Gratis Windows10 alternatief: Manjaro Linux installatie en test

Manjaro Linux KDE Plasma

Een gratis Windows10 alternatief gebaseerd op Linux: Manjaro Linux is het. Net als Linux Mint is Manjaro Linux een gebruikersvriendelijke Linux distributie die makkelijk te installeren en gebruiken is.

Windows11 is inmiddels beschikbaar. Sommige laptops en desktop computers worden er al mee uitgeleverd. Wanneer je Windows10 hebt kun je upgraden naar Windows11. Maar Windows11 stelt hoge systeemeisen. Zeker als je een computer of laptop hebt die al wat ouder is, is de kans heel groot dat Windows11 niet goed werkt op je systeem.

Vandaag moest ik voor het uitvoeren van testwerkzaamheden beschikbaar zijn en om de tijd te doden besloot ik ‘even’ Manjaro Linux te installeren. Want Manjaro Linux wordt vaak als alternatief voor Windows aangeprezen en ik was benieuwd of dat werkelijk zo’n gebruikersvriendelijk OS is die je kunt gebruiken voor oudere hardware.

Systeemeisen Windows11

Alle pc’s en laptops die Intel’s zesde en zevende generatie processor hebben komen niet in aanmerking voor de update. Zoals je kunt zien in het lijstje van 6e generatie zijn deze systemen vaak nog niet eens zó oud zijn en er worden nog steeds systemen verkocht er mee, zoals bijvoorbeeld Intel NUC kit’s.

Welke generatie processor je hebt kun je hier vinden. Voor veel mensen betekent dit dat ze niet kunnen overstappen naar Windows11 met hun huidige hardware.

Als uw apparaat op AMD’s A-serie en FX-serie draait, samen met Ryzen 1000 en de meeste Ryzen 2000-processors, zal het Windows 11 ook niet kunnen uitvoeren. Om Windows 11 op uw pc te installeren, moet het minimaal aan de onderstaande vereisten voldoen. Maar of het dan soepel draait? Ik betwijfel het..

  • Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller met 2 of meer cores op een compatibele 64-bits processor of System on a Chip (SoC)
  • RAM: 4GB
  • Opslag: 64 GB of meer
  • Systeemfirmware: UEFI, geschikt voor Secure Boot
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0
  • Grafische kaart: compatibel met DirectX 12 of hoger met WDDM 2.0-stuurprogramma
  • Scherm: 9-inch of groter scherm met HD (720P) resolutie of meer

Gratis Windows10 alternatief, waarom?

De dag gaat komen (en de datum staat al vast want: 14 oktober 2025) dat Windows10 niet meer ondersteund wordt. Sommige mensen trekken er zich niets van aan dat een Windows-versie niet meer ondersteund wordt, maar dat is natuulijk heel riskant.

Het is zaak om tijdig te zorgen dat je, wanneer je je ‘oude’ hardware wilt blijven gebruiken, een alternatief hebt. En misschien ben je ook wel klaar met altijd maar updates installeren voor Windows en maar hopen of je systeem nog werkt. Immers, waarom zou een PC die je een paar jaar geleden voor veel geld hebt gekocht en qua hardware nog jaren mee kan bij het grof vuil zetten?

Daarnaast is het –vind ik– simpelweg interessant om eens nieuwe ontwikkelingen en systemen te bekijken! Ik ben zelf toen Windows7 richting End Of Life ging overgestapt op Linux Mint. Al jarenlang gebruikte ik voor mijn webservers natuurlijk Linux dus ik had er alle vertrouwen in dat het prima zou werken. In eerste instantie had ik Ubuntu geprobeerd maar was daar niet tevreden over en ben dus uiteindelijk overgestapt naar Linux Mint.

En tot slot kun je Linux installeren náást Windows10. Dat betekent dat je er kennis mee kunt maken en kunt proberen of het je bevalt zonder problemen te krijgen of zonder je vertrouwde Windows10-omgeving kwijt te raken. Bij Windows11 kan dat ook, maar het is een moeizaam proces.

Manjaro Linux installeren

Op mijn desktopcomputer (kantoor), laptop en mijn studio-systeem gebruik ik allemaal Linux Mint. En tot grote tevredenheid.

Ik had nog een Mini-ITX computertje staan waar (tijdelijk) Windows10 op stond voor één van de dochters die hier vorig jaar in verband met renovatie van haar woning een tijdje bij ons woonde. De Mini-ITX, met Celeron 4core processor, een (gebruikte) 512GB SSD schijf en 8GB RAM, kon Windows10 redelijk goed draaien. Ik gebruikte hem voorheen voor mijn studio, maar de machine was ’te licht’ om de nieuwste studiosoftware te draaien.

Maar de Windwos10-versie die er op stond was een gratis download van Microsoft en die zijn maar drie maanden te gebruiken. Daarnaast heb ik geen gebruiksdoel voor Windows10. Ik gebruik immers simpelweg geen Windows programmatuur meer. Daarnaast heb ik nog één, oude, PC met Windows7(!) er op. Die oude machine bevat nog wat data en programma’s die ik nog eens moet uitzoeken, .. maar dat is een klusje voor een andere keer.

Op deze ITX, die inmiddels al zes jaar oud is, wilde ik een andere linux-distributie uitproberen dan Linux Mint en in het bijzonder een waar ik al een paar keer lovende recensies over had gelezen: Manjaro Linux. De ISO image had ik al een tijd geleden gedownload maar het was er nog niet van gekomen.

Bootable USB stick maken
De insallatieprocedure is simpel: download de ISO-image via de website, https://manjaro.org. Zet vervolgens die image op een USB-stick. Er zijn verschillende programma’s waarmee je dat kunt doen, zoals Rufus.

Je kunt deze stick gebruiken op twéé manieren:

1. een “live system” waarmee je je computer start vanaf de USB stick en op die manier kunt kennismaken met Manjaro Lnux;
2. vanaf deze live stick kiezen voor installatie van Manjaro Linux.

Maak een backup!
Van plan een dual-boot systeem te gaan gebruiken? Dan is het nu tijd om een backup te maken. Natuurlijk is het sowieso verstandig regelmatig een backup te maken dus dan is dit een goede aanleiding, .. Als alles mag worden overschreven of als je een leeg systeem hebt kun je natuurlijk direct verder met de volgende stap.

PC opstarten met USB-stick
Plaats de USB stick in de computer die je van Linux wilt voorzien. Start de PC of laptop op en druk bij het opstarten herhaaldelijk op de toets om in het BIOS te komen. Meestal de [DEL] of [F2] toets.

Stel in het BIOS in dat je wilt opstarten vanaf de USB stick (in plaats van de Windows startmanager). Als tweede optie stel je de harde schijf in. Zodat, als de installatie straks klaar is, je daar vanaf kunt opstarten.

Alles wat met Windows te maken heeft in de BIOS bootinstellingen: “disable”!

Linux Manjaro gratis alternatief voor Windows10 (afb 01)
Linux Manjaro, gratis alternatief voor Windows10

Start de PC opnieuw op, met de USB stick uiteraard nog steeds in de computer. Het programma start nu op. Kies voor de installatie (icoon op je bureaublad). Vervolgens is het simpelweg de instructies volgen: een paar keer klikken en de installatie begint.

De standaard instellingen zijn voor de meeste mensen prima. Ik heb geïnstalleerd zonder swapgeheugen (bij 8GB Ram lijkt mij dat niet nodig) en niet gekozen voor een dualboot. Wil je je Windows-installatie intact houden, kies dan uiteraard wél voor dual-boot. Zorg er voor dat je dan geen verschillende (schijf)systemen mixt.

Kijk hier voor een uitgebreidere installatiebeschrijving (Nederlandstalig).

Gebruikersvriendelijkheid Manjaro Linux
Het systeem is snel en zeer gebruikersvriendelijk. Natuurlijk vergt elk systeem tijd om het te leren kennen. Ben je al gewend aan Ubuntu of Linux Mint dan zul je binnen een paar minuten je weg vinden. Ben je Windows10 gewend, dan zul je wat meer moeten zoeken.

Er is een prima ‘wiki‘ beschikbaar met informatie en een forum.

GUFW FirewallFirewall instellen
Linux is een veilige omgeving. Je router heeft een standaard firewall. Maar, .. daar vertrouw ik persoonlijk liever niet volledig op. Zeker niet als je Linux op een laptop zet en ook elders gebruikt is het instellen van een firewall niet onbelangrijk.

Installeer daarom meteen na de installatie de UFW firewall.

Er is voor GUFW Firewall een ‘grafische interface’ beschikbaar (zie afbeelding). Er wordt in de Wiki uitgelegd hoe je deze via de commandoregel kunt installeren. Het kan ook via de ‘software installer’ in het systeem (te vinden onder het startmenu).

Software Installer
Nu ik het daar toch over heb: in de softare installer vind je een enorme hoeveelheid software voor audio, video, kantoorapplicaties (Libre Office!), spelletjes, fotobewerking, enzovoorts.

There are thousands of software applications available in the software center, including fully compatible equivalents of popular Windows software such as MS Office. Any additional software is also completely free. Searching for applications to install on the internet is not necessary. https://manjaro.org/

Dat maakt de overstap naar Linux ook zo fijn… je hoeft in principe niets meer te kopen. Voor  Ubuntu, Linux Mint of Manjaro Linux e.a. zijn zó veel programa’s beschikbaar!

Sommige programma’s die op Linux draaien zijn wel commercieel, bijvoorbeeld mijn studiosoftware (Mixbus) waar overigens ook een Open Source alternatief voor is, Ardour. Ook op het gebied van videobewerking zijn er een aantal commerciële programma’s. Maar in principe is alles verkrijgbaar als Open Source. Het feit dat ik zowel privé als bedrijfsmatig werk met Linux en alles, op Mixbus na, wat ik gebruik Open Source is, zegt in dat verband denk ik genoeg.

Timeshift installeren
Nu je systeem klaar is, is het tijd om Timeshift te installeren. Timeshift kun je vergelijken met het maken van een ‘herstelpunt’ in Windows. Als je systeem onverhoopt niet meer werkt, kun je met Timeshift terug in de tijd met andere woorden: het is een ‘backup’ tool.

Be it a beginner or an advanced coder, a Linux user will, at some point find the need for a backup solution. All it takes is just one sudo command to go wrong and you’ll be sent back to the Stone Age. Linux shows you no mercy when you don’t have a solid a backup.

It’s FOSS heeft een prima (Engesltalige) beschrijving er voor. Installatie is éénmalig, daarna heb je er geen omkijken meer naar.

Rolling Release
Manjaro Linux is een ‘rolling release’. Dat betekent dat je niet om de zoveel tijd een nieuwe ISO hoeft te downloaden maar door het installeren van updates de nieuwe versies van software voor je geinstalleerd worden. Het heeft z’n voor- én nadelen.

A rolling release system is a Linux distribution that is constantly updated in all aspects: from the software packages, desktop environment, to the kernel. Applications are updated and released on a rolling basis thereby eliminating the need to download the latest ISO which would be representative of the latest release.

Meer van dit soort distro’s vind je hier.

Snelheid systeem
Interessant is nu hoe snel het geheel draait op een simpele Celeron quad core machine. Manjaro Linux is voorzien van diverse desktop-uitvoeringen.

Hier begrijpen Windows-gebruikers soms niet wat dit allemaal betekent. Met als gevolg dat ze afhaken vanwege de keuze die gemaakt moet worden en door de bomen het bos niet (meer) zien.

Feitelijk is het heel eenvoudig: Linux is de ‘kern’ van een distributie. Op, of met die kern gebundeld, wordt een pakket samengesteld die het bruikbaar maakt voor de meeste mensen. Zodat je niet alles hoeft in te tikken, zoals vroeger onder MS-Dos, maar een grafische schil hebt, net als Windows.

Bij Windows heb je maar één grafische schil. Daar heb je als gebruiker geen keuze. De gebruiker dénkt dat de grafische schil “windows” is, maar dat is niet het geval. Bij een linux-distributie kun je dus kiezen uit verschillende grafische schillen om de kern (Linux) heen.

Manjaro geeft de keuze uit:

  • Xfce
    Een ‘lichtgewicht’. Snel en betrouwbaar. Geschikt voor nagenoeg alle systemen. Aan te raden voor oudere computers en laptops;
  • KDE Plasma
    Meer ‘bling-bling’. Mooiere schermen, animaties, gebruikersvriendelijk. Draait ook nog steeds soepel op wat oudere en lichtere hardware, zoals in mijn geval een Celeron Quad Core.
  • GNOME
    Modern, simpel. Productie-gerichte desktop. Ik vind ‘m lijken op de Apple OSX-omgeving.

Ik heb gekozen voor KDE Plasma. Een mooie omgeving en op een Celeron (Intel Celeron CPU J1900, 2GHz, uitgebracht in 2013!) machine zeer werkbaar. De machine draait sneller onder Manjaro Linux dan onder Windows10 heb ik geconstateerd.

Manjaro Linux, voor wie?

Manjaro Linux is gebaseerd op Arch Linux. En Arch Linux is “niet voor watjes”.

Arch Linux is a Linux distro for those who are capable to RTFM and spend some time maintaining and troubleshooting the issues. Infact installing and maintaining Arch Linux is kind of a full time job, without getting paid. (Quora)

De makers van Manjaro Linux hebben van Arch een zéér gebruikersvriendelijke omgeving gemaakt die zéér geschikt is voor beginners. Maar ook de gevorderde gebruikers kunnen er uitstekend mee uit de voeten. Volgens sommige experts gaat Manjaro dan ook het “Ubuntu van de toekomst” worden. Mijn persoonlijk mening is dat het inderdaad beter lijkt te werken dan Ubuntu, waar ik tot nu alleen maar slechte ervaringen mee heb.

Of het mij mij op termijn Linux Mint van de desktop, laptop en DAW gaat verdrijven? Dat denk ik voorlopig nog niet. Reden daarvoor is als eerste dat ik liever geen rolling release wil gebruiken omdat ik zelf grip wil houden op de updates en als tweede dat Linux Mint is gebaseerd op Debian, wat ik ook voor mijn servers gebruik. Het is gewoon prettig om met één systeem te werken zeker als je ook regelmatig even op de commando-regel werkt. Maar enthousiast ben ik er zéker over!

 

 

 

 

 

 

Delen op: