Eve Monsees and The Exiles – You Know She Did

CD Review Eve Monsees & The Exiles - E:\mp3\Eve Monsees - You Know She Did

Meestal plaats ik reviews van albums tegenwoordig op m’n Barking Aunts websites. Maar deze keer bewust op de Nederlandstalige “Krabbels” site en wel om de reden dat ik vind dat deze act, Eve Monsees & The Exiles, wel wat meer aandacht mag krijgen in het Nederlandse taalgebied.

CD Review Eve Monsees & The Exiles - E:\mp3\Eve Monsees - You Know She Did

Vanochtend was ik vroeg opgestaan omdat ik een vannacht afgestarte migratie van een (grote) website wilde verifiëren. Nadat dat afgerond was checkte ik m’n mail en las tot m’n grote vreugde dat Eve Monsees en haar band hun 3e album hebben uitgebracht en deze via CDBaby beschikbaar was. De 1e en 2e heb ik als echte schijfjes gekocht. Ze brengt niet zo vaak een CD uit. Sterker nog, het is al weer zeven jaar geleden dat het 2e album uitkwam!

Eigenlijk was ik er al vanuit gegaan dat Eve Monsees & The Exiles waren gestopt, te druk met haar platenzaak of andere beslommeringen? Niets is gelukkig minder waar. En omdat het 1e kerstdag is vandaag, besloot ik mij zelf ongezien en zonder te luisteren dit album per direct cadeau te doen. Via CDBaby kun je ‘m als digtale download direct krijgen.

Het album “You Know She Did” staat wederom, net als de vorige albums, vol met prachtige rauwe nummers uit vervlogen en wat recentere jaren. Eve is een fantastische gitariste. Als zangeres heeft ze ook een specifiek eigen geluid.

De CDBaby site citeert uit een review

Two potentially divergent influences define Austin native Eve Monsees. First, as has been documented profusely, her childhood comrade in guitar remains blues powerhouse Gary Clark Jr. More importantly, perhaps, her first gig involved Ramones covers by Nineties garage punks the Soulbenders. Both underline the soundtrack to her ripping out the heart of a Telecaster with the Exiles, the crackerjack raunch & roll outfit Monsees has helmed since she came of age locally. Leading all-stars Mike Buck (drums/husband), Pat Collins (bass), and Thierry Le Coz (guitar) across 12 sticks of sonic dynamite, this taut rhythm section snorts out both prime era Yardbirds/Pretty Things (“One Glass,” “Follow the Thread”) and grinding, Chess Records- drenched blues (“Mr. Devil, Parts 1 & 2”). Crank a hybrid that could only have germinated on Austin soil. – Tim Stegall, Austin Chronicle

De muziek is een mix van 50’s en 60’s blues, rock en vroege punkrock-invloeden hoor je er ook in terug. Het album is een mooi geheel, afwisselend, puur en alles is uitstekend geproduceerd. Op Youtube vond ik haar indertijd en vond vooral het geluid dat ze haalde uit de grote hollowbody gitaren heerlijk. En haar stem vond ik persoonlijk ook erg goed passen bij de muziek. Voor mij reden de eerste twee albums te kopen. En sindsdien draai ik ze allebei nog regelmatig.

Dit album stelt ook niet teleur en pas prima in het rijtje. De ruige opening (One Glass), de titelsong (You Know She Did, een nummer met een naar mijn idee flinke dosis Stones-invloed), het schitterende slide werk op Mr. Devil Pt. 1, waar ik ook wel wat George Thorogood in hoor?, Fool (klassieke 50s rock en roll), de “surf sound” op Don’t Turn Your Back On Me en  (ik ben een sucker voor blues harmonica) slot Mr. Devil Pt. 2. Alemaal goed! De enige track die ik niet zo boeiend vind is I Received a Letter – beetje een “The Band”-gestileerd nummer, maar op de een of andere manier overtuigt het me niet helemaal. Wel goed uitgevoerd maar het nummer pakt me niet echt.

Wat mij betreft de paar dollar die je er voor betaalt meer dan waard!

Eve Monsees & The Exiles – You Know She Did 

Verkrijgbaar via:

Antone’s Record Shop (Monsees’ eigen winkel in Austin, Tx.)
http://antonesrecordshop.com/content/search.php?name=eve+and+the+exiles

CD Baby (ook als digitale download)
https://www.cdbaby.com/cd/evemonseesandtheexiles

 

Delen op: