Het is één groot feest om te leven in Chateau Bijstand

geld tijd beleggen

Bij toeval zie ik soms wel eens een programma op TV waarbij ik denk “waar kijk ik nú in vredsnaam naar?” – Chateau Bijstand is zo’n programma. Barstensvol “lachen om de Bijstand”.

Kasten maken van banendozen, klusjes doen in ruil voor goederen waardoor je toch lekker kan wijnen, wijnen, wijnen. Als je ‘t zo ziet is de bijstand toch echt één groot feest.

35K per aflevering Chateau Bijstand

Per aflevering vangen de Meilandjes €35.000. Pér aflevering! Doen alsof je in de bijstand zit levert hen per aflevering net zoveel op als de gemiddelde bijstandsgerechtigde in twéé jaar ontvangt.

Máár, .. “ze besteden héél veel aandacht aan goede doelen!”. En, .. “zo krijgen mensen in de bijstand extra aandacht, dan begrijpen mensen die er niet van leven het beter wat het is om van de bijstand te leven”.

Hoe zit dat met de Bijstand?

Dat is niet het geval. Dat begint al met de start van het programma. Als je in de bijstand komt, heb je een startsituatie. Je woont al ergens, hebt al een inrichting. Want bijstand krijg je over het algemeen pas als je éérst een baan had, vervolgens in de WW komt en, wanneer je dan nog steeds geen werk hebt gevonden volgt de bijstand.

Dan staan er dus al gewoon kasten in huis en ga je niet van bananendozen iets knutselen. Dan ga je niet een inrichting halen bij kringloop. D’r klopt dus direct al geen hout van hoe het wordt neergezet.

Er wordt een auto gekocht. Zeer praktisch een Volvo V40 Station. De kentekencheck laat zien dat het kreng 1385 kg weegt. Motorrijtuigenbelasting per tijdvak van 3 maanden (in Groningen): € 211.

WA Verzekering +/- €15/mnd. Benzineverbruik: 1:13. Daarnaast jaarlijks APK en natuurlijk onderhoud (afhankelijk van gebruik). Denk je serieus dat je zo’n ding kan rijden in de bijstand? Aan vaste kosten per maand €85 weggooien als je in de bijstand zit, lijkt mij persoonlijk niet handig.

Klusjes doen in Chateau Bijstand

Eén van de grootste leugens in het programma is dat men klusjes doet in ruil voor goederen. Nee. Dat mag niet. Zoals een bijstandsgerechtigde op Twitter schreef: “Ik heb de gemeente gebeld, mag ik voor tegenprestaties wijn ed ontvangen? Antwoord: nee. Mag ik werken voor wijn ed. Antwoord: nee.”

Wanneer je in de bijstand klusjes gaat doen in ruil voor producten dan dien je dat te melden aan de gemeente en wordt dit gekort op je uitkering (inlichtingenplicht). Daarnaast zijn er veel en strenge verplichtingen. Gemeenten kunnen ook aanvullende regels stellen.

Chateau Bijstand schept een totaal verkeerd beeld van de situatie van bijstandsgerechtigden. Dat kan je de Meilandjes overigens niet kwalijk nemen. De programmamakers van SBS6 wél. Het programmaformat deugt gewoon niet – de bijstand is géén lolletje, laat staan entertainment.

Hiermee doe je mensen in de bijstand geen recht.

Delen op: