Fietsen in Middag-Humsterland

Rudy's Krabbels | Ezinge 12
Kerk Ezinge

Het was vanmorgen prachtig weer, ik was vroeg op, had niets dringends om handen, de accu’s van de camera’s waren vol, de accu van de fiets ook nog.. en ook nog niet zoveel gefietst deze week. Dus, wat hield mij tegen op deze mooie ochtend op de fiets te stappen? De camera’s in de tas, de Peugeot uit de fietsenschuur gehaald en gaan!

maps (1258x878)Ik besloot een stukje te gaan fietsen in het mooie Middag-Humsterland, waar ons dorp in ligt. zonder duidelijk plan, en het werd uiteindelijk een tocht die begon rond negen uur vanmorgen en eindigde rond half twaalf.

Het voelde als vakantie in de eigen streek, want: wat hebben we hier veel mooie stukjes natuur en prachtige oude kerken, molens en huizen in de regio. Er ligt hier heel wat geschiedenis en er is veel van bewaard gebleven!

Fransum

Ik begon m’n tocht via het fietspad vanuit Noordhorn richting Den Ham. Gaandeweg zag ik het bordje Fransum en besloot daar (weer) even te gaan kijken. Een prachtige oude kerk daar, die ik al eens eerder bekeken had. Maar ’t was nu ander licht en ’t blijft toch mooi om te zien zo’n oud kerkje. Gebouwd in de 13e eeuw, en in de 16e eeuw aangepast. Bijna gesloopt omdat het sinds 1909 niet meer in gebruik was maar gelukkig net op tijd gered door een restauratie in 1949. De kerk heeft als enige in Groningen een gemetselde bakstenen preekstoel. Ik hoop er met een monumentendag eens binnen te kunnen gaan kijken. Meer op de website van het kerkje.

Piloersemaborg

Richting Fransum kwam ik ook nog langs de Piloersemaborg. Ooit nog in handen van de familie De Mepsche. Een beruchte naam in deze streken, maar dat was een andere “de Mepsche”, namelijk Rudolf de Mepsche – een beruchte “homohater” die mensen op aanklacht van sodomie liet ombrengen (en zo hun bezittingen inlijfde,…). Dat gedrag had hij kennelijk niet van een vreemde, één van zijn voorvaderen was een beruchte “ketterjager” – Johan de Mepsche – en stond aan de kant van de spanjaarden. En die had een neef, ook Johan geheten, die eigenaar was van de Piloersemaborg. Grote verschil: Johan de Mepsche van de Piloersemaborg was protestants. Enfin, leuk voor de historici onder ons!

Beswerd

Daarna via het fietspad door de weilanden richting Beswerd.

Beswerd (Gronings: Besperd) is een gehucht in de gemeente Winsum in de provincie Groningen. Het valt onder Garnwerd en ligt in het uiterste zuidwesten van de gemeente, tegen de grens met de gemeente Zuidhorn. Beswerd vormt een wierde in het midden van het oude landschap Middag en daarbinnen in de oude Feerwerdermeeden, tegenwoordig de Medenertilsterpolder. Het gehucht bestaat uit twee boerderijen en twee arbeidershuisjes aan de voet van een wierde (hoogte ca, 2,6 meter boven NAP) en nog eens twee boerderijen iets daarbuiten (Wikipedia).

En toen regen, … 

Tussen Beswerd en Feerwerd werd ik verrast door een flinke regenbui. Maar er waren gelukkig bomen dus schuilen dan maar en de bui dreef redelijk snel over.

En toen kwam er regen..

Bij de afslag Feerwerd-Winsum, even schuilen onder de bomen..

Feerwerd

Voorbij Beswerd kwam ik een bordje tegen die me de keuze gaf richting Aduard of Feerwerd te gaan. Het werd Feerwerd. Kon me niet herinneren wanneer ik daar voor het laatst was geweest, dus dat leek mij wel een aardige keuze. Mooi dorpje! Prachtige, maar wat verslonsde, molen en een mooi kerkje die ook wel wat onderhoud kan gebruiken mijns inziens. De kerk van Feerwerd is gebouwd in de 13e eeuw.

Ezinge

Daarna ging ik richting Ezinge. Dat was ook al weer heel lang geleden dat ik daar was. En in Ezinge staat namelijk iets bijzonders – de beroemde kerk met de los staande toren. Waarom dat zo is weet ik niet, maar het is de enige kerk waar ik het ooit van gezien heb. Wederom uit de 13e eeuw, een Romaanse kerk gebouwd op een wierde (op de foto’s goed te zien).

Daarnaast staat er nog een kerkgebouw in Ezinge, de “Eben Haëzer” gebouwd in 1875. Er werd aan gewerkt op dit moment. Het fungeert niet meer als kerk sinds de PKN-vorming. Het dorp heeft een aantal oude, karakteristieke, panden/kenmerken en in de zomerperiode ziet dat er allemaal maar mooi uit! Helaas staat er ook al een hele tijd een oud gebouw aan de entree van het dorp dat toch wel wat ontsierend is – maar vanuit fotografie-oogpunt wel weer leuk!

Saaksum

Door richting Saaksum. Daar staat ook al weer zo’n prachtige kerk. De toren van de kerk stamt uit de 16e eeuw, de rest is van later datum (1849). De toren is een overblijfsel van de eerdere kerk die wellicht al voor de zestiende eeuw werd gebouwd. Al in 1361 bestond er een kerk op deze plaats. In het dorpje staan een paar flinke, grote, boerderijen en prachtige oude huisjes. Als je door het dorp heen fietst kun je vervolgens over een “hoogholtje” (houten bruggetje) via een fietspaadje door de landerijen heen richting Oldehove en vervolgens was het weer richting Noordhorn.

Als je in één keer door zou fietsen zou de 24,6km durende toch in ongeveer 1 uur en 16 minuten te doen moeten zijn volgens Google Maps. Maar ik moest natuurlijk heel wat keren stoppen om een foto te maken e.d. en daarnaast was er ook veel te zien. Roofvogels, Reigers, Ooievaars en natuurlijk het nodige vee. Helaas bleven de vogels te ver uit de buurt en kreeg ik daar geen goede foto’s van.

Foto’s

Delen op: