Gitaar..? USB!

Hoe neem je een gitaar zo effectief mogelijk op, met je PC? Het grootste probleem bij het opnemen van muziek, ’track-voor-track’, is namelijk de latency. Dat wil zeggen: je speelt mee met bijv. een drum track, die je hoort via je pc/geluidskaart, en als je dan toegeluisterd dan hoor je opeens dat de gitaar steeds een paar tot 10-tallen milliseconden achter de beat aan komt. Irritant! En, bewerkelijk.

Rudy's Krabbels | guitarlink mDe latency is op te vangen door twéé geluidskaarten in je pc te stoppen. Maar dat is enerzijds lastig te configureren soms, en anderzijds: als je een laptop gebruikt helemaal onmogelijk. Er zijn allerlei dure externe geluidskaarten (via USB) beschikbaar die dit allemaal kunnen regelen voor je. Maar recent kwam ik iets anders tegen; speciaal voor gitaristen: de USB “guitar link”. Daarmee kun je, met behulp van een koppeling tussen je gitaar en de USB-poort en een speciale (ASIO) driver perfect op je gitaar, zonder latency, (mee)spelen met andere tracks. Nadeel is, dat je software die driver wel moet kennen of ondersteunen.

Ik zag een leverancier die een USB-link leverde mét een prachtig stukje recording software er bij, namelijk “Guitar RIG 2”.  Die software, Guitar RIG 2, is niet alleen recording software maar het kan veel meer! Eigenlijk is de recorder maar ‘bijzaak’. Zo heeft het bijvoorbeeld 8 gitaar/bass-versterkers (emulaties) aan boord, 21 cabinets, 4 rotary speakers, 35 modelled effects, 9 microfoons (die de versterker/gitaar “opnemen”) die ook nog eens verschillend geplaatst kunnen worden, enz., enz.

Dus, wat staat je dan te doen? Importeren!! Het totale setje biedt ik nu via m’n online shop aan.  Want ik neem aan dat ik vast niet de enige ben die eens heerlijk bezig wil met zo’n perfect tooltje!

Hoe klinkt het?
Ik ben persoonlijk zwaar onder de indruk. De recordings die je maakt klinken super natuurgetrouw. Alsof de versterker náást je staat en via een (perperdure) microfoon is opgenomen in een professionele studio.

Bijgaand twee fragmenten.

De 2e is door mij zelf ingespeeld, puur om een aantal verschillende versterkers/effecten te laten horen.

Delen op: