Huizenprijs 1996-2008

Ontwikkeling huizenprijzen in Nederland

Volgens mij hadden beleggers, waaronder de zogenaamd slimme pensioen-beleggers, de afgelopen 12 jaar beter een andere investering kunnen kiezen dan aandelen of sub-prime hypotheken. En ze kunnen niet zeggen dat ze het niet wisten, dit was algemeen bekend dat de huizenprijzen maar bleven stijgen de afgelopen jaren!Maarja, niet erg ‘spannend‘ beleggen en zeker niet erg ‘bling-bling’, daar kunnen de LOI-Woutertje’s niet mee opscheppen in de barrr hè? Dus pompten ABP, PGGM e.v.a. miljarden in de aandelenmarkten. Miljarden die nu sneller “verdampen” dan dat wij met onze ogen kunnen knipperen. Uw en mijn pensioen.

Deze statistiek van de Vereniging Eigen Huis toont de ontwikkeling, de absurde ontwikkeling mag ik wel zeggen, van de huizenprijs van de afgelopen twaalf jaar. Dat ons huis een factor 2,4 is gestegen in “waarde” (c.q. ons geld extreem gedevalueerd is?), wat ik eerder constateerde, is dus klaarblijkelijk nog statistisch te onderbouwen ook.

Toch geloof ik niet dat dit een realistische ontwikkeling is. Het kan niet anders dan dat deze grafiek er over een paar jaar heel anders uitziet.  Al was het alleen al omdat er helemaal geen krapte is op de huizenmarkt. Dat sprookje mogen we ook wel eens uitblazen. Er is wellicht her en der krapte, maar de zeepbel wordt voornamelijk veroorzaakt door de hypotheekrente aftrek. Vergelijk Duitsland. Vandaar dat het H-woord in de Nederlandse politiek nog steeds taboe is. Zodra daar aan getornd wordt, vallen er financieel gezien heel wat meer dan één heilig huisje om in Nederland.

Ps. ben ik blij dat ik uiteindelijk toch niet in IceSave ben gestapt.. 

Delen op: