Geluidskaart(je)

he-néé-he! De ‘interne geluidskaart’ van de PC is kapot. Dat wil zeggen,.. “de dader ligt op het kerkhof” maar de ingang voor de hoofdtelefoon is kapot. Nu wilde ik al een 2e geluidskaart er bij kopen in verband met de muziekhobby: bij het opnemen, bewerken en mixen van muziek namelijk werkt het heel prettig met twéé aparte geluidskaarten. Eén als ‘ingang’ en één als ‘uitgang’; zo had ik dat op m’n oude PC ook. Dat is nu lastig(er) geworden. Want juist het on-board kaartje was bedoeld als uitgang…

speedlink71_soundcard.jpgEnfin, tijdens het vooronderzoek voor een andere TV had ik gisteren al een andere geluidskaart meegenomen; een SpeedLink 7.1 PCI Audio card. Met lekker veel in- en uitgangen (zie afbeelding). Ideaal. Nadeel: nu zitten de in- en uitgangen wel weer aan de achterkant van de PC. Enfin, zoals eerder gemeld had ik ook een andere hoofdtelefoon meegenomen en die heeft een lekker lange draad dus dat is niet zo’n probleem.

Latency
Daarnaast gebruik ik een losse mixer, een Behringer 6-kanaals, via de line in van de kaart voor het aansluiten van instrumenten en andere apparatuur. De kaart was niet echt heel goedkoop (€ 34,00) maar ook niet superduur; SoundBlaster compatible -de Soundblasters zijn over het algemeen behoorlijk duurder!- en ik had goede hoop dat deze kaart niet teveel latency problemen zou hebben. Valt een klein beetje tegen maar ook hier is dat weer te ondervangen; de software, Kristal, die ik gebruik voor het opnemen van muziek staat toe dat ik de opgenomen gedeelten onafhankelijk van de eerder opgenomen track(s) kan ‘verschuiven’, zodat ik het een milliseconde ofzo kan “opschuiven” en de latency verdwenen is. Dat is in Kristal een stuk beter geregeld dan voorheen in Logic Studio, overigens.

Dit probleem doet zich overigens alleen voor als je een aantal tracks hebt opgenomen en daarna er een naast gaat inspelen waarbij je dus ‘meespeelt’ met wat je eerder opgenomen hebt. Ik kan nog met de buffers wat doen, maar helemaal verdwijnen zal het nooit. Vandaar dat twee aparte geluidskaarten zo’n uitkomst zijn. Scheelt zo’n gedoe..

Specificaties, kwaliteit
De specificaties van de kaart zijn prima! DVD (=24 bit, beter dan de 16-bit CD) kwaliteit, en 96Khz(CD=44). Dat betekent dat je in superhoge kwaliteit geluid kunt opnemen en afspelen. Ik heb na installatie, software aanpassen en alles aansluiten even wat geexperimenteerd met de gitaar; en ik ben persoonlijk heel tevreden! Natuurlijk verlies je kwaliteit zodra je gaat converteren maar deze mp3 geeft een aardige indruk.

Overigens is de mixer waarmee ik werk analoog. En dat is bewust. Op de een of andere manier vind ik dat mooier klinken dan digitaal (en deze mixer was daarnaast ook nog eens heel betaalbaar, via e-Bay op de kop getikt in de uitverkoop). Deze Behringer, analoge, mixer is simpelweg van een fantastische kwaliteit. Ik kan ‘m iedereen aanraden voor ‘home recording’. Dat is: als je ‘m ergens nog te pakken kan krijgen want volgens mij is het model al een tijdje uit de handel. Hij staat niet meer in het overzicht van Behringer’s analoge mixers.

> MP3 – Johnson gitaar / Behringer mixer / Speedlink geluidskaart

Delen op: