zeker in het hoog
– op ’treble’ vind ik de klank iets te scherp

Vergelijk zelf!
In de MP3-file hoor je éérst de Johnson (ca. 1 minuut). Na een korte stilte speel ik daarna op de Jazz Guitar. En zoals gewoonlijk, het gaat niet om wat er gespeeld wordt, maar om de klank. Opname gemaakt met de Boss 4Track, met de ingebouwde (!) microfoon. Gespeeld over de Crafter stereo versterker, klein beetje reverb. En zoals je hoort, slaat de microfoon af en toe wat door als ik de Jazz Guitar bespeel, omdat die eenvoudigweg meer uitgangsvermogen heeft..

> Johnson v.s. Jazz Guitar (mp3)

Delen op: