Heeft GroenLinks/PvdA Verkiezingen Europarlement gewonnen of is PVV de grote winnaar?

Europarlement Europese Verkiezingen

De uitslag voor de verkiezingen voor het Europarlement wordt door GroenLinks/PvdA als een ‘overwinning’ gezien, want ze zijn de grootste (vooralsnog). Ook PVV beschouwt zichzelf als winnaar.

Wie heeft er, in Nederland, nu eigenlijk de Europese Verkiezingen gewonnen? Is het wel zo’n “overwinning” voor GL/PvdA? Interessante cijfertjes die ik online tegenkwam. Het aantal zetels voor GroenLinks en Pvda afgezet tegen het percentage van de stemmen:

2019 → 9 van 26 zetels = 34,6% van de stemmen
2024 → 8 van 31 zetels = 25,8% van de stemmen

Niet alleen in zetels zijn GroenLinks en PvdA achteruit gegaan, maar ook in percentage dus aanzienlijk gedaald.

Gemiste kans!
Op X had iemand nog een ander overzichtje gemaakt. Er wordt hierin geen rekening gehouden met de zeer lage opkomst en het feit dat bijv. zo’n 60% van de “rechtse” (m.n. NSC en PVV) kiezers de stembusgang te veel moeite vond. Onbegrijpelijk, in mijn ogen. Wil je als bevolking, als burger, echt invloed uitoefenen op het beleid, óók in Nederland, dan moet je júist bij de verkiezingen voor het Europarlement je stem laten horen!

Uitslag EU verkiezingen omgerekend naar zetels in de 2e Kamer.

GL/PvdA: 33 (+8)
PVV: 27 (-10)
VVD: 18 (-6)
CDA: 15 (+10)
D66: 12 (+3)
BBB: 8 (+2)
Volt: 7 (+5)
NSC: 6 (-14)
PvdD: 6 (+3)
CU: 4 (+1)
FvD: 3 (-)
SP: 3 (-2)
Denk: 3 (-) **
SGP: 3 (-)
JA21: 1
50+: 1

** Denk deed niet mee met EU verkiezingen, die zijn dus op “gelijk gebleven” gesteld.

Wie is de winnaar verkiezingen Europarlement?

Wie is nu de ‘grote winnaar’ dan eigenlijk? Als eerste de burgers die wél zijn gaan stemmen. Met een klein deel van de bevolking, die wél de moeite neemt om te gaan stemmen, kun je een stempel drukken op het beleid. Dat is wellicht niet helemaal ‘eerlijk’, maar een keuze van de thuisblijvers. PVV en NSC-kiezers die niet zijn gegaan laten dit bewust aan hun neus voorbij gaan.

De combi GroenLinks/PvdA is, als je naar de zetelverdeling kijkt, toch écht een verliezer. En PVV is, gezien hun exhorbitante groei, inderdaad ‘de winnaar’, ook al zijn ze niet de grootste geworden. Frans Timmermans moet zijn positie nog maar eens heroverwegen denk ik zo. En die hele fusie heeft GroenLinks/PvdA ook niets opgeleverd. Dat is inmiddels ook duidelijk.

 

Delen op: