Home-recording

Kristal AudioIk heb vandaag een totale ‘off-day’, de dag (en nacht) begonnen met zware hoofdpijn (die nu effectief wordt onderdrukt middels de nodige chemicaliën) en tot weinig écht in staat.

Het was de bedoeling een (bijbel)studie verder voor te bereiden, maar de concentratie is niet voldoende. Dan maar even wat zaakjes op de computer verder installeren e.d.

Eén van die dingen die ik op m’n nieuwe PC nog niet geïnstalleerd had was m’n ‘home-studio’-software. Ik gebruik(te) altijd Logic Audio Studio  “fun“, een freeware versie van Logic Studio. De versie die ik heb is niet van Apple. Een geweldig leuk pakket(je), met 4 stereo-sporen en 16 midi-sporen. Maar het was altijd wél een lastig te installeren en configureren pakket. Als het echter één keer draaide, dan was het perfect. Vandaag installeerde ik het en deed het weer (erg) moeilijk; m’n geluidskaart werd niet herkend, de audio (WAV) importeren lukte niet, oude tracks konden niet worden gelezen, enz. Ik zag het weer aankomen: minstens een paar uur werk om het weer aan de praat te krijgen en een hoop gezoek. Nou, daar was ik net niet voor in de stemming vandaag!

Een alternatief, die ik ook nog op schijf heb staan, is “Quartz AudioMaster“, een freeware programma (voorheen!?) waarmee je ook aardige geluidsopnames kan maken. De versie die ik heb is een soort van digitale 4-sporen recorder met wat effecten maar daar houdt het mee op (geen midi, geen uitgebreide looping e.d.). En daarnaast heeft ook dat pakket wat eigenaardigheden (bijv. 2 geluidskaarten verplicht!). Dus ook dat valt af vandaag.

KRISTAL AUDIO
Rondschuimend op m’n harde schijf (tjonge jonge, wat heb ik toch veel gedownload de afgelopen jaren! Ik moet maar eens een publiek archief maken hiermee) kwam ik echter nog een ander pakket tegen: Kristal Audio Engine. Nog nooit geïnstalleerd, voorzover ik me kon herinneren. Nou, die even proberen dan?

Vijf minuutjes later was het klaar en luisterde ik naar de demo-song (niet doen als je hoofdpijn hebt, de maker houdt van érg stevige muziek blijkbaar!). Dit pakket is gewoon professioneel! En wat kost dat..? “KRISTAL Audio Engine is free for personal, educational and non-commercial use“. Helemaal niets dus!

Nou, “ben je nou een Nederlander of niet!?”, downloaden dus! Hou je tijd over voor ‘bloggen’ en muziek maken ook nog..

Update:
Even (nou, ja, éven..) later is de eerste met Kristal gemaakte (test)mix klaar. Een wat oudere opname van m’n zelfgebouwde Tele, opgesoept met een lekkere beat er onder.

Aangezien ik hier wat aan het experimenteren was met ‘powerchords’ (en m’n eigen variaties er op), heb ik de track maar ‘PowerTele’ gedoopt. De basis voor een leuk nummer, wellicht.. De geluidskwaliteit en mogelijkheden van Kristal zijn zeer goed. Het enige wat in mijn versie ontbreekt is midi, maar ach..

Delen op: