Google-baas: “zestig uur per week werken is de sweet spot”..

Fiets bij het kantoor van Google. Foto: Roman Boed, via PXHere
Foto: Roman Boed, via PXHere

Is zestig uur per week werken ‘de sweet spot’? Volgens Sergey Brin, mede-oprichter van Google, wel.

Google werd altijd als een lichtend voorbeeld genoemd voor goed werkgeverschap. Immers, hippe kantoren, mogelijkheden voor ontspanning op het werk en natuurlijk: een innovatief bedrijf, ..

Sergey Brin, mede-oprichter van Google, zei afgelopen woensdag dat het bedrijf toonaangevend zou kunnen zijn in de sector op het gebied van kunstmatige intelligentie – wanneer machines zich evenaren of slimmer worden dan mensen – als werknemers harder zouden werken, zo schrijft de New York Times naar aanleiding van een uitgelekt intern memo.

Met ‘harder werken’ bedoelt hij: elke dag op kantoor zijn en minstens zestig uur per week(!) werken.

“Ik raad aan om minstens elke doordeweekse dag op kantoor te zijn”, schreef hij woensdagavond in een memo die intern werd gepost en die werd bekeken door The New York Times. Hij voegde eraan toe dat “60 uur per week de beste productiviteit oplevert”.

Daarnaast vindt hij het ‘demoraliserend’ en ‘niet productief’ als mensen hun uren aanpassen aan hun financiële, of persoonlijke, behoefte.

“Een aantal mensen werkt minder dan 60 uur en een klein aantal werkt op het absolute minimum om rond te komen”, schreef hij. “Deze laatste groep is niet alleen onproductief, maar kan ook zeer demoraliserend zijn voor alle anderen.”

Zestig uur per week aanwezig zijn c.q. “werken” is echter helemaal niet productief. Integendeel.

Studies hebben zelfs aangetoond dat kenniswerkers gemiddeld drie tot zes uur productief werk doen in een achturige werkdag. Door de werkdagen langer te maken, gaan mensen niet meer doen.

Ik heb dit zelf in het verleden ook ervaren bij langdurige overwerk-periodes waarbij je 50+ uren per week werkt. Op den duur gaan mensen het reguliere werk ‘uitsmeren’ over deze uren, en doe je niets extra’s meer.

De Nederlandse wet kent bepaalde maxima qua uren, waarbij 60 uur/week slechts tijdelijk is toegestaan. Brin’s opvatting is heel Amerikaans, maar het is uiteindelijk roofbouw op plegen op je medewerkers.


Foto boven: One of the free Google Bikes on Google Campus in Palo Alto, California by Roman Boed (Free for personal and commercial use, PXHere).

Delen op: