Gitaar ‘restauratie’ (Kay K-520)

In 2007 besloot ik dat m’n Kay K-520 moest worden vervangen door een nieuwe gitaar (Washburn). De reden was dat de Kay een specifiek probleem had: de brug was ‘kapot’. Daarnaast waren de tuners versleten. Het repareren van de brug en vervangen van de tuners zou volgens de winkels waar ik informeerde “al snel meer dan een nieuwe gitaar” kosten. Dus: toen kocht ik de Washburn.

Maar, .. de Kay bleef op de slaapkamer(s) van de kinderen ‘rondzwerven’. En toen ik een tijdje terug zag dat je voor de brug bij Thomann.de losse delen kon kopen voor een brug (zelf op maat maken, Argentijns koeienbot) en een setje losse tuners voor slechts een paar euro dacht ik ‘ik neem de gok voor die paar euro’. Vanmiddag een poging gewaagd én,.. het is gelukt! De minstens 35 à 40 jaar oude Kay K-520 is in volle glorie hersteld! En hij klinkt nog ‘net als toen’ (eigenlijk beter zelfs).

Na het maken en plaatsen van een nieuwe brug, monteren van de prachtige tunertjes, de hele toets twee keer met meubelolie behandelen plus de gitaar poetsen met meubelolie en vervolgens een setje nieuwe D’Addario Custom Light snaren er op is hij weer helemaal top en super bespeelbaar.

Dat de muziekwinkels indertijd zeiden dat reparatie “te duur” was, zal waarschijnlijk wel kloppen. Ik was ruim twee uur bezig alles bij elkaar. Dat tegen een uurloon van +/- 60 euro plus materiaal (waarbij je natuurlijk “de hoofdprijs” betaalt) zou waarschijnlijk niet in verhouding staan tot de werkelijke waarde van de gitaar.

Onderstaand een paar foto’s..

001.jpg

Het Argentijnse bot, zelf op maat te maken (daar ben je met een ijzerzaagje en schuurpapier wel éventjes mee bezig!!) en de tuners.

002.jpg

Bijna goed!

004.jpg

De brug weer helemaal 100% tip-top!!

005.jpg

De headstock, nieuwe tuners, blinkend gepoetst, de kam ook even helemaal netjes schoon gemaakt..

006.jpg

En daar is de gitaar!
(klik voor vergroting in nieuw venster).

Delen op: