Inflatie vs Sparen..

In 2006 liet het CBS weten dat in Nederland de inflatie al drie jaar lang ‘lager was dan in de eurozone’. In Nederland bedroeg de inflatie in de periode 8/2003 – 8/2006 “slechts” 4,8%. Dat is natuurlijk gruwelijk veel, maar in de eurozone was de gemiddelde inflatie in deze periode 6,9%. Dus, .. niet slecht toch?

Inflatie vs Sparen..Volgens recente berichten is de inflatie in de eurozone op dit moment 3,6% volgens Eurostat (het europese CBS). Nog steeds veel te hoog, mijns inziens. Zeker omdat de Europese bank rekent met 2% inflatie. Maar niets vergeleken met de inflatie in Zimbabwe. Die is één miljoen procent!

SPAREN
Toevallig was ik bezig, naar aanleiding van een bericht over de vestiging van IceSave in Nederland, de rente’s te vergelijken tussen de verschillende banken. IceSave biedt een effectieve rente van 5% op je spaargeld. Da’s in elk geval écht sparen; je krijgt meer rente dan dat de inflatie is in ons land, zij het minimaal. Vergelijk dat eens met de rente’s die de Postbank biedt!? Op een “plusrekening” (stand 29 mei 2008) krijg je een effectieve rente van 0,5% op je spaargeld. En op een internetsparen-rekening krijg je 2,5% rente. Met andere woorden: sparen via de Postbank staat gelijk aan geld weggooien.

Rekenvoorbeeldje
Stel, je hebt € 5.000 bij de Postbank op de plusrekening staan.
Rente op jaarbasis is 0,5% = € 25,00/jaar.
Inflatie (eurozone) = 3,6% = € -180,00/jaar.
Netto resultaat bij de postbank = € 155,00 NEGATIEF.

Bij andere banken is het niet veel beter. De hoogste rente die je bij een in Nederland gevestigde bank kunt krijgen (IceSave uitgezonderd) is op dit moment zo’n 4,6%. Maar het gros van de banken geeft minder dan 3% en als het hoger is zijn er vaak allerlei beperkende voorwaarden.

Sparen staat dus –gezien de inflatie– bijna gelijk aan geld weggooien. In het beste geval zou je sparen kunnen bestempelen als “inflatiebeperking“. Als je een paar centen over hebt kun je volgens mij het beste investeren in duurzame goederen (volgens de definitie van het CBS: “Kleding, schoenen, lederwaren, woninginrichting, huishoudelijke apparatuur en –artikelen, auto’s, fietsen, computers ed.”). Maar de uitgaven daaraan zijn juist gedaald volgens de recente cijfers en men gaat stééds meer sparen (inflatiebeperken, bedoel ik).

Wie écht veel geld over heeft doet er goed aan, mijns inziens, het in elk geval niet bij een bank te gaan deponeren voor een schamele rente maar het goed te investeren. Maar goed, waarin? Geen idee, zoveel heb ik nu ook weer niet over.. ik ga eerst maar eens een rekening openen bij IceSave 🙂 !

update:
het is uiteindelijk toch niet IceSave geworden maar Credit Europe Bank aangezien die een volledige depositogarantieregeling (..) via de Nederlandsche Bank hebben.

____
Ps. in de definitie van het CBS zijn computers opgenomen in het rijtje ‘duurzame goederen’. Dat vind ik persoonlijk niet juist, computers schrijven ontzettend snel af en kosten qua aanschaf bijna niets meer. Dus is dat een slechte investering.

Delen op: