Hoe je € 149,- ‘weggooit’..

FreecomEen tijd terug wegens de ‘vroegtijdige dood’ van m’n oude computer een nieuwe pc aangeschaft. De eerste tegenslag was een kapotte uitgang van de hoofdtelefoon (‘de dader ligt op het kerkhof‘).

De 2e tegenslag had ik al in de gaten maar is vandaag definitief vastgesteld: door de storingen in de oude pc (daar hou ik het maar op) met, waarschijnlijk, bijbehorende stroompieken, is m’n externe HDD kapot gegaan. Zodra ik het ding aanzet, loopt m’n computer helemaal vast (bevriest). Dit had ik bij de oude pc ook al geconstateerd.

Maar goed, het zou ook een andere oorzaak kunnen hebben. Ik zou ‘m dan ook voor garantie kunnen opsturen. Ware het niet dat de garantietermijn net verlopen is.  Want aangezien het een zakelijk aangeschafte (en gebruikte) externe schijf is, is de garantie-periode maar één jaar.

De belastingdienst, u weet wel van de fijne slogan “leuker kunnen we het niet maken (en makkelijker ook al niet)“,  is echter van mening dat computers en randapparatuur 5 jaar meegaan (..) en dus moet ik het ding nog bijna 4 jaar afschrijven. Maar ondertussen wel een nieuwe aanschaffen! Men is namelijk van mening, sinds vorig jaar, dat computers onder de ‘bedrijfsmiddelen’ vallen, en die moet je over 5 jaar afschrijven in plaats van de voor computers gebruikelijke 3 jaar.

Ik weet niet welke nitwit van de afdeling Digibeten dát nou weer bedacht heeft, maar ik heb de inspecteur vooralsnog niet kunnen overtuigen van (a) het feit dat hardware veel sneller af raakt dan de vijf jaar die men voor ‘bedrijfsmiddelen’ rekent en (b) dat webservers in het bijzonder, omdat ze 24×7 draaien, zelfs 4,2 keer sneller af zijn (immers 168 draaiuren per week versus een luttele 40 van een kantoor pc).. In het telefoongesprek vroeg ik nog: “Gaan de servers van de belastingdienst dan wel vijf jaar mee ofzo?”. De reactie was “hahaha, ja meneer, als je ziet hoe traag ze werken, zou je bijna wel denken dat ze minstens vijf jaar oud zijn”.. <zucht>

Een webserver zou volgens de belastingdienst dus 43.680 draaiuren (24x7x52) * 5 jaar moeten maken en pas dan afgeschreven zijn. Een kantoorcomputer slechts 10.400 (5x8x52) * 5 jaar! En iedereen weet dat de gemiddelde kantoor- of thuis-pc dat al niet eens haalt, laat staan dat een webserver 5 jaar kan blijven draaien..

15gb_toshiba.jpgGoed, we zien wel weer hoe we dat t.z.t. boekhoudkundig oplossen, want ik ga écht niet wachten tot ze stuk gaan maar vervang de hardware altijd vroegtijdig.

Maar terug naar de externe HDD. Gelukkig had ‘broertje‘ net een partijtje externe HDD’s ingekocht en deze (afb. links) geinige, 15Gb pocket HDD’s, zijn perfect om data mee te nemen tussen kantoor- en thuis. Passen makkelijk in je binnenzak (ongeveer net zo hoog en breed als een pakje sigaretten, ongeveer 1/3e van de dikte er van).  Dat is toch echt heel wat makkelijker om backups mee naar huis te nemen dan zo’n bak van een externe HDD als de Freecom die ik éérst gebruikte.

Zolang ze er nog zijn: voor de prijs hoef je het niet te laten!

Delen op: