Gratis cursus SQL en uitgebreide samenvatting

Rudy's Krabbels | Sql data base with logo

Een gratis cursus SQL kun je via verschillende aanbieders online volgen.

Hersenen | Afbeelding van Gerd Altmann via PixabayHet was al weer meer dan 20 jaar geleden dat ik mijn laatste SQL cursus had gevolgd en de kennis was een beetje weggezakt.

Tegenwoordig werk ik vaak met allerlei tools met MySQL en ook wel met MSSql (Access). Maar niet voldoende intensief en sommige finesses waren wat weggezakt.

Ik kan het lezen en bewerken. Tijd om de kennis op te frissen en de bovenkamer aan het werk te zetten! Want, bij een online toets scoorde ik 72% en dat vond ik veel te weinig.

Dus ben ik de online tutorial van W3Schools en een paar anderen (additioneel, bepaalde stukjes) gaan doornemen de afgelopen twee week. Met als resultaat een uitgebreide samenvatting van meer dan 40 pagina’s met syntax en voorbeelden. Uiteraard “veel van Maggi en een beetje van mijzelf”, het bekende “knip en plakwerk”.

W3Schools biedt een mooie gratis en online leeromgeving. Veel voorbeelden die je zelf kunt uitproberen en ook aanpassen. Na een groot aantal onderdelen kun je ook vragen beantwoorden (invuloefening, training). Zeker een aanrader! Nadeel is: het is in het Engels en dat is niet voor iedereen even handig.

Aangezien ik toch voor mijzelf een samenvatting maakte heb ik besloten die samenvatting ook hier voor anderen beschikbaar te stellen als gratis download. Aan de hand van deze samenvatting zou je voldoende moeten kunnen leren om de online quiz van W3Schools met succes af te ronden.

Gratis Cursus SQL (Samenvatting)Gratis cursus Sql

Op de nieuwe pagina “ICT” heb ik een aantal van de samenvattingen die ik de afgelopen jaren heb gemaakt en links naar allerlei online trainingen en gratis cursussen geplaatst.

In de samentvatting, die je hier kunt downloaden  in PDF-formaat, komen onder andere onderstaande  belangrijke SQL statements aan de orde. Ook heb ik een lijst met ‘keywords’ opgenomen in de appendix.

 • SELECT – extract data uit een database
 • UPDATE – update data in een database
 • DELETE – delete data in een database
 • INSERT INTO – toevoegen data in een database
 • CREATE DATABASE – maak een nieuwe database aan
 • ALTER DATABASE – modificeer een database (aanpassen)
 • CREATE TABLE – maak een nieuwe tabel in de database
 • ALTER TABLE – modificeer tabel
 • DROP TABLE – delete tabel
 • CREATE INDEX – maak een index aan (zoeksleutel)
 • DROP INDEX – delete index

In de samenvatting is ook een appendix opgenomen met onder andere informatie over het opzetten van een eigen SQL server op je eigen computer.

Aangezien er op dat gebied veel mogelijkheden zijn en per verschillend operating system (Windows, Linux, Apple) nogal wat variaties is dat overzicht vrij kort, voornamelijk links naar de diverse adressen waar je het een en ander gratis kunt downloaden.

Resultaat van de Tutorial

Tot slot.. wat was het resultaat van de tutorial? In plaats van 72% scoorde ik nu (weer) 100%.

Gratis SQL Cursus resultaat

 

Daarbij moet ik wel opmerken dat de vragen natuurlijk vrij basic zijn. Iemand die dagelijks met SQL werkt scoort hier ook 100% op. Maar als je je wilt verdiepen in SQL is deze tutorial, of mijn samenvatting wanneer je het liever in het Nederlands leest, een goede start om kennis op te doen van SQL.

Meer gratis online tutorials, opleidingen en informatie op de pagina ICT.

 

 

Delen op: