Groatis? Joa! Groatis!

Ik heb zo’n hekel aan geld uitgeven als dat niet nodig is.. Maar sommige pakketten ben je nu eenmaal nodig.. Toch? Zeker als ik dan weer eens bestanden krijg gemailed voor (zeer recente) versies van bijvoorbeeld Microsoft Word of PowerPoint-presentaties baal ik een beetje… Ik heb nog steeds een oude versie van Word op m’n PC. Eigenlijk zou ik dus naar de winkel moeten hollen om de nieuwste office-versie te gaan kopen? Ik heb daar “een beetje moeite mee”.

Open OfficeHet licentiemodel van Microsoft verplicht me om voor elke pc die ik heb (dat is: eigen thuiswerk-computer, 2x pc’s van de kinderen, 1x kantoor + een laptop) waar ik het dan op zou willen installeren een licentie te betalen. Belachelijk. Zeker als je een uitstekende office-suite als OpenOffice gewoon legaal, helemaal gratis, mag downloaden. Oké, het is een download van 120 mb, maar op ADSL-snelheid is dat geen probleem.

Het ziet er een klein beetje anders uit soms, maar.. alle powerpointpresentaties kunnen moeiteloos gedraaid worden, of gemaakt, je kan er mee tekstverwerken (en ook opslaan als Word-document), het heeft een spreadsheet-a-la Excel aan boord, een database programma (bij Microsoft Office is dat niet beschikbaar in de standaard versie, alleen tegen meerprijs), een wiskundig programma (aan mij niet besteed..) én.. een tekenprogramma. Ondersteuning voor 65 talen. Werkt onder alle Windows-versies vanaf Windows98 tot en met Vista. Wat wil je nog meer!?

Kinderen
De kinderen keken er eerst even vreemd tegen aan, toen het op de laptop stond. Bij het maken van een werkstuk voor school was de vraag: “Euh, hebben wij geen Word?”. “Jawel hoor, maar bij ons heet dat OpenOffice”. En zonder verdere problemen maakten ze de switch; werkstukjes worden gemaakt in “OO” en opgeslagen als Word-document die naar de school gemailed worden. Geen probleem.

Gek genoeg stappen nog maar steeds weinig mensen over. Nog vreemder: mensen hebben liever een illegaal kopietje van Microsoft Office op hun PC dan een légale OpenOffice… zélfs bedrijfsmatige gebruikers. Ik begrijp er niets van. Want noem mij eens één goede reden om illegale software te gebruiken als je het légaal, gratis, kunt krijgen?

StarOffice
Voor degeen die graag ‘het naadje van de kous’ weet: OpenOffice is het gratis “kleine broertje” van StarOffice, een product van Sun. Die kan je kopen voor een paar dollar en bevat meer mogelijkheiden. Sun heeft dit product niet zelf ontwikkeld, maar een bestaand product overgenomen door een bedrijf te kopen dat het maakte. De overname was goedkoper dan voor hun personeel (toen ca. 42.000 medewerkers) een licentie voor Microsoft Office te kopen (zegt dat iets over té dure licenties of niet!):

The number one reason why Sun bought StarDivision in 1999 was because, at the time, Sun had something approaching forty-two thousand employees. Pretty much every one of them had to have both a Unix workstation and a Windows laptop. And it was cheaper to go buy a company that could make a Solaris and Linux desktop productivity suite than it was to buy forty-two thousand licenses from Microsoft. (Simon Phipps, Sun, LUGradio podcast)

Onbegrijpelijk dat we (de overheid, bedrijfsleven en particulieren) nog steeds grof geld neertellen voor de totaal overgewaardeerde en te dure Microsoft-producten terwijl er al zó lang betaalbare, Open Source, alternatieven zijn die in alle opzichten compatible zijn ook nog…

> Meer/download OpenOffice

Delen op: