Google SEO of spammers?

Rudy's Krabbels | google 485611 1280

Google SEO of spammersHet verkeer op deze blog wisselt sterk. Heel sterk. Soms schrijf ik een blogje dat kennelijk veel mensen aantrekt, en soms schrijf ik iets wat niemand interesseert.

Eén van die dingen die interessant zijn voor veel mensen, inclusief mijzelf, is “SEO” – search engine optimization. En dus hou je de statistieken van je site(s) goed in de gaten!

Wat werkt er wel, wat werkt niet, als je je website voor Google, Yahoo, Bing e.a. optimaliseert? Google, met name, wil namelijk nog wel eens updates doen in z’n zoekalgoritme’s (die grotendeels geheim zijn) met alle gevolgen van dien voor website eigenaren.

Toen ik vandaag naar de statistieken van dit blog keek, dacht ik “Wat is hier aan de hand?!”.

Google SEO searches dropping extremely

Zoals je ziet is het aantal bezoekers dat via Google op deze blog binnen komt drastisch in elkaar gezakt. Dat is even ‘schrikken’, toch? Nou, … eigenlijk niet. Want als je goed kijkt zie je in de statistieken er boven nog iets anders: een extreme piek in het aantal bezoeken. De terugval in de Google referenties valt daarmee samen.

Wat was er aan de hand?

Ik ontdekte op 8 juni dat deze blog wel héél erg veel hits kreeg. Allemaal op een aantal specifieke zoektermenen en op 2 specifieke posts. De oorzaak was dat er twee blogposts waren waar men commentaar kon leveren op het artikel. En wat er gebeurd was? Dit: spammers probeerden daar links te plaatsen. Dat heb ik gefixt waarna het aantal hits meteen drastisch daalde. En de periode er voor zie je ook dat er honderden hits per dag waren. Allemaal op dezelfde posts. De indruk die je had kunnen krijgen in de aanloop er naar was “Wow! M’n SEO is dik in orde, kijk eens hoeveel verkeer via Google er binnen komt”. Maar dat was dus echt niet het geval!

Kennelijk deden veel van deze URL-spammers voorkomen alsof ze via een zoekopdracht van Google afkomstig waren. Misschien waren ze dat zelfs wel… Verdere analyse van de statistieken toont namelijk ook aan dat er geen significante terugval in ‘reguliere’ bezoekers is ondanks de extreme terugval in hits via Google.

Opgelucht haal ik adem.. Google heeft mijn blog niet om duistere redenen op het ‘strafbankje’ gezet. De statistieken zijn ook in lijn (nu) met de andere blogs die ik op dezelfde wijze beheer. Zoals bijvoorbeeld de blog over m’n Theologie-opleiding en de website over m’n muziekproject Barking Aunts.

bijbelschool stats referenties van Google

Er is altijd veel paniek over Google’s ranking beleid. En SEO is een lastig vak. Gelukkig heeft WordPress veel tools beschikbaar waarmee je op een goede manier de SEO van je site kunt regelen.

Ik ben geen echte SEO expert maar voor mij staat één ding vast: als je niet extreem probeert de zaken te manipuleren, kom je echt niet zomaar op ‘het strafbankje’ terecht. In mijn geval heb ik het ernstige vermoeden dat deze website ergens op een paar pagina’s stond waar gelinkt werd (via Google te vinden) naar de ‘openstaande’ comment pagina’s.

Overigens was het een vrij zinloze actie van de spammers.. de comments moeten door mij eerst goedgekeurd worden voor ze online komen. En met een paar handeling waren ze allemaal verwijderd uit de database!

De Moraal?

De moraal van dit verhaal?

– laat je niet misleiden door statistieken!
– doe normaal, dan hoef je niet bang te zijn voor ‘straf’
– SEO is een goede zaak, mits je dit met mate doet.

Veel optimalisatie-plezier!

Delen op: