Hoe veilig is “gepersonaliseerde gezondheidszorg”?

Rudy's Krabbels | laptop 820274 640

laptop-820274_640Gepersonaliseerde gezondheidszorg wordt steeds meer gemeengoed, chips – geïmplanteerd of op de huid geplakt – verzamelen data over de gezondheidstoestand of medicijn-inname, of de noodzaak tot het zich melden in bijvoorbeeld het ziekenhuis.

Meer en meer bedrijven storten zich op de markt waar inmidels miljarden in om gaat. De technologie gaat met sprongen vooruit, echter de wetgeving én beveiliging van de technologie is zorgwekkend op achterstand aan het raken zo meldt CNBC. Volgens het artikel op CNBC bestaat er een risico op “data hacks”, oftewel het uitlezen van patiënten hun persoonlijke data of zelfs het in de war sturen er van (met grote gevolgen!). Zo zou een kwaadwillende bijvoorbeeld de medicijnregulering of een pacemaker kunnen ontregelen.

Het artikel meldt wat de reden is voor eventuele pogingen tot diefstal van deze “persoonlijke data”. Geld. Hackers kunnen geld vragen voor deze data (bij doorverkoop) of, erger nog, de gebruikers chanteren. Eén inbraak in een centrale computer die honderden of duizenden patiënten monitort kan rampzalige gevolgen hebben voor de patiënten, medici en de leveranciers. Deze persoonlijke medische data is dan ook tot wel 10 keer zoveel waard als gestolen creditcardnummers. Waarmee duidelijk mag zijn waarom criminelen zich met graagte hier op storten.

Your personal health information is about 10 times more valuable than a stolen credit card number on the black market.

Experts vragen nu aandacht voor betere, en meer met de ontwikkelingen in de pas lopende, bescherming van de patiënten.

> Bron: Bijbelgetrouw/CNBC

 

Delen op: