Gratis video-editing

Zoekend naar een nieuw, gratis, alternatief voor video-bewerking liep ik tegen ZS4 Video Editor aan. Volgens de site professionele software, die gebruikt wordt voor onder andere DVD-producties, en nog gratis ook (gebruikmakend van open source libraries e.d.).

De systeemeisen zijn wel “wat hoger” zeggen ze. Je moet volgens de website beschikken over minimaal 512 mb vrije geheugenruimte en een 1 Ghz. cpu.  Pardon? Dat zijn eisen waar een gemiddeld systeem van 3 jaar terug al aan voldeed! Heb je een configuratie die hieraan niet voldoet, dan zou de performance wel eens wat ‘minder’ kunnen zijn, zegt men…

Installeren
Downloaden en installeren leek in eerste instantie probleemloos te gaan, tótdat de installatie in de afrondende fase kwam; er kwamen een tweetal foutmeldingen:

Zweistein 01

Zweistein 02

Software moet voordat er installatie plaatsvindt, mijns inziens, de nodige checks uitvoeren.En dit soort grappen, aan het einde van de installatie, zijn wat mij betreft een echte no-go.

Enfin, terug naar de website van ZS4, het forum. En helaas hebben meerdere mensen het probleem en wordt het gezien de reacties niet (echt) opgelost.. Eén van de suggesties was echter om DirectX 9.0 (of beter) te downloaden (even ophalen bij Microsoft) en DotNet te installeren. Die laatste had ik recent net verwijderd (want 80 Mb dot.net rommel zonder applicaties die er gebruik van maken leek mij zinloos).

Eerst DirectX dus maar installeren en kijken of het dan goed gaat (na de-installatie van ZS4). De download is maar liefst 38 Mb..Helaas, ook dat hielp niet, dus toch alsnog 23 Mb Dot.Net downloaden en installeren. Echter, ook dát hielp niet! Het programma liep nog steeds vast.

Ten einde raad –‘k had het nodig om een filmpje te monteren– de Windows 0.956 gedownload en geïnstalleerd. Eindelijk, het programma installeerde én startte op..

SlakGebruik
Vervolgens vol verwachting het programma opgestart. De interface en bediening kwam me erg “jaren ’90” over en was zeker niet intuïtief te noemen, maar de grootste teleurstelling was de snelheid. Ik weet niet hoe men de eerder genoemde systeemeisen vastgesteld heeft, maar dit programma draait als een slak..! Video’s willen niet realtime afspelen in het preview-venster en het inladen van sommige formaten duurt zó lang dat ik er na minutenlang wachten (23% ingeladen) de brui aan gegeven heb. En dat terwijl ik toch over een “aardig courante PC” (AMD Athlon 64X2, DualCore 5000+ Mhz/2 Gb werkgeheugen) beschik!

Vooruit, het is gratis zou je denken, dus wat klaag je? Nou.. gratis hoeft toch niet te betekenen dat het niet werkt? De OpenSource wereld heeft een geweldige reputatie opgebouwd tegenwoordig. Dit soort producten doet deze reputatie schade. Dus maar weer verder zoeken.

Delen op: